सामग्री पर जाएँ

एसियाक सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्र आर निर्भर प्रदेशक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश

ई सूचीमे एसियाक सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्र आर निर्भर प्रदेशक सूची छी जहिमे ई देशसभक राजधानी, भाषा, मुद्रा, जनसङ्ख्या, क्षेत्रफलप्रति व्यक्ति सकल घरेलू उत्पादन देल गेल अछि ।

इटलीस्पेनक किछ भागसभ आ माल्टा अफ्रिकी महादेशक प्लेटमे अवस्थित अछि, मुदा ई देशसभ युरोप महादेशमे अछि। सोकोट्रा द्वीप सेहो महादेशीय प्लेटमे अछि, मुदा ई एसियाली देश यमनक भाग छी । मिश्र एसियाधरि फैलल अछि मुदा एकरो अफ्रिकाक देश मानल जाएत अछि ।

सार्वभौम सम्पन्न राज्य (देश)[सम्पादन करी]

मान्यता प्राप्त देशसभ[सम्पादन करी]

निम्नलिखित देशसभ संयुक्त राष्ट्रक सदस्य छी ।

झण्डा नाम अधिकारिक नाम घरेलु नाम राजधानी चित्र
अफ्गानिस्तान इस्लामी गणराज्य अफगानिस्तान काबुल
आर्मेनिया गणतान्त्रिक अर्मेनिया येरेभान
अजरबैजान गणतान्त्रिक अजरबैजान अजेरी: Azərbaycan Respublikası बाकु
बहराइन बहराइन अधिराज्य अरबी: مملكة البحرينआकृति:Rom मानामा
बंगलादेश गणतान्त्रिक बंगलादेश बङ्गाली: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ ढाका
भूटान भुटान अधिराज्य आकृति:Lang-dzआकृति:Rom थिम्पू
ब्रुनाई ब्रुनाईको राज्य, शान्तिको वास Malay: بروني دارالسلامआकृति:Rom बन्दर सेरी बेगवान
कम्बोडिया कम्बोडिया अधिराज्य खमेर: आकृति:Rom न्होम्पेन
चीन[१] जनबादी गणतन्त्र चीन आकृति:Lang-zhआकृति:Rom

परम्परागत चीनी: 中華人民共和國आकृति:Rom

बेइजिङ
साइप्रस गणतान्त्रिक साइप्रस यूनानी : Κυπριακή Δημοκρατίαआकृति:Rom

टर्किस: Kıbrıs Cumhuriyeti

निकोसिया
जर्जिया गणतान्त्रिक जर्जिया आकृति:Lang-kaआकृति:Rom बिलिसी
भारत भारत गणराज्य हिन्दी: भारत गणराज्य नयाँ दिल्ली
इन्डोनेसिया[२] गणतान्त्रिक इण्डोनेशिया इन्डोनेसियाली: Republik Indonesia जाकार्ता
इरान इस्लामिक गणतन्त्र इरान फारसी: جمهوری اسلامی ايران‎‎आकृति:Rom तेहरान
ईराक इराक गणतन्त्र अरबी: جمهورية العراقआकृति:Rom

आकृति:Lang-kuआकृति:Rom

बगदाद
इजरायल इजरायल राज्य आकृति:Lang-heआकृति:Rom

अरबी: إسرائيلआकृति:Rom

जेरुसेलम[३]
जापान जापान जापानी: 日本国आकृति:Rom टोक्यो
जोर्डन जोर्डन हासेमिट अधिराज्य अरबी: المملكة الأردنية الهاشميهआकृति:Rom अम्मान
कजाख्स्तान कजाख्स्तान गणतन्त्र आकृति:Lang-kkआकृति:Rom

रूसी: Республика Казахстанआकृति:Rom

अस्टाना
उत्तर कोरिया कोरिया प्रजातान्त्रिक जन गणतन्त्र कोरियन: 조선민주주의인민공화국आकृति:Rom प्योङयाङ
दक्षिण कोरिया कोरिया गणतन्त्र कोरियन: 대한민국आकृति:Rom सियोल
कुवैत कुवैत राज्य अरबी: دولة الكويتआकृति:Rom कुवैत सिटी
किर्गिजस्तान किर्गिजस्तान गणतन्त्र आकृति:Lang-kyआकृति:Rom

रूसी: Кыргызская Республикаआकृति:Rom

बिस्केक
लाओस लाओ जनवादी लोकतान्त्रिक गणराज्य आकृति:Lang-lo{rom|Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao}} वियनतियाने
लेबनान लेबनान गणतन्त्र अरबी: الجمهورية اللبنانيةआकृति:Rom

फ्रान्सेली: République libanaise

बेरूत
मलेसिया मलेसिया Malay: مليسيا

आकृति:Lang-zh परम्परागत चीनी: 馬來西亞

क्वालालम्पुर
मालदिभ्स मालदिभ्स गणराज्य माल्दिभी: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާआकृति:Rom माले
मङ्गोलिया मङ्गोलिया आकृति:Lang-mn, आकृति:Rom उलान बाटोर
म्यानमार म्यानमार सङ्घ आकृति:Lang-my नेपीडह
नेपाल सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल नेपाली: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल काठमाडौं
ओमान ओमान सल्तनत अरबी: سلطنة عُمانआकृति:Rom मस्कट
पाकिस्तान इस्लामी गणतन्त्र पाकिस्तान उर्दू: اسلامی جمہوریہ پاکستان‎‎{rom|Islāmī Jumhūrī-ye Pākistān}} इस्लामाबाद
फिलिपिन्स फिलिपिन्स गणतन्त्र आकृति:Lang-fil मनिला
कतार कतार राज्य अरबी: دولة قطرआकृति:Rom दोहा
रसिया Russian Federation रूसी: Российская Федерацияआकृति:Rom मस्को
साउदी अरब साउदी अरब राज्य अरबी: المملكة العربية السعوديةआकृति:Rom रियाद
सिङ्गापुर सिङ्गापुर गणतन्त्र आकृति:Lang-zh

Malay: Republik Singapura तमिल: சிங்கப்பூர் குடியரசு

सिंगापुर शहर
श्रीलङ्का Democratic Socialist Republic of Sri Lanka सिन्हाला: ශ්‍රි ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය

तमिल: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு

श्री जयवर्दनेपुरा कोटे
सीरिया Syrian Arab Republic अरबी: جمهورية سوريا العربيةआकृति:Rom दमासकस
ताजिकिस्तान ताजिकिस्तान गणतन्त्र ताजिक: Ҷумҳурии Тоҷикистонआकृति:Rom दुसान्बे
थाइल्याण्ड थाइल्याण्ड राज्य आकृति:Lang-thआकृति:Rom बैङ्कक
पूर्वी टिमोर[२][४] लोकतान्त्रिक गणतन्त्र पूर्वी टिमोर आकृति:Lang-tet

पोर्चुगिज: República Democrática de Timor-Leste

डिली
टर्की गणतान्त्रिक टर्की टर्किस: Türkiye Cumhuriyeti अङ्कारा
तुर्कमेनिस्तान तुर्केमेनिस्तान आकृति:Lang-tk अस्गाबत
संयुक्त अरब इमिरेट्स संयुक्त अरब इमिरेट्स अरबी: دولة الإمارات العربية المتحدةआकृति:Rom अबु धाबी
उज्बेकिस्तान गणतान्त्रिक उज्बेकिस्तान उज्बेक: O‘zbekiston Respublikasi तासकेन्ट
भियतनाम सामाजिक गणतन्त्र भियतनाम आकृति:Lang-vi हनोइ
यमन गणतन्त्र यमन अरबी: الجمهورية اليمنيةआकृति:Rom साना

टिप्पणीसभ[सम्पादन करी]

  1. China is the short form name used internationally.
  2. २.० २.१ Some territory could be argued to be a part of Asia or Oceania.
  3. Jerusalem Law states that "Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel", and the city serves as the seat of the government, home to the President's residence, government offices, supreme court, and parliament. United Nations Security Council Resolution 478 declared the Jerusalem Law "null and void" and called on member states to withdraw their diplomatic missions from Jerusalem. The United Nations and all member nations maintain their embassies in other cities such as Tel Aviv, Ramat Gan, and Herzliya (see the CIA Factbook सङ्ग्रहित २०२१-०१-०३ वेब्याक मेसिन and Map of Israel). The Palestinian Authority sees East Jerusalem as the capital of a future Palestinian state.
  4. Also known as East Timor.

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]

आकृति:Lists of countries by continent