दक्षिणपूर्व एसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ तकमे दक्षिणपूर्व एसियाक ९ टा देशसभक ३७ टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि । जहिमे इन्डोनेसिया, भियतनाम, थाइल्याण्ड, फिलिपिन्स, मलेसिया, म्यानमार, कम्बोडिया तथा लाओस रहल अछि । दक्षिणपूर्व एसियाम रहल ब्रुनाई आ सिङ्गापुरमे कोनो सम्पदाके युनेस्को हाल तक मान्यता देने नै अछि ।[१][२] ई क्षेत्रमे रहल इन्डोनेसिया आ भियतनामक सबसँ बेसी ८-८ टा सम्पदा सूचीकृत कएल गेल अछि ।[३] ई क्षेत्रसँ सबसँ पहिल १९९१ मे १५अम शत्रमे सामेल कएल गेल छल ।[४]

इन्डोनेसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
बोरोबुदुर मन्दिर परिसरसभ A terraced pyramid like structure with a stupa on top. मगेलाङ रिजेन्सी, केन्द्रीय जाभा
७°३६′२८″द॰ ११०°१२′१३″पू॰ / ७.६०७७८°S ११०.२०३६१°E / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९९१ ५९२[५]
बाली प्रान्तक सांस्कृतिक परिदृश्य Rice terrace at entrance to Gunung Kawi temple demonstrate the traditional Subak irrigation system, Tampaksiring, Bali. बाली
८°२०′०″द॰ ११५°०′०″पू॰ / ८.३३३३३°S ११५.०००००°E / -8.33333; 115.00000 (Cultural Landscape of Bali Province)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (v), (vi)
7004195200000000000१९,५२० (४८,२००) २०१२ ११९४[६]
कोमोदो राष्ट्रिय निकुञ्ज Waran lying on its belly in a dry grass area. पूर्व नुसा टेङ्गगरा
८°३३′द॰ ११९°२९′पू॰ / ८.५५०°S ११९.४८३°E / -8.550; 119.483 (Komodo National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7005219322000000000२,१९,३२२ (५,४१,९६०) १९९१ ६०९[७]
लोरेन्ज राष्ट्रिय निकुञ्ज A rocky mountain ridge. पपुवा
४°४५′द॰ १३७°५०′पू॰ / ४.७५०°S १३७.८३३°E / -4.750; 137.833 (Lorentz National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006235000000000000२३,५०,००० (५८,००,०००) १९९९ ९५५[८]
प्रम्बनन मन्दिर परिसरसभ Symmetrically arranged stone buildings. The steep roofs are decorated with a large number of small stupas. केन्द्रीय जाभा
७°४५′८″द॰ ११०°२९′३०″पू॰ / ७.७५२२२°S ११०.४९१६७°E / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
१९९१ ६४२[९]
सङ्गिरण प्रारम्भिक मानव क्षेत्र Upper part of a petrified skull including some teeth. केन्द्रीय जाभा
७°२४′०″द॰ ११०°४९′०″पू॰ / ७.४००००°S ११०.८१६६७°E / -7.40000; 110.81667 (Sangiran Early Man Site)
सांस्कृतिक:
(iii), (vi)
7003560000000000000५,६०० (१४,०००) १९९६ ५९३[१०]
सुमात्राक उष्णप्रदेशीय वर्षावन धरोहर सुमात्रा,
२°३०′द॰ १०१°३०′पू॰ / २.५००°S १०१.५००°E / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006259512400000000२५,९५,१२४ (६४,१२,६९०) २००४ सन् २०११ सँ एही सम्पदाके खतरापूर्ण घोषित कएल गेल अछि । ११६७[११][१२]
उजुङ कुलोन राष्ट्रिय निकुञ्ज Rocky ground within a tropical forest. बनटेनलमपुङ
६°४५′द॰ १०५°२०′पू॰ / ६.७५०°S १०५.३३३°E / -6.750; 105.333 (Ujung Kulon National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004785250000000000७८,५२५ (१,९४,०४०) १९९१ ६०८[१३]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सितम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अन्तिम पहुँच २० अक्टुबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सितम्बर २०११ 
  5. "Borobudur Temple Compounds", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  6. "Cultural Landscape of Bali Province", UNESCO, अन्तिम पहुँच १ जुलाई २०१२ 
  7. "Komodo National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  8. "Lorentz National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  9. "Prambanan Temple Compounds", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  10. "Sangiran Early Man Site", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  11. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अन्तिम पहुँच २५ जून २०११ 
  12. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुलाई २०११ 
  13. "Ujung Kulon National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 

बाह्य जडीसभ[सम्पादन करी]

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]