नेपालक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१७ धरि नेपालक ४ टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक आ सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१] नेपालक पहिल युनेस्को विश्व सम्पदा क्षेत्र सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज तथा काठमाडौं उपत्यका छी । नेपालमे अखन धरि २ टा सांस्कृतिक आ २ प्राकृतिक मिश्रित क्षेत्रसभ अछि ।[२] एकर अतिरिक्त, नेपालद्वारा युनेस्कोकें प्रस्ताव कएल गेल १५ स्थानीय क्षेत्रसभ अछि ।[३]


विश्व सम्पदा समितिद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे सूची होमए कऽ लेल कोनो भी सम्पदाकें उचित विविध विशेषतासभक मापदण्ड पार केनाए आ कालान्तर धरि ओहि मापदण्डकें पूर्ण रूप सँ पालन करै पडैत अछि नै तँ ओ सम्पदाकें खतरापूर्ण स्थितिमे रहल निर्दिष्ट कएल जाएत अछि । समितिद्वारा अखन नेपालकें दुई सम्पदा क्षेत्र खतरापूर्ण रहल सूचीबद्ध केनए अछि ।[४]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान

नेपाल भितर रहल विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची ()

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल गेल नेपाली सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: नेपालक इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे सामिल वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण सन्दर्भ
चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज भितर रहल एक ताल चितवन जिला, नारायणी अञ्चल,  नेपाल
२७°३०′०″उ॰ ८४°२०′०″पू॰ / २७.५००००°N ८४.३३३३३°E / 27.50000; 84.33333 (Chitwan National Park)
२०अम शताब्दी २८४; १९८४; vii, ix, x चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज (पहिने शाही चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज) (चि.रा.नि.) नेपालक सब सँ पहिल तथा सब सँ पुरान राष्ट्रिय निकुञ्ज छी । एकर स्थापना सन् १९७३ मे कएल गेल अछि । [५]
काठमाडौं उपत्यका Streetscene with various characteristically shaped temple buildings. काठमाडौं उपत्यका,  नेपाल
२७°४२′१४″उ॰ ८५°१८′३१″पू॰ / २७.७०३८९°N ८५.३०८६१°E / 27.70389; 85.30861 (Kathmandu Valley)
१४अम शताब्दी १३७; १९७९; iii, iv, vi काठमाण्डौ उपत्यका नेपालक ऐतिहासिक सहर तथा युनेस्को विश्व सम्पदा क्षेत्रमे सूचीकृत क्षेत्र छी । काठमाडौं उपत्यकामे (अथवा नेपाल उपत्यका)मे ३ जिला काठमाडौं, ललितपुर तथा भक्तपुर पडैत अछि । [६]
लुम्बिनी A large tree next to a water filled pool. रूपन्देही जिला, लुम्बिनी अञ्चल,  नेपाल
२७°२८′८″उ॰ ८३°१६′३४″पू॰ / २७.४६८८९°N ८३.२७६११°E / 27.46889; 83.27611 (Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha)
५अम शताब्दी ६६६; १९९७; iii, vi लुम्बिनी गौतम बुद्धक जन्मथल छी । लुम्बिनी अञ्चल एहि ठामक नाम सँ नामाकरण कएल । [७]
सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज A village in a large mountain valley. In the distance very high snow-covered mountains are visible. सोलुखुम्बु जिला, सगरमाथा अञ्चल,  नेपाल
२७°५७′५५″उ॰ ८६°५४′४७″पू॰ / २७.९६५२८°N ८६.९१३०६°E / 27.96528; 86.91306 (Sagarmatha National Park)
१९अम शताब्दी १२०; १९७९; vii सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज पूर्वी नेपालक सोलुखुम्बु जिलाक उत्तरी भागमे अछि जे सगरमाथा, ल्होत्से, नुप्त्से, चो यु, आमादब्लम हिमालसभ तथा ई अगलबगलक क्षेत्रक ओगटने अछि । एकर क्षेत्रफल ११४८ वर्ग कि.मि. अछि । [८]

सम्भावित सूची

सन्दर्भ सामग्रीसभ

  1. "Properties Inscribed on the World heritage List", UNESCO, अन्तिम पहुँच २०१०-१०-०१ 
  2. "Nepal - UNESCO World Heritage Centre", UNESCO, अन्तिम पहुँच ६ नवम्बर २०१६ 
  3. https://whc.unesco.org/en/statesparties/np
  4. "World Heritage in Danger", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  5. "Chitwan National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  6. "Kathmandu Valley", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  7. "Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 
  8. "Sagarmatha National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मई २०१० 

बाह्य लिङ्कसभ