पश्चिमी एसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि पश्चिमी एसियाक १७ टा देशसभक ८२ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि । जेहिमे अर्मेनिया, अजरबैजान, बहराइन, साइप्रस, इरान, इराक, इजरायल, जोर्डन, लेबनान, ओमान, प्यालेस्टाइन, साउदी अरब, सीरिया, टर्की, संयुक्त अरब इमिरेट्स, कतारयमन रहल अछि । [१][२] एहि क्षेत्रमे रहल इरानक सबसँ बेसी १७ टा सम्पदा सूचीकृत कएल गेल अछि ।[३]

अर्मेनियाक विश्व सम्पदा सभक सभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
हघपतसनाहिनक गुम्बासभ Small church of dark stone with a central tower topped by a conical roof. हघपतसनाहिन, लोरी प्रान्त,  अर्मेनिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7000265000000000000२.६५ (६.५); मध्यवर्ती क्षेत्र २४ (५९) १९९६ [४]
गेगहार्डक गुम्बा आ उपरक अजात उपत्यका Stone church with a central tower topped by a conical roof. गोघ्त, कोटायक प्रान्त,  अर्मेनिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)
7000270000000000000२.७० (६.७) २००० [५]
महलएचमियातसिनक चर्च तथा जार्तनोत्सकोपुरातात्विक क्षेत्र Stone church with a central tower topped by a conical roof and several smaller towers. अर्माभिर प्रान्त,  अर्मेनिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7001740000000000000७४ (१८०) २००० [६]

अजरबैजानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
गोबुस्तान चट्टान सांस्कृतिक कला परिदृश्य Petroglyphs of humans. गरदाघ रेयन आ अबशेरोन रेयन जिलासभ,  अजरबैजान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)
7002537000000000000५३७ (१,३३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३,०९६ (७,६५०) २००७ [७]
बाकुक दिवारक सहर सहित शिरवंशाह दरबारमैदेन टावर Ruins of underground buildings and a building with cuppola above ground. अबशेरोन,  अजरबैजान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)
7001220000000000000२२ (५४) २००० [८]

बहराइनक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
कलात अल-बहराइन – प्राचीन बन्दरगाह आ दिलमुनक राजधानी Bahrain Fort. उत्तरी प्रशासनिक क्षेत्र बहराइन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
7001320000000000000३२ (७९) २००५ [९]
बहराइन पर्लिङ निशाना – पर्लिङ, एकटा टापुक अर्थव्यवस्थाक गवाही Isa Bin Ali House. मुहारक, बहराइन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)
7004350870000000000३५,०८७ (८६,७००) २०१२ [१०][११]

साइप्रसक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
चोइरोकोइतिया Small white circular huts with flat roof. लरनाका जिला,  साइप्रस
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
१९९८ [१२]
त्रोदोस क्षेत्रक रङ्गीन चर्चसभ Constantine and Helen, Church of Archangel Michael, Pedoulas त्रोदोस हिमाल, लिमासोलनिकोसिया जिलासभ,  साइप्रस
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
१९८५ [१३]
[१४]
पफोस A colorful mosaic showing various people. पफोस जिल्ला,  साइप्रस
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
१९८० [१५]

इरानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
इरानक अर्मेनियन गुम्बा कलाकृति Stone church in the mountains with two massive towers topped by a conical roof पश्चिम अजरबैजान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
२००८ [१६]
बम आ ओकर सांस्कृतिक परिदृश्य View over a large ruined city colored uniformly in a grey-brown tone. In the background there is a castle in overlooking the surrounding city. करमन, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(v)
२००४ [१७]
बिसोतुन Frieze in a rock with many people. करमनशाह, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
२००६ [१८]
गोलेस्तान दरबार Shams-ol-Emareh with the clock tower तेहरान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१३ [१९]
गोन्बद-ए कबुस A tower toped with conical roof गोलेस्तान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१२ [२०]
इसफहानक मस्जिद-ए जामे Mosque Courtyard. इसफहान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)
२०१२ [२१]
मेदन इमाम, इसफहान Large rectangular square surrounded by buildings some of which have cuppolas. इसफहान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(v)(vi)
१९७९ [२२]
पसारगडे A small step pyramid like structure with a house-shaped structure on top. पर्स,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२००४ [२३]
पर्सेपोलिस Ruins of a palace. फर्स, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९७९ [२४]
शहर-ए सुखतह Shahr-e Sukhteh. सिस्तन आ बलुचेस्तान प्रान्त, सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१४ [२५]
अर्दाबिलक शेख सफि अल-दिन खनेगाह आ कलाकृति तिर्थस्थल Two cuppolas covered in blue, yellow and brown tiles. अर्दाबिल प्रान्त्र,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
२०१० [२६]
शुशतर एतिहासिक जलीय प्रणाली Shushtar water mills. खुजेस्तान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(v)
२००९ [२७]
सोल्तानियाह Octagonal building with turquoise dome. जनजन,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२००५ [२८]
तबरिज एतिहासिक बजार परिसर Covered arcade lined by shops. तबरिज,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१० [२९]
तख्त-ए सोलेमन Ruins of buildings near a lake. पश्चिम अजरबैजान, सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२००३ [३०]
चोघा जानबिल Ruins of a pyramid like structure. खुजेस्तान,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९७९ [३१]
पर्सियन बगैंचा Water basin in a garden, flowers trees and a building with open portico. पर्स,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२०११ [३२]

इराकक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
अशुर (कलात शिरकत)
American soldiers on guard at the ruins of Ashur in 2008
सलाह अद दिन प्रसासनिक, आकृति:Country data इराक
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001700000000000000७० (१७०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०० (२५०) २००३ [३३]
[३४]
एर्बिलको कोट The Citadel of Erbil. इराकी कुर्दिस्तान, आकृति:Country data इराक
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)
7001160000000000000१६ (४०); मध्यवर्ती क्षेत्र २६८ (६६०) २०१४ [३५]
हत्रा Ruins of buildings with columns. निनावा प्रसासनिक, आकृति:Country data इराक
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7002324000000000000३२४ (८००) १९८५ [३६]
समर्रा पुरातात्विक सहर
A slightly ruined spiral tower of white stone.
सलाह अद दिन प्रसासनिक, आकृति:Country data इराक
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
7004150580000000000१५,०५८ (३७,२१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३१,४१४ (७७,६३०) २००७ [३७]
[३८]

इजरायलक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
हाइफापश्चिमी गलिलीमे रहल बहाइ पवित्र स्थलसभ Large white buildings in a landscape garden. हाइफा आ उत्तरी जिला,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
7001630000000000000६३ (१६०); मध्यवर्ती क्षेत्र २५५ (६३०) २००८ [३९]
बाइबल टेलसभ - मेगिडो, हजोर, बेर शेवा Ruins of building consisting of low walls of unhewn stones.  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7001960000000000000९६ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६०४ (१,४९०) २००५ [४०]
मरेशाक गुफा आ बेट गुभ्रिन Beit Guvrin 1.JPG दक्षिणी जिला,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(V)
7002259000000000000२५९ (६४०) २०१४ [४१]
धूप मार्ग – नेगेभमे रहल मरुभूमि सहरसभ Ruins of buildings in a desert. नेगेभ,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(v)
२००५ [४२]
मसादा Ruins of a building made of unhewn stones. दक्षिणी जिला,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(vi)
7002276000000000000२७६ (६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २८,९६५ (७१,५७०) २००१ [४३]
एकरक पुरान सहर A fortress or a tower of a fortification. पश्चिमी गलिली,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(v)
7001630000000000000६३ (१६०) २००१ [४४]
जेरुसेलमक पुरान सहर आ ओकर दिवारसभ Temple Mount.JPG इजरायल / प्यालेस्टाइन,
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:JerOld
(ii)(iii)(vi)
१९८५ [४५]
माउन्ट कर्मेलमे मानव विकास क्षेत्रसभ: नहाल मेरोत / वादी एल-मुघरा गुफासभ माउन्ट कार्मेल,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(v)
7001540000000000000५४ (१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३७० (९१०) २०१२ [४६]
जेरुसेलमक पुरान सहर आ ओकर दिवारसभ City view with houses, churches and a building with a large golden dome. जेरुसेलम
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
१९८१ [४७]
[४८]
[४९]
तेल अभिभक उजर सहर - आधुनिक स्तर White modern building. तेल अभिभ,  इजरायल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7002140000000000000१४० (३५०); buffer zone १९७ (४९०) २००३ [५०]

जोर्डनक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
पेत्रा Facade of a building on a cliff face. मान प्रसासनिक,  जोर्डन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
१९८५ [५१]
कुसेर अम्रा Small ruined stone building. जरका प्रसासनिक,  जोर्डन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
१९८५ [५२]
उम्म अर-रसस (कस्त्रोम मेफा) Ruins of a building of white stone. मदाबा प्रसासनिक,  जोर्डन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iv)(vi)
7001240000000000000२४ (५९); मध्यवर्ती क्षेत्र ९० (२२०) २००५ [५३]
वादी रम संरक्षित क्षेत्र A dry mountain landscape with smoothened rocks. अकाबा प्रसासनिक,  जोर्डन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
मिश्रित:
(iii)(v)(vii)
7004741800000000000७४,१८० (१,८३,३००); मध्यवर्ती क्षेत्र ५९,१७७ (१,४६,२३०) २०११ [५४]

लेबनानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
अन्जर Ruins of buildings consisting of some arches. बेका प्रसासनिक, आकृति:Country data लेबनान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९८४ [५५]
बालबेक Fairly well preserved classical building surrounded by columns. बेका प्रसासनिक, आकृति:Country data लेबनान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
१९८४ [५६]
बाइब्लोस A small port in a town. माउन्ट लेबनान प्रसासनिक, आकृति:Country data लेबनान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(vi)
१९८४ [५७]
ओदि कदिशा (पवित्र उपत्यका) आ केडर्स इश्वरक गुफा (होर्स अल-रब) Landscape with barren hills in the background, a valley and a mountain slope with low trees in the foreground. उत्तर लेबनान प्रसासनिक, आकृति:Country data लेबनान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९९८ [५८]
टायर Ruins of columns near the sea. दक्षिण लेबनान प्रसासनिक, आकृति:Country data लेबनान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(vi)
7002154000000000000१५४ (३८०) १९८४ [५९]

ओमानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
ओमानक अफजल सिंचाई प्रणाली Aflaj Irrigation Systems of Oman. अल बतिनाह क्षेत्र,  ओमान
सांस्कृतिक:
(v)
१,४५६ ३,६०० २००६ [६०]
बटक पुरातात्विक क्षेत्रसभ, अल-खुत्म आ अल-एन Archaeological Sites of Bat, Al-Khutm and Al-Ayn. अल दहिराह क्षेत्र,  ओमान
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९८८ [६१]
बहला किल्ला Bahla Fort. अल दखिलियाह क्षेत्र,  ओमान
सांस्कृतिक:
(iv)
१९८७ [६२]
धूपक भूमि Frankincense Trail. धोफर प्रसासनिक,  ओमान
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
८५० २,१०० २००० [६३]

प्यालेस्टाइनक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
जिससक जन्मस्थल: चर्च अफ द न्याटिभिटी आ तिर्थ मार्ग,बेथलेहम
View of The Church of the Nativity from Manger Square.
बेथलेहम प्रसासनिक, आकृति:Country data प्यालेस्टाइन

निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

सांस्कृतिक:
(iv), (vi)
7000298000000000000२.९८ (७.४) २०१२ [६४][६५]
प्यालेस्टाइन: जैतून आ लहराक भूमि - दक्षिणी जेरुसलेम, बत्तिरक सांस्कृतिक परिदृश्य
View of The Beitar.
बेथलेहम प्रसासनिक, आकृति:Country data प्यालेस्टाइन

निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

सांस्कृतिक:
(iv), (v)
२०१४ [६६]
जेरुसेलमक पुरान सहर आ ओकर दिवारसभ
Temple Mount.JPG
इजरायल / प्यालेस्टाइन,
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:JerOld
(ii)(iii)(vi)
१९८५ [६७]

साउदी अरबक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
अल-हिज्र पुरातात्विक क्षेत्र (मदाइन सलेह) अल मदाइन प्रान्त,  साउदी अरब
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7003162100000000000१,६२१ (४,०१०); मध्यवर्ती क्षेत्र १,६५९ (४,१००) २००८ [६८]
अद-दिरियाहक एत-तुरैफ जिला Earthen colored building with small windows. रियाध प्रान्त,  साउदी अरब
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7001290000000000000२९ (७२) २००८ [६९]
एतिहासिक जेद्दा, मक्काक प्रवेशद्वार Traditional house in Al Balad.JPG जेद्दा,  साउदी अरब
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(vi)
7001180000000000000१८ (४४) ; मध्यवर्ती क्षेत्र 7002114000000000000११४ (२८०) २०१४ [७०]

सीरियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
एलेपोक पुरान सहर City view with a wall and a mosque. एलेपो प्रसासनिक,  सीरिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7002350000000000000३५० (८६०) १९८६ [७१]
बोस्राक पुरान सहर An old amphitheatre. डरा प्रसासनिक,  सीरिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९८० [७२]
दमास्कसक पुरान सहर Ruins of a stone building with columns and without roof. दमास्कस प्रसासनिक,  सीरिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7001860000000000000८६ (२१०) १९७९ [७३]
उत्तरी सिरियाक पौराणिक गाउँसभ Ruins of a stone church without roof.  सीरिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(v)
7004122900000000000१२,२९० (३०,४००) २०११ [७४]
क्रक देस महलकलात सलाह एल-दिन A fortress of grey stone. होम्सलताकिया प्रसासनिक,  सीरिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)
7000900000000000000९ (२२) २००६ [७५]
पलमेराक क्षेत्र Ruins of stone buildigns with columns. होम्स प्रसासनिक,  सीरिया
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
6999360000000000000०.३६ (०.८९) १९८० [७६]

टर्कीक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
ट्रोयक पुरातात्विक क्षेत्र Ruined walls. क्यानेककले प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
7002158000000000000१५८ (३९०) १९९८ [७७]
बुर्साकुमालीकिजिक: ओट्टोमन साम्राज्यक जन्मस्थान 71 Bursa la Grande Moschea.jpg बुर्सा प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002193000000000000१९३ (४८०) २०१४ [७८]
सफरानबोलुक सहर White houses with red tile roofs on a hillside. कराबुक प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(v)
7002193000000000000१९३ (४८०) १९९४ [७९]
डिभरिगिक महान मस्जिद आ अस्पताल Low building of reddish stone with a prominent decorated entrance. सिभास प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7003201600000000000२,०१६ (४,९८०) १९८५ [८०]
गोरेमे राष्ट्रिय निकुञ्जकेपाडोकियाक चट्टान क्षेत्रसभ White stone pinnacle rocks topped by a dark colored rock. नेभसेहिर प्रान्त  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
मिश्रित:
(i)(iii)(v)(vii)
7003957600000000000९,५७६ (२३,६६०) १९८५ [८१]
हट्टुशा: हिट्टिटेक राजधानी Stone gate with sculpted lions. कोरम प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002268000000000000२६८ (६६०) १९८६ [८२]
हेरापोलिस-पामुककले Hanging white limestone wall. डेनिज्ली प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
मिश्रित:
(iii)(iv)(vii)
7003107700000000000१,०७७ (२,६६०) १९८८ [८३]
इस्तानबुलक एतिहासिक क्षेत्रसभ A large building with a square tower, three mosques and ten minarets near water. इस्तानबुल सिटी आ इस्तानबुल प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002678000000000000६७८ (१,६८०) १९८५ [८४]
नेमरुत डग Large sculpted heads of a bird and a human lying on the ground. अदियामन प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
7001110000000000000११ (२७) १९८७ [८५]
केटलहोयुकक नियोलिथिक क्षेत्र Excavations at the southern area of the site. केन्द्रीय एनाटोलिया क्षेत्र,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001370000000000000३७ (९१); buffer zone १११ (२७०) २०१२ [८६]
पर्गामोन आ ओकर द्वि- तह सांस्कृतिक परिदृश्य Pergamon - 01.jpg बरगामा, इजमिर प्रान्त  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002333000000000000३३३ (८२०); मध्यवर्ती क्षेत्र 7002477000000000000४७७ (१,१८०) २०१४ [८७]
सेलीमिए मस्जिद आ ओकर सामाजिक परिसर Large mosque with four minarets and a large dome of dark stone. एडिर्न, पूर्व थ्रेस,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7000250000000000000२.५० (६.२); मध्यवर्ती क्षेत्र ३८ (९४) २०११ [८८]
जान्थोस-लेटुन Ruins of buildings and of an amphitheatre. मुग्लाअन्ताल्या प्रान्त,  टर्की
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7002126000000000000१२६ (३१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३ (१६०) १९८८ [८९]

संयुक्त अरब इमिरेट्सक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
एल एनक सांस्कृतिक क्षेत्रसभ (हफित, हिली, बिदा बिन्त सौद आ ओसेस क्षेत्रसभ)
Jebel Hafeet, United Arab Emirates.
अबु धाबी, संयुक्त अरब इमिरेट्स
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
२०११ [९०]

कतारक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
एल जुबारह पुरातात्विक क्षेत्र Zubarah Fort. मदिनत अश शमल,  कतार
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(v)
7002416000000000000४१६ (१,०३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ७,१९६ (१७,७८०) २०१३ [९१]

यमनक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
जाबिदक एतिहासिक सहर Partially ruined stone building with a decorated facade. एल हुदायदह प्रशासनिक,  यमन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९३ [९२]
[९३]
सानाक पुरान सहर Houses with beige walls and white framed windows. साना प्रसासनिक,  यमन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)(v)(vi)
१९८६ [९४]
शिबमक पुरान घेरल सहर Tall and narrow white and brownish houses with small windows. हध्रामौत प्रसासनिक,  यमन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)(v)
१९८२ [९५]
सोकोत्रा टापुसमूह A tree over a dry, barren, rocky landscape. हध्रामौत प्रसासनिक,  यमन
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(x)
7005410460000000000४,१०,४६० (१०,१४,३००); प्रसासनिक क्षेत्र १७,४०,९५८ (४३,०२,०००) २००८ [९६]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Monasteries of Haghpat and Sanahin", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  5. "Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  6. "Cathedral and Churches of Echmiatsin and the Archaeological Site of Zvartnots", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  7. "Gobustan Rock Art Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन तिथि १० Dec २०११ 
  8. "Walled City of Baku with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower", UNESCO, अभिगमन तिथि १० Dec २०११ 
  9. "Qal'at al-Bahrain – Ancient Harbour and Capital of Dilmun", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  10. "Pearl Diving in Bahrain", USAToday, अभिगमन तिथि १ जुलाई २०१२ 
  11. "UNESCO World Heritage Site Profile", UNESCO, अभिगमन तिथि १ जुलाई २०१२ 
  12. "Choirokoitia", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  13. "Painted Churches in the Troodos Region", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  14. "Decision - 25COM X.B - Painted Churches in the Troodos Region [Extension to include the Church of Ayia Sotira, Palaichori] (Cyprus)", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  15. "Paphos", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  16. "Armenian Monastic Ensembles of Iran", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  17. "Bam and its Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  18. "Bisotun", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  19. "Golestan Palace", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ जुलाई २०१३ 
  20. "Gonbad-e Qabus", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ जुलाई २०१३ 
  21. "Masjed-e Jāmé of Isfahan", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ जुलाई २०१३ 
  22. "Meidan Emam, Esfahan", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  23. "Pasargadae", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  24. "Persepolis", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  25. "Shahr-e Sūkhté", UNESCO, अभिगमन तिथि २२ जून २०१४ 
  26. "Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  27. "Shushtar Historical Hydraulic System", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  28. "Soltaniyeh", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  29. "Tabriz Historic Bazaar Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  30. "Takht-e Soleyman", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  31. "Tchogha Zanbil", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  32. "The Persian Garden", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०११ 
  33. "Ashur (Qal'at Sherqat)", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  34. 27th session 2003, pp. 123–124
  35. "Erbil Citadel", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१४ 
  36. "Hatra", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  37. "Samarra Archaeological City", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  38. 31st session 2007, pp. 152–153
  39. "Bahá’i Holy Places in Haifa and the Western Galilee", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  40. "Biblical Tels - Megiddo, Hazor, Beer Sheba", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  41. "Byblos", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  42. "Incense Route – Desert Cities in the Negev", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  43. "Masada", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  44. "Old City of Acre", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  45. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  46. "Sites of Human Evolution at Mount Carmel: The Nahal Me’arot / Wadi el-Mughara Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि १६ Jul २०१२ 
  47. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  48. "World Heritage Committee: Sixth session" (PDF), UNESCO, पृ: 10–12, अभिगमन तिथि २६ जून २०११ 
  49. "UNESCO replies to allegations", UNESCO, १५ जुलाई २०११, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  50. "White City of Tel-Aviv -- the Modern Movement", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  51. "Petra", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  52. "Quseir Amra", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  53. "Um er-Rasas (Kastrom Mefa'a)", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  54. "Wadi Rum Protected Area", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  55. "Anjar", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  56. "Baalbek", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  57. "Byblos", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  58. "Ouadi Qadisha (the Holy Valley) and the Forest of the Cedars of God (Horsh Arz el-Rab)", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  59. "Tyre", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  60. "Aflaj Irrigation Systems of Oman", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  61. "Archaeological Sites of Bat, Al-Khutm and Al-Ayn", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  62. "Bahla Fort", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  63. "Land of Frankincense", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  64. Nativity Church: 1st World Heritage Site under 'Palestine
  65. Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem
  66. Land of Olives and Vines
  67. "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ अगस्त २०११ 
  68. "Al-Hijr Archaeological Site (Madâin Sâlih)", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  69. "At-Turaif District in ad-Dir'iyah", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  70. "Historic Jeddah, the Gate to Makkah", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१४ 
  71. "Ancient City of Aleppo", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  72. "Ancient City of Bosra", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  73. "Ancient City of Damascus", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  74. "Ancient Villages of Northern Syria", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  75. "Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  76. "Site of Palmyra", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  77. "Archaeological Site of Troy", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  78. "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१४ 
  79. "City of Safranbolu", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  80. "Great Mosque and Hospital of Divriği", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  81. "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  82. "Hattusha: the Hittite Capital", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  83. "Hierapolis-Pamukkale", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  84. "Historic Areas of Istanbul", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  85. "Nemrut Dağ", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  86. "Neolithic Site of Çatalhöyük", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१३ 
  87. "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१४ 
  88. "Selimiye Mosque and its Social Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  89. "Xanthos-Letoon", UNESCO, अभिगमन तिथि ७ Dec २०११ 
  90. "Cultural Sites of Al Ain (Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud and Oases Areas)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  91. "Al Zubarah Archaeological Site", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१३ 
  92. "Historic Town of Zabid", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  93. 24th session 2000, pp. 26–27
  94. "Old City of Sana'a", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  95. "Old Walled City of Shibam", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  96. "Socotra Archipelago", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]