एसियाक सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्र आर निर्भर प्रदेशक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
एतय जाए: भ्रमण, खोज
Asia (orthographic projection).svg

ई सूचीमे एसियाक सार्वभौम सम्पन्न राष्ट्र आर निर्भर प्रदेशक सूची छी जहिमे ई देशसभक राजधानी, भाषा, मुद्रा, जनसङ्ख्या, क्षेत्रफलप्रति व्यक्ति सकल घरेलू उत्पादन देल गेल अछि ।

इटलीस्पेनक किछ भागसभ आ माल्टा अफ्रिकी महादेशक प्लेटमे अवस्थित अछि, मुदा ई देशसभ युरोप महादेशमे अछि। सोकोट्रा द्वीप सेहो महादेशीय प्लेटमे अछि, मुदा ई एसियाली देश यमनक भाग छी । मिश्र एसियाधरि फैलल अछि मुदा एकरो अफ्रिकाक देश मानल जाएत अछि ।

सार्वभौम सम्पन्न राज्य (देश)[सम्पादन करी]

मान्यता प्राप्त देशसभ[सम्पादन करी]

निम्नलिखित देशसभ संयुक्त राष्ट्रक सदस्य छी ।

झण्डा नाम अधिकारिक नाम घरेलु नाम राजधानी चित्र
Flag of Afghanistan.svg
अफ्गानिस्तान इस्लामी गणराज्य अफगानिस्तान काबुल LocationAfghanistan.svg
Flag of Armenia.svg
आर्मेनिया गणतान्त्रिक अर्मेनिया येरेभान LocationArmenia.svg
Flag of Azerbaijan.svg
अजरबैजान गणतान्त्रिक अजरबैजान अजेरी: Azərbaycan Respublikası बाकु LocationAzerbaijan.svg
Flag of Bahrain.svg
बहराइन बहराइन अधिराज्य अरबी: مملكة البحرينआकृति:Rom मानामा Map of Bahrain.svg
Flag of Bangladesh.svg
बंगलादेश गणतान्त्रिक बंगलादेश बङ्गाली: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ ढाका LocationBangladesh.svg
Flag of Bhutan.svg
भूटान भुटान अधिराज्य आकृति:Lang-dzआकृति:Rom थिम्पू LocationBhutan.svg
Flag of Brunei.svg
ब्रुनाई ब्रुनाईको राज्य, शान्तिको वास आकृति:Lang-msआकृति:Rom बन्दर सेरी बेगवान LocationBrunei.png
Flag of Cambodia.svg
कम्बोडिया कम्बोडिया अधिराज्य खमेर: KingdomofCambodia.svgआकृति:Rom न्होम्पेन LocationCambodia.svg
Flag of the People's Republic of China.svg
चीन[१] जनबादी गणतन्त्र चीन आकृति:Lang-zhआकृति:Rom

परम्परागत चीनी: 中華人民共和國आकृति:Rom

बेइजिङ LocationPRChina.svg
Flag of Cyprus.svg
साइप्रस गणतान्त्रिक साइप्रस यूनानी : Κυπριακή Δημοκρατίαआकृति:Rom

Turkish: Kıbrıs Cumhuriyeti

निकोसिया LocationCyprus.svg
Flag of Georgia.svg
जर्जिया गणतान्त्रिक जर्जिया आकृति:Lang-kaआकृति:Rom बिलिसी LocationGeorgia.svg
Flag of India.svg
भारत भारत गणराज्य हिन्दी: भारत गणराज्य नयाँ दिल्ली LocationIndia.svg
Flag of Indonesia.svg
इन्डोनेसिया[२] गणतान्त्रिक इण्डोनेशिया इन्डोनेसियाली: Republik Indonesia जाकार्ता LocationIndonesia.svg
Flag of Iran.svg
इरान इस्लामिक गणतन्त्र इरान पर्सियन: جمهوری اسلامی ايران‎‎आकृति:Rom तेहरान LocationIran.svg
Flag of Iraq.svg
ईराक इराक गणतन्त्र अरबी: جمهورية العراقआकृति:Rom

आकृति:Lang-kuआकृति:Rom

बगदाद LocationIraq.svg
Flag of Israel.svg
इजरायल इजरायल राज्य आकृति:Lang-heआकृति:Rom

अरबी: إسرائيلआकृति:Rom

जेरुसेलम[३] LocationIsrael.svg
Flag of Japan.svg
जापान जापान जापानी: 日本国आकृति:Rom टोक्यो LocationJapan.png
Flag of Jordan.svg
जोर्डन जोर्डन हासेमिट अधिराज्य अरबी: المملكة الأردنية الهاشميهआकृति:Rom अम्मान LocationJordan.svg
Flag of Kazakhstan.svg
कजाख्स्तान कजाख्स्तान गणतन्त्र आकृति:Lang-kkआकृति:Rom

रूसी: Республика Казахстанआकृति:Rom

अस्टाना LocationKazakhstan.png
Flag of North Korea.svg
उत्तर कोरिया कोरिया प्रजातान्त्रिक जन गणतन्त्र कोरियन: 조선민주주의인민공화국आकृति:Rom प्योङयाङ Locator map of North Korea.svg
Flag of South Korea.svg
दक्षिण कोरिया कोरिया गणतन्त्र कोरियन: 대한민국आकृति:Rom सियोल Locator map of South Korea.svg
Flag of Kuwait.svg
कुवैत कुवैत राज्य अरबी: دولة الكويتआकृति:Rom कुवैत सिटी LocationKuwait.png
Flag of Kyrgyzstan.svg
किर्गिजस्तान किर्गिजस्तान गणतन्त्र आकृति:Lang-kyआकृति:Rom

रूसी: Кыргызская Республикаआकृति:Rom

बिस्केक LocationKyrgyzstan.svg
Flag of Laos.svg
लाओस लाओ जनवादी लोकतान्त्रिक गणराज्य आकृति:Lang-lo{rom|Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao}} वियनतियाने LocationLaos.svg
Flag of Lebanon.svg
लेबनान लेबनान गणतन्त्र अरबी: الجمهورية اللبنانيةआकृति:Rom

आकृति:Lang-fr

बेरूत LocationLebanon.svg
Flag of Malaysia.svg
मलेसिया मलेसिया आकृति:Lang-ms

आकृति:Lang-zh परम्परागत चीनी: 馬來西亞

क्वालालम्पुर LocationMalaysia.png
Flag of Maldives.svg
मालदिभ्स मालदिभ्स गणराज्य माल्दिभी: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާआकृति:Rom माले LocationMaldives.png
Flag of Mongolia.svg
मङ्गोलिया मङ्गोलिया आकृति:Lang-mn, Monggol ulus.svgआकृति:Rom उलान बाटोर LocationMongolia.png
Flag of Myanmar.svg
म्यानमार म्यानमार सङ्घ आकृति:Lang-my नेपीडह LocationMyanmar.svg
Flag of Nepal.svg
नेपाल सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल नेपाली: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल काठमाडौं LocationNepal.svg
Flag of Oman.svg
ओमान ओमान सल्तनत अरबी: سلطنة عُمانआकृति:Rom मस्कट LocationOman.png
Flag of Pakistan.svg
पाकिस्तान इस्लामी गणतन्त्र पाकिस्तान उर्दू: اسلامی جمہوریہ پاکستان‎‎{rom|Islāmī Jumhūrī-ye Pākistān}} इस्लामाबाद LocationPakistan.svg
Flag of the Philippines.svg
फिलिपिन्स फिलिपिन्स गणतन्त्र आकृति:Lang-fil मनिला LocationPhilippines.png
Flag of Qatar.svg
कतार कतार राज्य अरबी: دولة قطرआकृति:Rom दोहा LocationQatar.png
Flag of Russia.svg
रसिया Russian Federation रूसी: Российская Федерацияआकृति:Rom मस्को LocationRussia.svg
Flag of Saudi Arabia.svg
साउदी अरब साउदी अरब राज्य अरबी: المملكة العربية السعوديةआकृति:Rom रियाद LocationSaudiArabia.svg
Flag of Singapore.svg
सिङ्गापुर सिङ्गापुर गणतन्त्र आकृति:Lang-zh

आकृति:Lang-ms तमिल: சிங்கப்பூர் குடியரசு

सिंगापुर शहर LocationSingapore.png
Flag of Sri Lanka.svg
श्रीलङ्का Democratic Socialist Republic of Sri Lanka सिन्हाला: ශ්‍රි ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය

तमिल: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு

श्री जयवर्दनेपुरा कोटे LocationSriLanka.png
Flag of Syria.svg
सीरिया Syrian Arab Republic अरबी: جمهورية سوريا العربيةआकृति:Rom दमासकस LocationSyria.svg
Flag of Tajikistan.svg
ताजिकिस्तान ताजिकिस्तान गणतन्त्र ताजिक: Ҷумҳурии Тоҷикистонआकृति:Rom दुसान्बे LocationTajikistan.svg
Flag of Thailand.svg
थाइल्याण्ड थाइल्याण्ड राज्य आकृति:Lang-thआकृति:Rom बैङ्कक LocationThailand.svg
Flag of East Timor.svg
पूर्वी टिमोर[२][४] लोकतान्त्रिक गणतन्त्र पूर्वी टिमोर आकृति:Lang-tet

पोर्चुगिज: República Democrática de Timor-Leste

डिली LocationEastTimor.svg
Flag of Turkey.svg
टर्की गणतान्त्रिक टर्की Turkish: Türkiye Cumhuriyeti अङ्कारा LocationTurkey.svg
Flag of Turkmenistan.svg
तुर्कमेनिस्तान तुर्केमेनिस्तान आकृति:Lang-tk अस्गाबत LocationTurkmenistan.svg
Flag of the United Arab Emirates.svg
संयुक्त अरब इमिरेट्स संयुक्त अरब इमिरेट्स अरबी: دولة الإمارات العربية المتحدةआकृति:Rom अबु धाबी LocationUnitedArabEmirates.png
Flag of Uzbekistan.svg
उज्बेकिस्तान गणतान्त्रिक उज्बेकिस्तान उज्बेक: O‘zbekiston Respublikasi तासकेन्ट LocationUzbekistan.png
Flag of Vietnam.svg
भियतनाम सामाजिक गणतन्त्र भियतनाम आकृति:Lang-vi हनोइ LocationVietnam.png
Flag of Yemen.svg
यमन गणतन्त्र यमन अरबी: الجمهورية اليمنيةआकृति:Rom साना LocationYemen.png

टिप्पणीसभ[सम्पादन करी]

  1. China is the short form name used internationally.
  2. २.० २.१ Some territory could be argued to be a part of Asia or Oceania.
  3. Jerusalem Law states that "Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel", and the city serves as the seat of the government, home to the President's residence, government offices, supreme court, and parliament. United Nations Security Council Resolution 478 declared the Jerusalem Law "null and void" and called on member states to withdraw their diplomatic missions from Jerusalem. The United Nations and all member nations maintain their embassies in other cities such as Tel Aviv, Ramat Gan, and Herzliya (see the CIA Factbook and Map of Israel). The Palestinian Authority sees East Jerusalem as the capital of a future Palestinian state.
  4. Also known as East Timor.

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]

आकृति:Lists of countries by continent