प्रचलित मुद्रासभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
एतय जाए: भ्रमण, खोज

अहि ठाम विभिन्न देशमें प्रचलित मुद्राक सूची देल गेल अछि। मुद्रा, विनिमय क इकाई छी। ई एक प्रकार सं धन छी ई विनिमयक माध्यम सेहो छी।

मुद्रासभक सुची[सम्पादन करी]

देश आर भूभाग[१] मुद्रा[२] मुद्रा के चिंह[३] ISO code[२] Fractional monetary unit Number to basic
 Abkhazia जर्जियन लारी GEL Tetri 100
Russian ruble р. RUB Kopek 100
 Afghanistan Afghan afghani ؋ AFN Pul 100
संयुक्त अधिराज्य Akrotiri and Dhekelia Euro EUR Cent 100
 Albania Albanian lek L ALL Qintar 100
 Alderney Alderney pound[A] £ None Penny 100
British pound[C] £ GBP Penny 100
Guernsey pound £ None Penny 100
 Algeria Algerian dinar د.ج DZD Centime 100
आकृति:Country data Andorra Euro EUR Cent 100
 Angola Angolan kwanza Kz AOA Cêntimo 100
आकृति:Country data Anguilla East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
 Antigua and Barbuda East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
 Argentina Argentine peso $ ARS Centavo 100
 Armenia Armenian dram դր. AMD Luma 100
आकृति:Country data Aruba Aruban florin ƒ AWG Cent 100
संयुक्त अधिराज्य Ascension Island Ascension pound[A] £ None Penny 100
Saint Helenian pound £ SHP Penny 100
 Australia Australian dollar $ AUD Cent 100
 Austria Euro EUR Cent 100
 Azerbaijan Azerbaijani manat 12px AZN Qəpik 100
 Bahamas, The Bahamian dollar $ BSD Cent 100
 Bahrain Bahraini dinar ب.د BHD Fils 1,000
 Bangladesh Bangladeshi taka BDT Paisa 100
 Barbados Barbadian dollar $ BBD Cent 100
 Belarus Belarusian ruble Br BYR Kapyeyka 100
 Belgium Euro EUR Cent 100
 Belize Belize dollar $ BZD Cent 100
 Benin West African CFA franc Fr XOF Centime 100
 Bermuda Bermudian dollar $ BMD Cent 100
 Bhutan Bhutanese ngultrum BTN Chertrum 100
Indian rupee INR Paisa 100
 Bolivia Bolivian boliviano Bs. BOB Centavo 100
 Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina convertible mark KM or КМ BAM Fening 100
 Botswana Botswana pula P BWP Thebe 100
 Brazil Brazilian real R$ BRL Centavo 100
आकृति:Country data British Indian Ocean Territory British pound (de jure) £ GBP Penny 100
United States dollar (de facto) $ USD Cent[D] 100
आकृति:Country data British Virgin Islands British Virgin Islands dollar[A] $ None Cent 100
United States dollar $ USD Cent[D] 100
 Brunei Brunei dollar $ BND Sen 100
Singapore dollar $ SGD Cent 100
 Bulgaria Bulgarian lev лв BGN Stotinka 100
 Burkina Faso West African CFA franc Fr XOF Centime 100
 Burundi Burundian franc Fr BIF Centime 100
 Cambodia Cambodian riel KHR Sen 100
 Cameroon Central African CFA franc Fr XAF Centime 100
 Canada Canadian dollar $ CAD Cent 100
 Cape Verde Cape Verdean escudo $ or Esc CVE Centavo 100
आकृति:Country data Cayman Islands Cayman Islands dollar $ KYD Cent 100
 Central African Republic Central African CFA franc Fr XAF Centime 100
 Chad Central African CFA franc Fr XAF Centime 100
 Chile Chilean peso $ CLP Centavo 100
 China, People’s Republic of Chinese renminbi yuan ¥ CNY Jiao[E] 10
आकृति:Country data Cocos (Keeling) Islands Australian dollar $ AUD Cent 100
Cocos (Keeling) Islands dollar[A] $ None Cent 100
आकृति:Country data कोलोंबिया कोलोंबिया का पेसो $ COP Centavo 100
 Comoros Comorian franc Fr KMF Centime 100
 Congo, Democratic Republic of the Congolese franc Fr CDF Centime 100
 Congo, Republic of the Central African CFA franc Fr XAF Centime 100
आकृति:Country data Cook Islands New Zealand dollar $ NZD Cent 100
Cook Islands dollar $ None Cent 100
 Costa Rica Costa Rican colón CRC Céntimo 100
आकृति:Country data Côte d'Ivoire West African CFA franc Fr XOF Centime 100
 Croatia Croatian kuna kn HRK Lipa 100
 Cuba Cuban convertible peso $ CUC Centavo 100
Cuban peso $ CUP Centavo 100
 Cyprus Euro EUR Cent 100
 Czech Republic Czech koruna CZK Haléř 100
 Denmark Danish krone kr DKK Øre 100
आकृति:Country data Djibouti Djiboutian franc Fr DJF Centime 100
आकृति:Country data Dominica East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
आकृति:Country data Dominican Republic Dominican peso $ DOP Centavo 100
 East Timor United States dollar $ USD Cent[D] 100
None None None Centavo None
 Ecuador United States dollar $ USD Cent[D] 100
None None None Centavo None
 Egypt Egyptian pound £ or ج.م EGP Piastre[F] 100
आकृति:Country data El Salvador Salvadoran colón SVC Centavo 100
United States Dollar $ USD Cent[D] 100
आकृति:Country data Equatorial Guinea Central African CFA franc Fr XAF Centime 100
आकृति:Country data Eritrea Eritrean nakfa Nfk ERN Cent 100
आकृति:Country data Estonia Estonian kroon KR EEK Sent 100
आकृति:Country data Ethiopia Ethiopian birr ETB Santim 100
आकृति:Country data Falkland Islands Falkland pound £ FKP Penny 100
आकृति:Country data Faroe Islands Danish krone kr DKK Øre 100
Faroese króna kr None Oyra 100
 Fiji Fijian dollar $ FJD Cent 100
आकृति:Country data Finland Euro EUR Cent 100
 France Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data French Polynesia CFP franc Fr XPF Centime 100
आकृति:Country data Gabon Central African CFA franc Fr XAF Centime 100
आकृति:Country data Gambia Gambian dalasi D GMD Butut 100
आकृति:Country data Georgia Georgian lari GEL Tetri 100
 Germany Euro EUR Cent 100
 Ghana Ghanaian cedi GHS Pesewa 100
 Gibraltar Gibraltar pound £ GIP Penny 100
आकृति:Country data Greece Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Grenada East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
आकृति:Country data Guatemala Guatemalan quetzal Q GTQ Centavo 100
आकृति:Country data Guernsey British pound[C] £ GBP Penny 100
Guernsey pound £ None Penny 100
आकृति:Country data Guinea Guinean franc Fr GNF Centime 100
आकृति:Country data Guinea-Bissau West African CFA franc Fr XOF Centime 100
 Guyana Guyanese dollar $ GYD Cent 100
आकृति:Country data Haiti Haitian gourde G HTG Centime 100
आकृति:Country data Honduras Honduran lempira L HNL Centavo 100
 Hong Kong Hong Kong dollar $ HKD Ho[G] 10
 Hungary Hungarian forint Ft HUF Fillér 100
 Iceland Icelandic króna kr ISK Eyrir 100
 India Indian rupee INR Paisa 100
 Indonesia Indonesian rupiah Rp IDR Sen 100
 Iran Iranian rial IRR Dinar 100
आकृति:Country data Iraq Iraqi dinar ع.د IQD Fils 1,000
 Ireland Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Isle of Man British pound[C] £ GBP Penny 100
Manx pound £ None Penny 100
 Israel Israeli new sheqel ILS Agora 100
 Italy Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Jamaica Jamaican dollar $ JMD Cent 100
 Japan Japanese yen ¥ JPY Sen[H] 100
आकृति:Country data Jersey British pound[C] £ GBP Penny 100
Jersey pound £ None Penny 100
आकृति:Country data Jordan Jordanian dinar د.ا JOD Piastre[I] 100
 Kazakhstan Kazakhstani tenge KZT Tiyn 100
 Kenya Kenyan shilling Sh KES Cent 100
आकृति:Country data Kiribati Australian dollar $ AUD Cent 100
Kiribati dollar[A] $ None Cent 100
 Korea, North North Korean won KPW Chŏn 100
 Korea, South South Korean won KRW Jeon 100
 Kosovo Euro EUR Cent 100
Serbian dinar din. or дин. RSD Para 100
आकृति:Country data Kuwait Kuwaiti dinar د.ك KWD Fils 1,000
 Kyrgyzstan Kyrgyzstani som KGS Tyiyn 100
 Laos Lao kip LAK Att 100
आकृति:Country data Latvia Latvian lats Ls LVL Santīms 100
आकृति:Country data Lebanon Lebanese lira ل.ل LBP Piastre 100
आकृति:Country data Lesotho Lesotho loti L LSL Sente 100
South African rand R ZAR Cent 100
आकृति:Country data Liberia Liberian dollar $ LRD Cent 100
आकृति:Country data Libya Libyan dinar ل.د LYD Dirham 1,000
आकृति:Country data Liechtenstein Swiss franc Fr CHF Rappen 100
आकृति:Country data Lithuania Lithuanian litas Lt LTL Centas 100
आकृति:Country data Luxembourg Euro EUR Cent 100
 Macau Macanese pataca P MOP Avo 100
आकृति:Country data Macedonia Macedonian denar ден MKD Deni 100
आकृति:Country data Madagascar Malagasy ariary MGA Iraimbilanja 5
आकृति:Country data Malawi Malawian kwacha MK MWK Tambala 100
 Malaysia Malaysian ringgit RM MYR Sen 100
 Maldives Maldivian rufiyaa ރ. MVR Laari 100
आकृति:Country data Mali West African CFA franc Fr XOF Centime 100
आकृति:Country data Malta Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Marshall Islands United States dollar $ USD Cent[D] 100
आकृति:Country data Mauritania Mauritanian ouguiya UM MRO Khoums 5
 Mauritius Mauritian rupee MUR Cent 100
 Mexico Mexican peso $ MXN Centavo 100
आकृति:Country data Micronesia Micronesian dollar[A] $ None Cent 100
United States dollar $ USD Cent[D] 100
आकृति:Country data Moldova Moldovan leu L MDL Ban 100
आकृति:Country data Monaco Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Mongolia Mongolian tögrög MNT Möngö 100
 Montenegro Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Montserrat East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
 Morocco Moroccan dirham د.م. MAD Centime 100
आकृति:Country data Mozambique Mozambican metical MTn MZN Centavo 100
 Myanmar Myanmar kyat K MMK Pya 100
आकृति:Country data Nagorno-Karabakh Armenian dram դր. AMD Luma 100
Nagorno-Karabakh dram[A] դր. None Luma 100
 Namibia Namibian dollar $ NAD Cent 100
South African rand R ZAR Cent 100
आकृति:Country data Nauru Australian dollar $ AUD Cent 100
Nauruan dollar[A] $ None Cent 100
 Nepal Nepalese rupee NPR Paisa 100
 Netherlands Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Netherlands Antilles Netherlands Antillean gulden ƒ ANG Cent 100
आकृति:Country data New Caledonia CFP franc Fr XPF Centime 100
 New Zealand New Zealand dollar $ NZD Cent 100
आकृति:Country data Nicaragua Nicaraguan córdoba C$ NIO Centavo 100
आकृति:Country data Niger West African CFA franc Fr XOF Centime 100
 Nigeria Nigerian naira NGN Kobo 100
आकृति:Country data Niue New Zealand dollar $ NZD Cent 100
Niuean dollar[A] $ None Cent 100
आकृति:Country data Northern Cyprus Turkish new lira TRY New kuruş 100
 Northern Mariana Islands Northern Mariana Islands dollar[A] $ None Cent 100
United States dollar $ USD Cent[D] 100
 Norway Norwegian krone kr NOK Øre 100
आकृति:Country data Oman Omani rial ر.ع. OMR Baisa 1,000
 Pakistan Pakistani rupee PKR Paisa 100
 Palau Palauan dollar[A] $ None Cent 100
United States dollar $ USD Cent[D] 100
आकृति:Country data Palestine Israeli new sheqel ILS Agora 100
Jordanian dinar د.ا JOD Piastre[I] 100
आकृति:Country data Panama Panamanian balboa B/. PAB Centésimo 100
United States dollar $ USD Cent[D] 100
 Papua New Guinea Papua New Guinean kina K PGK Toea 100
आकृति:Country data Paraguay Paraguayan guaraní PYG Céntimo 100
 Peru Peruvian nuevo sol S/. PEN Céntimo 100
 Philippines Philippine peso PHP Centavo 100
आकृति:Country data Pitcairn Islands New Zealand dollar $ NZD Cent 100
 Poland Polish złoty PLN Grosz 100
 Portugal Euro EUR Cent 100
 Qatar Qatari riyal ر.ق QAR Dirham 100
आकृति:Country data Romania Romanian leu L RON Ban 100
 Russia Russian ruble руб. RUB Kopek 100
 Rwanda Rwandan franc Fr RWF Centime 100
आकृति:Country data Saint Helena Saint Helenian pound £ SHP Penny 100
 Saint Kitts and Nevis East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
 Saint Lucia East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
आकृति:Country data Saint Vincent and the Grenadines East Caribbean dollar $ XCD Cent 100
आकृति:Country data Samoa Samoan tala T WST Sene 100
 San Marino Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data São Tomé and Príncipe São Tomé and Príncipe dobra Db STD Cêntimo 100
आकृति:Country data Saudi Arabia Saudi riyal ر.س SAR Hallallah 100
आकृति:Country data Senegal West African CFA franc Fr XOF Centime 100
 Serbia Serbian dinar din. or дин. RSD Para 100
आकृति:Country data Seychelles Seychellois rupee SCR Cent 100
 Sierra Leone Sierra Leonean leone Le SLL Cent 100
 Singapore Brunei dollar $ BND Sen 100
Singapore dollar $ SGD Cent 100
 Slovakia Slovak koruna Sk SKK Halier 100
आकृति:Country data Slovenia Euro EUR Cent 100
आकृति:Country data Solomon Islands Solomon Islands dollar $ SBD Cent 100
आकृति:Country data Somalia Somali shilling Sh SOS Cent 100
आकृति:Country data Somaliland Somaliland shilling Sh None Cent 100
 South Africa South African rand R ZAR Cent 100
आकृति:Country data South Georgia and the South Sandwich Islands British pound £ GBP Penny 100
South Georgia and the South Sandwich Islands pound[A] £ None Penny 100
 South Ossetia Georgian lari GEL Tetri 100
Russian ruble р. RUB Kopek 100
 Spain Euro EUR Cent 100
 Sri Lanka Sri Lankan rupee Rs LKR Cent 100
 Sudan Sudanese pound £ SDG Piastre 100
 Suriname Surinamese dollar $ SRD Cent 100
आकृति:Country data Swaziland Swazi lilangeni L SZL Cent 100
 Sweden Swedish krona kr SEK Öre 100
 Switzerland Swiss franc Fr CHF Rappen[J] 100
आकृति:Country data Syria Syrian pound £ or ل.س SYP Piastre 100
 Taiwan (Republic of China) New Taiwan dollar $ TWD Cent 100
 Tajikistan Tajikistani somoni ЅМ TJS Diram 100
 Tanzania Tanzanian shilling Sh TZS Cent 100
 Thailand Thai baht ฿ THB Satang 100
आकृति:Country data Togo West African CFA franc Fr XOF Centime 100
आकृति:Country data Tonga [[Tongan pa'anga|Tongan paआकृति:Okinaanga]] T$ TOP Seniti[K] 100
 Transnistria Transnistrian ruble р. None Kopek 100
 Trinidad and Tobago Trinidad and Tobago dollar $ TTD Cent 100
आकृति:Country data Tristan da Cunha Saint Helenian pound £ SHP Penny 100
Tristan da Cunha pound[A] £ None Penny 100
आकृति:Country data Tunisia Tunisian dinar د.ت TND Millime 1,000
 Turkey Turkish new lira YTL TRY New kuruş 100
 Turkmenistan Turkmenistani manat m TMM Tennesi 100
 Turks and Caicos Islands United States dollar $ USD Cent[D] 100
आकृति:Country data Tuvalu Australian dollar $ AUD Cent 100
Tuvaluan dollar $ None Cent 100
 Uganda Ugandan shilling Sh UGX Cent 100
आकृति:Country data Ukraine Ukrainian hryvnia UAH Kopiyka 100
 United Arab Emirates United Arab Emirates dirham د.إ AED Fils 100
 United Kingdom British pound[C] £ GBP Penny 100
 United States United States dollar $ USD Cent[D] 100
 Uruguay Uruguayan peso $ UYU Centésimo 100
 Uzbekistan Uzbekistani som UZS Tiyin 100
आकृति:Country data Vanuatu Vanuatu vatu Vt VUV None None
आकृति:Country data Vatican City Euro EUR Cent 100
 Venezuela Venezuelan bolívar Bs F VEF Céntimo 100
 Vietnam Vietnamese đồng VND Hào[L] 10
आकृति:Country data Wallis and Futuna CFP franc Fr XPF Centime 100
आकृति:Country data Western Sahara Moroccan dirham د.م. MAD Centime 100
आकृति:Country data Yemen Yemeni rial YER Fils 100
 Zambia Zambian kwacha ZK ZMK Ngwee 100
 Zimbabwe Zimbabwean dollar $ ZWD Cent 100

टिप्पणी[सम्पादन करी]

A This currency is not used in day to day commerce, but is legal tender. It is minted and/or printed as commemorative banknotes and/or coinage.
B This currency is being phased out with a revalued version or another currency, but is still legal tender.
C British banknotes are issued by the Bank of England and by some banks in Scotland and Northern Ireland. Laws on legal tender vary between various jurisdictions.[४]
D One cent equals ten mills (also spelled “mil” and “mille”), and (for the United States dollar) ten cents equal one dime.[५]
E One jiao equals ten fen.
F One piastre equals ten millimes.
G Ten sin equal one ho.
H One sen equals ten rin.
I One piastre equals ten fils and one dirham equals 10 piastres.
J Rappen is German; in French it is centime; in Italian it is centesimo.
K One hundred [[Tongan pa'anga|paआकृति:Okinaanga]] equal one hau.
L One hào equals ten xu.


एहो सभ देखी[सम्पादन करी]

मुद्रा

बाह्य जडीसभ[सम्पादन करी]