अन्तर्राष्ट्रिय क्रिकेट परिषदक सदस्य राष्ट्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search
(आइसिसी सदस्य राष्ट्रसभ सदस्यताक आधारमे)
     पुर्ण सदस्यसभ
     असोशिएटेड सदस्यसभ
     अफिलिएटेड सदस्यसभ
     सदस्य नैरहल
वर्मान आइसिसी सदस्यराष्ट्रसभ क्षेत्रक आधारमे:
     अमेरिका
     युरोप
     अफ्रिका
     एसिया
     एसिया प्रशान्त


अन्तराष्ट्रिय क्रिकेटक सर्वोच्च निकाय अन्तर्राष्ट्रिय क्रिकेट परिषद (आइसिसी) छी। अन्तर्राष्ट्रिय क्रिकेट परिषद क्रिकेट विश्वकपक आयोजना करैक संगे सदस्यसभक क्रिकेट प्रगतिउपर नियमन करैत अछि। ई परिषदक सदस्य राष्ट्रसभ निम्न अछि:

पुर्ण सदस्य राष्ट्रसभ[सम्पादन करी]

अन्तर्राष्ट्रिय एकदिवसीय तथा टेस्ट मान्यता प्राप्त पूर्ण सदस्य राष्ट्रसभ १० टा अछि।

क्र. सं. टिम सञ्चालक निकाय सदस्यता प्राप्त (ई.सं.)[१] वर्तमान वरियताक्रम
टेस्ट ओडिआई टि-ट्वान्टी
 अस्ट्रेलिया क्रिकेट अस्ट्रेलिया जुलाई 15, 1909
 बंगलादेश बंगलादेश क्रिकेट बोर्ड जुन 26, 2000 १०
 इङ्ल्यान्ड इङ्ल्यान्ड एण्ड वेल्स क्रिकेट बोर्ड जुलाई 15, 1909
 भारत बोर्ड अफ कन्ट्रोल फर क्रिकेट इन इण्डिया मई 31, 1926
 न्युजिल्यान्ड न्युजिल्यान्ड क्रिकेट मई 31, 1926
 पाकिस्तान पाकिस्तान क्रिकेट बोर्ड जुलाई 28, 1952
 दक्षिण अफ्रिका क्रिकेट दक्षिण अफ्रिका जुलाई 15, 1909
 श्रीलंका श्रीलंका क्रिकेट जुलाई 21, 1981
 वेस्ट इन्डिज वेस्ट इन्डिज क्रिकेट बोर्ड मई 31, 1926
१०  जिम्बाब्वे जिम्बाब्वे क्रिकेट जुलाई 6, 1952 १० १२ १३

एसोसिएटेड सदस्य राष्ट्रसभ[सम्पादन करी]

क्र.सं. टिम सञ्चालक निकाय सदस्यता प्राप्त (ई. सं.) टिप्पणी
 अफगानिस्तान अफगानिस्तान क्रिकेट बोर्ड २०१३ [२]
 अर्जेन्टिना एसोसिएसन दि क्रिकेट अर्जेन्टिना 1974 [३]
 बेल्जियम बेल्जियम क्रिकेट फेडरेसन 1991 [४]
आकृति:Country data BER बर्मुडा क्रिकेट बोर्ड 1966 [१]
 बोत्स्वाना बोत्स्वाना क्रिकेट एसोसिएसन 2001 [५]
 क्यानाडा क्रिकेट क्यानाडा 1968 [१]
आकृति:Country data CAY केम्यान टापु क्रिकेट एसोसिएसन 1997 [६]
 डेनमार्क डेनस्क क्रिकेट फरबन्ड 1966 [७]
 Fiji फिजी क्रिकेट एसोसिएसन 1965 [८]
१०  फ्रान्स एसोसिएसन फ्रान्स क्रिकेट 1998 [९]
११  जर्मनी ड्युस्कर क्रिकेट बन्ड 1999 [१०]
१२ आकृति:Country data GIB गिब्राल्टार क्रिकेट एसोसिएसन 1969 [११]
१३ आकृति:Country data GGY गुर्न्जी क्रिकेट बोर्ड 2008 [१२]
१४  हङकङ हङकङ क्रिकेट एसोसिएसन 1969 [१]
१५  आयरल्यान्ड क्रिकेट आयरल्याण्ड 1993 [१]
१६ आकृति:Country data ISR इजरायल क्रिकेट एसोसिएसन 1974 [१]
१७  इटाली फेडराइजन क्रिकेट इटालीना 1995 [१३]
१८  जापान जापान क्रिकेट एसोसिएसन 1989 [१४]
१९ आकृति:Country data JEY जर्सी क्रिकेट बोर्ड 2007 [१५]
२०  केन्या क्रिकेट केन्या 1981 [१]
२१ आकृति:Country data KUW कुवेत क्रिकेट एसोसिएसन 1998 [१६]
२२  मलेसिया मलेसिया क्रिकेट एसोसिएसन 1967 [१७]
२३  नामिबिया नामिबिया क्रिकेट बोर्ड 1992 [१८]
२४  नेपाल नेपाल क्रिकेट सङ्घ 1996 [१९]
२५ आकृति:Country data NLD कोनिक्लिज्के नेदरल्याण्ड क्रिकेट बन्ड 1966 [१]
२६  नाइजेरिया नाइजेरिया क्रिकेट एसोसिएसन 2002 [२०]
२७ आकृति:Country data OMN ओमान क्रिकेट बोर्ड 2014 [२१]
२८  पपुवा न्युगिनी पपुवा न्युगिनी क्रिकेट बोर्ड 1973 [२२]
२९  स्कटल्यान्ड क्रिकेट स्कटल्याण्ड 1994 [१]
३० आकृति:Country data SGP सिङ्गापुर क्रिकेट एसोसिएसन 1974 [२३]
३१  सुरिनेम सुरिनेम क्रिकेट बोण्ड 2002 [२४]
३२ आकृति:Country data TZA तन्जानिया क्रिकेट एसोसिएसन 2001 [२५]
३३  थाइल्याण्ड थाइल्याण्ड क्रिकेट लिग 1995 [२६]
३४ आकृति:Country data UGA युगाण्डा क्रिकेट एसोसिएसन 1998 [२७]
३५  संयुक्त अरब इमिरेट्स संयुक्त अरब इमिरेट्स क्रिकेट बोर्ड 1990 [२८]
३६ आकृति:Country data VUT भानुअटु क्रिकेट एसोसिएसन 2009 [२९]
३७ आकृति:Country data ZAM जाम्बिया क्रिकेट युनियन 2003 [३०]

एकदिवसीय अन्तर्राष्ट्रिय मान्यता प्राप्त एसोसिएट टिम[सम्पादन करी]

क्र.सं. टिम सञ्चालक निकाय सदस्यता प्राप्त (ई.सं.) वर्तमान ओडिआई वरीयताक्रम
 अफगानिस्तान अफगानिस्तान क्रिकेट बोर्ड 2013[२] १०
 हङकङ हङकङ क्रिकेट एसोसिएसन 1969[१] १५
 आयरल्यान्ड क्रिकेट आयरल्याण्ड 1993[१] ११
 पपुवा न्युगिनी पपुवा न्युगिनी क्रिकेट बोर्ड 1973[१] १६
 स्कटल्यान्ड क्रिकेट स्कटल्याण्ड 1994[१] १३
 संयुक्त अरब इमिरेट्स इमिरेट्स क्रिकेट बोर्ड 1990[१] १४

एफिलिएटेड सदस्य राष्ट्रसभ[सम्पादन करी]

क्र.सं. टिम सञ्चालक निकाय सदस्यता प्राप्त (ई.सं.) टिप्पणी
 अस्ट्रिया अष्ट्रियन क्रिकेट एसोसिएसन 1992 [३१]
 बहामस बहामस क्रिकेट एसोसिएसन 1987 [३२]
 बहराइन बहराइन क्रिकेट एसोसिएसन 2001 [३३]
 बेलिज बेलिज क्रिकेट एसोसिएसन 1997 [३४]
आकृति:Country data BTN भुटान क्रिकेट काउन्सिल बोर्ड 2001 [३५]
 ब्राजिल असोशियेको ब्राजेलिआरा दि क्रिकेट [३६]
 बुल्गेरिया बुल्गेरिया क्रिकेट फेडेरेसन 2008 [३७]
 क्यामेरून क्यामेरून क्रिकेट एसोसिएसन 2007 [३८]
 चिली एसोसिएसन चिलीना दि क्रिकेट 2002 [३९]
१० आकृति:Country data CHN चाइनिज क्रिकेट एसोसिएसन 2004 [४०]
११ आकृति:Country data COK कुक आइल्याण्ड क्रिकेट एसोसिएसन 2000 [४१]
१२  कोस्टारिका कोस्टारिका क्रिकेट फेडेरेसन 2002 [४२]
१३ आकृति:Country data HRV क्रोएशिया क्रिकेट बोर्ड 2001 [४३]
१४  साइप्रस साइप्रस क्रिकेट एसोसिएसन 1999 [४४]
१५  चेक गणतन्त्र चेक गणतन्त्र क्रिकेट युनियन 2000 [४५]
१६ आकृति:Country data EST इस्टोनिया क्रिकेट एसोसिएसन 2008 [४६]
१७ आकृति:Country data FLK फकल्याण्ड क्रिकेट एसोसिएसन 2007 [४७]
१८ आकृति:Country data FIN फिननिश क्रिकेट एसोसिएसन 2000 [४८]
१९ आकृति:Country data GMB गाम्बिया क्रिकेट एसोसिएसन 2002 [४९]
२० आकृति:Country data GHA घाना क्रिकेट एसोसिएसन 2002 [५०]
२१ आकृति:Country data GRC हेल्लेनिक क्रिकेट फेडेरेसन 1995 [५१]
२२  हंगेरी हंगेरीयन क्रिकेट एसोसिएसन 2012 [५२]
२३ आकृति:Country data IDN इन्डोनेशिया क्रिकेट फाउण्डेशन 2001 [५३]
२४ आकृति:Country data Isle of Man आइजल अफ म्यान क्रिकेट एसोसिएसन 2004 [५४]
२५ आकृति:Country data LSO लेसोथो क्रिकेट एसोसिएसन 2001 [५५]
२६  लक्जेम्बर्ग लक्जेम्बर्ग क्रिकेट फेडेरेसन 1998 [५६]
२७ आकृति:Country data MDV क्रिकेट कन्ट्रोल बोर्ड अफ माल्दिभ्स 1998 [५७]
२८ आकृति:Country data MLI फेडेरेसन मालीन्नी दे क्रिकेट 2005 [१]
२९ आकृति:Country data MLT माल्टा क्रिकेट एसोसिएसन 1998 [५८]
३०  मेक्सिको मेक्सिको क्रिकेट एसोसिएसन 2004 [५९]
३१ आकृति:Country data MOZ मोजाम्बिकन क्रिकेट एसोसिएसन 2003 [६०]
३२  म्यानमार म्यानमार क्रिकेट फेडेरेसन 2006 [६१]
३३ आकृति:Country data NOR नर्वेजियन क्रिकेट बोर्ड 2000 [६२]
३४  पानामा पानामा क्रिकेट एसोसिएसन 2002 [६३]
३५  पेरु पेरू क्रिकेट एसोसिएसन 2007 [१]
३६ आकृति:Country data PHL फिलिपिन्स क्रिकेट एसोसिएसन 2000 [६४]
३७ आकृति:Country data PRT फिडरेको पोर्चुगिज दि क्रिकेट 1996 [६५]
३८ आकृति:Country data QAT कतार क्लिकेट एसोसिएसन 1999 [६६]
३९ आकृति:Country data ROU क्रिकेट रोमानिया 2013 [६७]
४०  रसिया क्रिकेट रसिया 2012 [६८]
४१ आकृति:Country data RWA रुवाण्डा क्रिकेट एसोसिएसन 2003 [६९]
४२ आकृति:Country data WSM क्रिकेट सामोआ 2000 [७०]
४३  साउदी अरब साउदी क्रिकेट सेन्टर 2003 [७१]
४४  सर्बिया सर्बियान क्रिकेट फेडेरेसन 2015 [७२]
४५ आकृति:Country data SEY सेसेल्स क्रिकेट एसोसिएसन 2010 [७३]
४६ आकृति:Country data SLE सेरा लियोन क्रिकेट एसोसिएसन 2002 [७४]
४७ आकृति:Country data SLO स्लोभेनिया क्रिकेट एसोसिएसन 2005 [७५]
४८  दक्षिण कोरिया कोरिया क्रिकेट एसोसिएसन 2001 [७६]
४९  स्पेन एसोसिएसन स्पेनोला दि क्रिकेट 1992 [७७]
५० आकृति:Country data SHN सेन्ट हेलेन क्रिकेट एसोसिएसन 2001 [७८]
५१ आकृति:Country data SWZ स्वाजिल्याण्ड क्रिकेट एसोसिएसन 2007 [७९]
५२  स्विडेन स्वीडिज क्रिकेट फेडेरेसन 1997 [८०]
५३ आकृति:Country data TCA टुर्क्स तथा काइकेस क्रिकेट एसोसिएसन 2002 [८१]

सन्दर्भ सामाग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. १.०० १.०१ १.०२ १.०३ १.०४ १.०५ १.०६ १.०७ १.०८ १.०९ १.१० १.११ १.१२ १.१३ १.१४ १.१५ "A brief history ...", Cricinfo, अभिगमन तिथि २ मई २००८ 
  2. २.० २.१ http://sports.af/afghanistan-cricket-receives-associate-status-2013-06-27/
  3. "Cricinfo-Other countries-Teams-Argentina", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  4. "Cricinfo-Other countries-Teams-Belgium", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  5. "Cricinfo-Other countries-Teams-Botswana", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  6. "Cricinfo-Other countries-Teams-Cayman Islands", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  7. "Cricinfo-Other countries-Teams-Denmark", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  8. "Cricinfo-Other countries-Teams-Fiji", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  9. "Cricinfo-Other countries-Teams-France", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  10. "Cricinfo-Other countries-Teams-Germany", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  11. "Cricinfo-Other countries-Teams-Gibraltar", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  12. "Cricinfo-Other countries-Teams-Guernsey", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  13. "Cricinfo-Other countries-Teams-Italy", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  14. "Cricinfo-Other countries-Teams-Japan", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  15. "Cricinfo-Other countries-Teams-Jersey", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  16. "Cricinfo-Other countries-Teams-Kuwait", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  17. "Cricinfo-Other countries-Teams-Malaysia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  18. "Cricinfo-Other countries-Teams-Namibia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  19. "Cricinfo-Other countries-Teams-Nepal", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  20. "Cricinfo-Other countries-Teams-Nigeria", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  21. "Results of ICC Board meeting in Melbourne". International Cricket Council. http://www.icc-cricket.com/news/2014/media-releases/80822/results-of-icc-board-meeting-in-melbourne. अन्तिम पहुँच तिथि: 28 June 2014. 
  22. "Cricinfo-Other countries-Teams-Papua New Guinea", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  23. "Cricinfo-Other countries-Teams-Singapore", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  24. "Cricinfo-Other countries-Teams-Suriname", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  25. "Cricinfo-Other countries-Teams-Tanzania", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  26. "Cricinfo-Other countries-Teams-Thailand", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  27. "Cricinfo-Other countries-Teams-Uganda", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  28. "Cricinfo-Other countries-Teams-United Arab Emirates", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  29. "Cricinfo-Other countries-Teams-Vanuatu", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  30. "Cricinfo-Other countries-Teams-Zambia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  31. "Cricinfo-Other countries-Teams-Austria", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  32. "Cricinfo-Other countries-Teams-Bahamas", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  33. "Cricinfo-Other countries-Teams-Bahrain", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  34. "Cricinfo-Other countries-Teams-Belize", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  35. "Cricinfo-Other countries-Teams-Bhutan", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  36. "Cricinfo-Other countries-Teams-Brazil", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  37. "Cricinfo-Other countries-Teams-Bulgaria", Cricinfo, अभिगमन तिथि ७ जून २००८ 
  38. "Cricinfo-Other countries-Teams-Cameroon", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  39. "Cricinfo-Other countries-Teams-Chile", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  40. "Cricinfo-Other countries-Teams-China", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  41. "Cricinfo-Other countries-Teams-Cook Islands", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  42. Americas News Flash July 2009 at icc-cricket.yahoo.net
  43. "Cricinfo-Other countries-Teams-Croatia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  44. "Cricinfo-Other countries-Teams-Cyprus", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  45. "Cricinfo-Other countries-Teams-Czech Republic", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  46. "Cricinfo-Other countries-Teams-Estonia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ७ जून २००८ 
  47. "Cricinfo-Other countries-Teams-Falkland Islands", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  48. "Cricinfo-Other countries-Teams-Finland", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  49. "Cricinfo-Other countries-Teams-Gambia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  50. "Cricinfo-Other countries-Teams-Ghana", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  51. "Cricinfo-Other countries-Teams-Greece", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  52. ICC Conference 2012 Announcements
  53. "Cricinfo-Other countries-Teams-Indonesia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  54. "Cricinfo-Other countries-Teams-Isle of Man", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  55. "Cricinfo-Other countries-Teams-Lesotho", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  56. "Cricinfo-Other countries-Teams-Luxembourg", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  57. "Cricinfo-Other countries-Teams-Maldives", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  58. "Cricinfo-Other countries-Teams-Malta", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  59. "Cricinfo-Other countries-Teams-Mexico", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  60. "Cricinfo-Other countries-Teams-Mozambique", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  61. "Asian Cricket Council-Members-Myanmar", Asian Cricket Council, मूलसँ १० मई २००८-के सङ्ग्रहित, अभिगमन तिथि १६ मई २००८ 
  62. "Cricinfo-Other countries-Teams-Norway", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  63. "Cricinfo-Other countries-Teams-Panama", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  64. "Cricinfo-Other countries-Teams-Philippines", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  65. "Cricinfo-Other countries-Teams-Portugal", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  66. "Cricinfo-Other countries-Teams-Qatar", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  67. "Outcomes from ICC Annual Conference week in London", ICC Conference 2013 announcement, अभिगमन तिथि २९ जून २०१३ 
  68. ICC Conference 2012 announcements
  69. "Cricinfo-Other countries-Teams-Rwanda", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  70. "Cricinfo-Other countries-Teams-Samoa", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  71. "Cricinfo-Other countries-Teams-Saudi Arabia", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  72. "Zaheer Abbas confirmed as ICC president", ESPNcricinfo, २५ जून २०१५, अभिगमन तिथि २८ जून २०१५ 
  73. "ICC-News-Results of ICC Annual Conference in Singapore", ICC, अभिगमन तिथि १९ जुलाई २०१० 
  74. "Cricinfo-Other countries-Teams-Sierra Leone", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  75. "Cricinfo-News Index-Four new Members Admitted to ICC", Cricinfo, अभिगमन तिथि २ जून २०१० 
  76. "Cricinfo-Other countries-Teams-South Korea", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  77. "Cricinfo-Other countries-Teams-Spain", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  78. "Cricinfo-Other countries-Teams-St Helena", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  79. "Cricinfo-Other countries-Teams-Swaziland", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  80. "Cricinfo-Other countries-Teams-Sweden", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८ 
  81. "Cricinfo-Other countries-Teams-Turks and Caicos Islands", Cricinfo, अभिगमन तिथि ४ मई २००८