इजिप्टक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि इजिप्टक ७ टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभहक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Egypt map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभहक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल गेल इजिप्टक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभहक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल गेल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल गेल वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
अबु मिनाखतरापूर्ण 150x150px Egyअबुसिर,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyAbu
(iv)
7002182000000000000१८२ (४५०) १९७९ [२][३]
प्राचीन थेबेस साथे ओकर कब्रिस्तान A picture of a ruined temple; outer buildings to the left remain erected, but the wall in the foreground and other stone beams have crumbled. Egyकेना,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyAnc
(i), (iii), (vi)
7003739000000000000७,३९० (१८,३००) १९७९ [४]
एतिहासिक कायरो A front view of a large, white building standing behind a thin palm tree. Egyकायरो,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyHis
(i), (v), (vi)
7002524000000000000५२४ (१,२९०) १९७९ [५]
मेमफिस आ ओकर कब्रिस्तान – गिजा सँ दहशुर धरि तक पिरामिड क्षेत्र A picture of several pyramids of varying heights side-to-side. Egyगिजा,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyMem
(i), (iii), (vi)
7004163580000000000१६,३५८ (४०,४२०) १९७९ [६]
अबु सिम्बेल सँ फिले धरि तक नुबियान धरोहर A picture of a large, trapezoidal-shaped stone monument. Egyअसवन,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgyNub
(i), (iii), (vi)
7002374000000000000३७४ (९२०) १९७९ [७]
सेन्ट क्याथरिन क्षेत्र A distant view of a very small city enclosed within stone walls. Behind it is a very rocky slope. Egyदक्षिण सिनाइ प्रसासनिक,
 इजिप्ट
सांस्कृतिक:EgySai
(i), (iii),
(iv), (vi)
7004601000000000000६०,१०० (१,४९,०००) २००२ [८]
वादी अल-हितन (ह्वेल उपत्यका) A picture of a long skeleton surrounded by a circular wire. A large rock formation is visible in the background. Egyफैयुम प्रसासनिक,
 इजिप्ट
प्राकृतिक:EgyWad
(viii)
7004200150000000000२०,०१५ (४९,४६०) २००५ [९]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Egypt", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Abu Mena", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  3. "Abu Mena – Threats to the Site (2001)", UNESCO, अभिगमन तिथि २७ अगस्त २०१० 
  4. "Ancient Thebes with its Necropolis", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  5. "Historic Cairo", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  6. "Memphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from Giza to Dahshur", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  7. "Nubian Monuments from Abu Simbel to Philae", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Saint Catherine Area", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "Wadi Al-Hitan (Whale Valley)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]