कोलम्बियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि कोलम्बियाक ७ टा सम्पदक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा [[विश्व सम्पदा क्षेत्र]मे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Bolivia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल बोलिभियाक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल गेल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण


  * सीमा पार क्षेत्रसभ
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
कोलम्बियाक कफी सांस्कृतिक परिदृश्य Coffee plantations in Quinchía. Colombia कोलम्बिया
५°२८′ उत्तर ७५°४१′ पश्चिम / ५.४६७° पश्चिम nil / 5.467; -75.683 (Coffee Cultural Landscape of Colombia)
सांस्कृतिक:
(v), (vi)
7005141120000000000१,४१,१२० (३,४८,७००); मध्यवर्ती क्षेत्र २,०७,००० (५,१०,०००) २०११ [२]
सान्ता क्रुज दे मोमपोक्सक एतिहासिक केन्द्र Facade of a stone church with tower painted in white and yellow. Colombiaबोलिभर,
 कोलम्बिया
९°१४′०″ उत्तर ७४°२६′०″ पश्चिम / ९.२३३३३° पश्चिम nil / 9.23333; -74.43333 (Historic Centre of Santa Cruz de Mompox)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7002458000000000000४५८ (१,१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३२ (१,५६०) १९९५ [३]
लोस कातिओस राष्ट्रिय निकुञ्ज
Colombiaचोको,
 कोलम्बिया
७°४०′ उत्तर ७७°०′ पश्चिम / ७.६६७° पश्चिम nil / 7.667; -77.000 (Los Katíos National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004720000000000000७२,००० (१,८०,०००) १९९४ [४][५]
मालपेलो जीव-जन्तु आ वनस्पति अभयारण्य Irregularly shaped rock with smooth surfaces in the sea. Colombiaकाउका,
 कोलम्बिया
३°५८′ उत्तर ८१°३७′ पश्चिम / ३.९६७° पश्चिम nil / 3.967; -81.617 (Malpelo Fauna and Flora Sanctuary)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7005857500000000000८,५७,५०० (२१,१९,०००) २००६ [६]
टिएर्रादेन्त्रोक राष्ट्रिय पुरातात्विक निकुञ्ज Interior of a cave with wall paintings of geometrical figures in red, black and white. Colombiaइन्जा,
 कोलम्बिया
२°३५′०″ उत्तर ७६°२′०″ पश्चिम / २.५८३३३° पश्चिम nil / 2.58333; -76.03333 (National Archeological Park of Tierradentro)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९५ [७]
कार्टागेना बन्दरगाह, गढीसभ आ धरोहरसभक समूह Facade of a yellow stone church with two towers. Above the main entrance there is a human sculpture and higher up a clock. Colombiaबोलिभर,
 कोलम्बिया
१०°२५′०″ उत्तर ७५°३२′०″ पश्चिम / १०.४१६६७° पश्चिम nil / 10.41667; -75.53333 (Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena)
सांस्कृतिक:
(iv), (vi)
१९८४ [८]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली Inca road system near Macchu Picchu, Peru. Argentina अर्जेन्टिना
Bolivia बोलिभिया
Chile चिली
Colombia कोलम्बिया
Ecuadorआकृति:Country data इक्वेडर
Peruआकृति:Country data पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [९]
सान अगस्टिन पुरातात्विक निकुञ्ज Several stone figures carrying a large flat stone on their heads. Colombiaहुइला,
 कोलम्बिया
१°५५′०″ उत्तर ७६°१४′०″ पश्चिम / १.९१६६७° पश्चिम nil / 1.91667; -76.23333 (San Agustín Archaeological Park)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९५ [१०]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Colombia", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Coffee Cultural Landscape of Colombia", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  3. "Historic Centre of Santa Cruz de Mompox", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Los Katíos National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  5. 33rd session 2009, p. 83
  6. "Malpelo Fauna and Flora Sanctuary", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  7. "National Archeological Park of Tierradentro", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अभिगमन तिथि २ अगस्त २०१४ 
  10. "San Agustín Archaeological Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]

आकृति:अमेरिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची आकृति:World Heritage Sites in Colombia