पाकिस्तानक प्रधानमन्त्रीसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search
Flag of the Prime Minister of India
पाकिस्तानक प्रधानमन्त्रीक झण्डा

पाकिस्तानक प्रधानमन्त्री (उर्दू: وزِیرِ اعظم‎‎ — Wazīr-ē Aʿẓam, उर्दु उच्चारण: [ʋəˈziːr-ˌeː ˈɑː.zəm]; टर्किश "महान वजीर"), पाकिस्तान सरकारक लोकप्रिय निर्वाचित राजनेता छी जे पाकिस्तान सरकारक मुख्य कार्यकारी अधिकारी होएत अछि ।[१]पाकिस्तानक सार्वभौमसत्ताक सुरक्षा आ स्वतन्त्रता सुनिश्चित करवाक लेल राष्ट्रीय नीतिकें तैयार केनाए आ अपनाद्वारा नियुक्त सङ्घीय क्याबिनेटक माध्यम सँ प्रशासन चलेबाक जिम्मेवारी प्रधानमन्त्रीमे निहित होएत अछि । एकर सङ्गे आम लोकसभक परिषदक माध्यम सँ एहि देशक जनताक सङ्ग-सङ्गे पाकिस्तानक द्विपक्षीय संसदक लेल राष्ट्रव्यापी आम निर्वाचनक तिथि घोषित केनाए प्रधानमन्त्रीक मुख्य जिम्मेवारी रहैत अछि ।[२][३][४]

कुञ्जी[सम्पादन करी]

प्रधानमन्त्री सूचीक लेल कुञ्जी
राजनीतिक दलक नाम
मुस्लिम लिग
आवामी लिग
रिपब्लिकन पार्टी
पिपल पार्टी
नेसनल पिपल्स पार्टी
मुस्लिम लिग (एन)
मुस्लिम लिग (क्यु)
तेहरिक-ए-इन्साफ
स्वतन्त्र

प्रधानमन्त्रीसभ[सम्पादन करी]

पाकिस्तानक प्रधानमन्त्रीसभक सूची
पद क्रम छवी नाम पदासिन पदत्याग अवधि निर्वाचन राजनीतिक दल
(गठबन्धन)
टिप्पणी(सभ)
A black-and-white head and shoulder shot of a man with spectacles, wearing coat and a tie. लियाकत अली खान १४ अगस्त १९४७ १६ अक्टुबर १९५१
(हत्या)
४ वर्ष,
२ महिना,
२ दिन,
मुस्लिम लिग
A black-and-white head and shoulder shot of a man wearing coat and Jinnah cap. सर ख्वाजा नाजिमुद्दीन १७ अक्टुबर १९५१ १७ अप्रैल १९५३ १ वर्ष,
६ महिना,
मुस्लिम लिग
A black-and-white head and shoulder shot of a man wearing white shirt and a black tie. मोहम्मद अली बोगरा १७ अप्रैल १९५३ १२ अगस्त १९५५ २ वर्ष,
३ महिना,
२६ दिन,
मुस्लिम लिग
चौधरी मोहम्मद अली १२ अगस्त १९५५ १२ सितम्बर १९५६ १ वर्ष,
१ महिना,
मुस्लिम लिग
हुसैन शहीद सुहरावर्दी १२ सितम्बर १९५६ १७ अक्टुबर १९५७ १ वर्ष,
१ महिना,
५ दिन,
आवामी लिग
इब्राहिम इस्माइल चुन्द्रिगर १७ अक्टुबर १९५७ १६ दिसम्बर १९५७ १ महिना,
२९ दिन,
मुस्लिम लिग छोट समयकें लेल प्रधानमन्त्री भेल छल ।[३]
Feroz Khan Noon.jpg सर फिरोज खान नुन १६ दिसम्बर १९५७ ७ अक्टुबर १९५८ ९ महिना,
२१ दिन,
रिपब्लिकन पार्टी
७ अक्टुबर १९५८ – ७ दिसम्बर १९७१
Nurul Amin.jpg नुरुल अमिन 7 December 1971 20 December 1971 13 Days, 1970 Pakistan Muslim League
20 December 1971 – 14 August 1973
A man during a conversation. जुल्फिकार अली भुट्टो 14 August 1973 5 July 1977 3 Years,
10 Months,
21 Days,
1973 पाकिस्तान पिपल्स पार्टी
5 July 1977 – 24 March 1985
१० Muhammad Khan Junejo.jpg मुहम्मद खान जुनेजो 24 March 1985 29 May 1988 3 Years,
2 Months,
5 Days,
1985 पाकिस्तान मुस्लिम लिग
(स्वतन्त्र)
29 May 1988 – 2 December 1988
११ A head and shoulder shot of a woman in traditional Pakistani dress. बेनजिर भुट्टो 2 December 1988 6 August 1990 1 Year,
8 Months,
4 Days,
1988 Pakistan Peoples Party
१२ A head and shoulder shot of a man from the left. नवाज शरिफ ६ नवम्बर १९९० 18 July 1993 2 Years,
7 Months,
4 Days,
1990 Pakistan Muslim League (N)
१३ A head and shoulder shot of a woman in traditional Pakistani dress. बेनजिर भुट्टो 19 October 1993 5 November 1996 3 Years,
17 Days,
1993 Pakistan Peoples Party
१४ A head and shoulder shot of a man from the left. नवाज शरिफ 17 February 1997 12 October 1999 2 Years,
7 Months,
25 Days.
1997 Pakistan Muslim League (N)
12 October 1999 – 23 November 2002
१५ A bearded man sitting in an office. Mir Zafarullah Khan Jamali 23 November 2002 26 June 2004 1 Year,
7 Months,
3 Days,
2002 Pakistan Muslim League (Q)
26 June 2004 – 30 June 2004
१६ A side shot of a man looking at the camera. Chaudhry Shujaat Hussain 30 June 2004 26 August 2004 1 Month,
27 Days,
Pakistan Muslim League (Q)
26 August 2004 – 28 August 2004
१७ A head and shoulder shot of a man wearing a coat and tie. Shaukat Aziz 28 August 2004 15 November 2007 3 Years,
2 Months,
18 Days,
Pakistan Muslim League (Q)
१८ A shot of a man during a meeting. Yousaf Raza Gillani 25 March 2008 19 June 2012 4 Years,
2 Months,
25 Days.
2008 Pakistan Peoples Party
१९ Raja Pervaiz Ashraf 22 June 2012 24 March 2013 9 Months,
2 Days,
Pakistan Peoples Party
२० A head and shoulder shot of a man from the left. नवाज शरिफ 5 June 2013 28 July 2017 4 Years,
1 Month,
23 Days,
2013 Pakistan Muslim League (N)
29 July 2017 – 1 August 2017
२१ Shahid Khaqan Abbasi (cropped).jpg Shahid Khaqan Abbasi
1 August 2017 31 May 2018 10 months Pakistan Muslim League (N)
२२[n १] Imran Khan 2012.jpg Imran Khan
18 August 2018 Incumbent १ वर्ष, ६४ दिन 2018 Pakistan Tehreek-e-Insaf

निगरानीकर्ता[सम्पादन करी]

निगरानीकर्ताक सूची
क्रम छवी नाम
(जन्म–मृत्यु)
पदासिन पदत्याग अवधि राजनीतिक दल
(गठबन्धन)
टिप्पणी(सभ)
1st Caretaker Ghulam Mustafa Jatoi.jpg Ghulam Mustafa Jatoi[१०]
(1931–2009)
6 August 1990 6 November 1990 3 Months, National Peoples Party Jatoi was appointed by President Ghulam Ishaq Khan as a caretaker Prime Minister.[३]
2nd Caretaker Balakh Sher Mazar.jpg Balakh Sher Mazari[३]
(1928–)
18 April 1993 26 May 1993 1 Month,
8 Days,
Pakistan Peoples Party Appointed by the President Khan as a caretaker Prime Minister, Mazari's term ended when the Supreme Court overturned the Presidential order and restored Sharif's government.[३]
3rd Caretaker Moeenuddin Ahmad Qureshi.jpg Moeenuddin Ahmad Qureshi[३]
(1930–2016)
18 July 1993 19 October 1993 3 Months,
1 Day,
Independent After Sharif's resignation in July 1993, Qureshi was appointed as the caretaker Prime Minister.
4th Caretaker Malik Meraj Khalid[११]
(1916–2003)
5 November 1996 17 February 1997 3 Months,
12 Days,
Independent Khalid was appointed as a caretaker Prime Minister after the dismissal of Bhutto's government in November 1996.[३]
5th Caretaker A head and shoulder shot of a beard man wearing spectacles Muhammad Mian Soomro[१२]
(1950–)
16 November 2007 24 March 2008 4 Months,
8 Days,
Pakistan Muslim League (Q) Soomro took the office as caretaker Prime Minister in November 2007.[१२]
6th Caretaker State emblem of Pakistan.svg Mir Hazar Khan Khoso[१३]
(1929–)
25 March 2013 5 June 2013 2 Months,
11 Days,
Independent Khoso was appointed by the Election Commission of Pakistan on 24 March,[१४] and took oath on 25 March 2013.[१५]
7th Caretaker State emblem of Pakistan.svg Nasirul Mulk
(1950–)
1 June 2018 18 August 2018 2 Months,
18 Days,
Independent Nasirul Mulk was appointed as a consensus between the incumbent Prime Minister, Abbasi, and opposition leader, Khurshid Shah, on 28 May. He took the oath of office on 1 June 2018.[१६]

टिप्पणीसभ[सम्पादन करी]

  1. Ignoring the 7 caretaker Prime Ministers, Imran Khan is the 19th person to be Prime Minister of Pakistan. However बेनजिर भुट्टो's two non-consecutive terms (1988 - 1990 and 1993 - 1996) and Nawaz Sharif's three non-consecutive terms (1990 - 1993, 1997 - 1999 and 2013 - 2017) are usually counted separately. As a result some sources count Khan as 19th Prime Minister,[५][६] but most count him as 22nd.[७][८][९] This counting system does not treat Nawaz Sharif's two periods in office in 1993 (separated by Balakh Sher Mazari's brief stint as caretaker) as separate terms.

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. Article 153(2a)-153(2c) in Chapter 3: Special Provisions, Part V: Relations between Federation and Provinces in the Constitution of Pakistan.
  2. "Prime minister". BBC News. 16 October 2008. http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/82559.stm. अन्तिम पहुँच तिथि: 8 September 2012. 
  3. ३.० ३.१ ३.२ ३.३ ३.४ ३.५ ३.६ Tasleem, Nauman (२७ जून २००४), "20 prime ministers since independence", Daily Times, मूलसँ २ अक्टुबर २०१३-के सङ्ग्रहित, अभिगमन तिथि ९ सितम्बर २०१२  |df= प्यारामिटर नै ग्रहण केलक (सहायता)
  4. "Prime ministers", World Statesmen, अभिगमन तिथि ९ सितम्बर २०१२ 
  5. Sreemoy Talukdar (२७ जुलाई २०१८), "Imran Khan as Pakistan PM: India need not take PTI chief's insincere 'peace overtures' seriously", Firstpost, अभिगमन तिथि १८ अगस्त २०१८, "The Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) chief, who is poised to take over as Pakistan's 19th prime minister," 
  6. Naila Inayat (१५ अगस्त २०१८), "Famed cricketer turned prime minister faces widespread corruption in his effort to fix Pakistan", The Washington Times, अभिगमन तिथि १८ अगस्त २०१८, "... Imran Khan, the legendary cricketer turned politician who is now slated to become Pakistan's 19th prime minister," 
  7. "Imran Khan elected 22nd Prime Minister of Pakistan", The News International, १८ अगस्त २०१८, अभिगमन तिथि १८ अगस्त २०१८ 
  8. "Imran Khan sworn-in as 22nd Prime Minister of Pakistan", Dunya News, १८ अगस्त २०१८, अभिगमन तिथि १८ अगस्त २०१८ 
  9. "Imran Khan takes oath as 22nd Prime Minister of Pakistan", The Times Of India, १८ अगस्त २०१८, अभिगमन तिथि १८ अगस्त २०१८ 
  10. "Ex-PM Ghulam Mustafa Jatoi passes away", Daily Times, २१ नवम्बर २००९, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०१२ [permanent dead link]
  11. F. Burns, John (१५ नवम्बर १९९६), "Caretaker Premier leads Pakistan into 90 days of no frills", The New York Times, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०१२ 
  12. १२.० १२.१ "Soomro takes oath as Pakistan's caretaker PM", Xinhua News Agency, १६ नवम्बर २००७, अभिगमन तिथि २१ अक्टुबर २०१२ 
  13. "ECP selects Mir Hazar Khan Khoso as caretaker PM". Dawn (Herald). 24 March 2013. http://dawn.com/2013/03/24/ecp-selects-mir-hazar-khan-khoso-as-caretaker-pm/. अन्तिम पहुँच तिथि: 25 March 2013. 
  14. "Justice (r) Mir Hazar Khan Khoso named interim PM of Pakistan". The Express Tribune. AFP/Web Desk. 24 March 2013. http://tribune.com.pk/story/525608/justice-r-mir-hazar-khan-khoso-named-interim-pm-of-pakistan/. अन्तिम पहुँच तिथि: 24 March 2013. 
  15. "Pakistan's caretaker PM Mir Hazar Khan Khoso sworn in". BBC News. 25 March 2013. https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-21922586. अन्तिम पहुँच तिथि: 25 March 2013. 
  16. "Former CJP Nasirul Mulk to be caretaker PM" (en-USमे). Dawn. 28 May 2018. https://www.dawn.com/news/1410523/former-cjp-nasirul-mulk-to-be-caretaker-pm.