भारतक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

भारतक विश्व सम्पदासभ[सम्पादन करी]

सम्पदा चित्र स्थान प्रक्रिया क्षेत्र
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भ
आगरा किला
Decorated gate to a fortress of red stone.
आगरा, उत्तर प्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८३ [१]
अजन्ता गुफासभ A line of caves, some with columns on the outside, along a rock face. औरङ्गाबाद जिला, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८३ [२]
साँचीक स्तुप A heavily decorated gate in front of a stupa. रायसेन जिला, मध्य प्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
१९८९ [३]
चम्पानेर पावागढ पुरातत्विक निकुञ्ज Pavagadh Hill पाँचमहल जिला, गुजरात,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v), (vi)
7003132900000000000१,३२९ (३,२८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २,९१२ (७,२००) २००४ [४]
छत्रपति शिवाजी टर्मिनस (पहिने भिक्टोरिया टर्मिनस) Large building of reddish stone with columns, cupolas and turrets. The main cupola is topped by a human sculpture. मुम्बई, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7000285000000000000२.८५ (७.०) २००४ [५]
गोवाक चर्च आर मठसभ
A stone church.
गोवा,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (vi)
१९८६ [६]
एलिफेन्टा गुफासभ
Sculpture of a three-headed figure.
एलिफेन्टा टापु, कोलाबा जिला, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८७ [७]
एलोरा गुफासभ Heavily decorated religious structure cut from dark rock. वेरूल, औरङ्गाबाद जिला, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
१९८३ [८]
फतेहपुर सिकरी Square building of red stone with two floors crowned by small turrets at each corner. आगरा जिला, उत्तर प्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
१९८६ [९]
ग्रेट हिमालयन राष्ट्रिय निकुञ्ज
The Great Himalayan National Park at dawn.
कुल्लु क्षेत्र, हिमाचल प्रदेश, भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(x)
7005117100000000000१,१७,१०० (२,८९,०००) २०१४ [१०]
महान चोल मन्दिर
A sculpture of a human shaped figure in a niche.
 भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7001220000000000000२२ (५४); मध्यवर्ती क्षेत्र १७ (४२) १९८७ [११]
हम्पीमे स्मारकसभक समूह
Ruins of a large decorated building.
बेलारी जिला, कर्नाटक,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
१९८६ [१२]
महाबलीपुरममे रहल स्मारकसभक समूह
Ruins of a sandstone building with columns.
चिङ्गलेपुत जिला, तमिलनाडु,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८४ [१३]
पत्तदकलमे रहल स्मारकसभक समूह Stone structure decorated with columns, reliefs and sculptures and a high roof about the central part. बदामी, बिजापुर जिला, कर्नाटक,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000555999999999999५.५६ (१३.७); मध्यवर्ती क्षेत्र ११३ (२८०) १९८७ [१४]
राजस्थानक पहाडी किलासभ 150x150px|Chittorgarh Fort भारत, राजस्थान,  भारत
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
२०१३ [१५]
हुमायुँक मकबरा, दिल्ली Red and white stone building topped by a large white cupola and many small turrets. दिल्ली,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
१९९३ [१६]
काजिरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्ज Grassland with a rhinoceros. असम,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004429960000000000४२,९९६ (१,०६,२५०) १९८५ [१७]
केवलादेव राष्ट्रिय निकुञ्ज Grassland under water with deer and a flying heron. राजस्थान,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(x)
7003287300000000000२,८७३ (७,१००) १९८५ [१८]
खजुराहोमे रहल स्मारकसभक समूह
Very tall stone structure decorated all over with sculptures.
मध्यप्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८६ [१९]
महाबोधी मन्दिर
Very tall steep pyramid shaped stone building with reliefs all over the surfaces.
बिहार,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
7000486000000000000४.८६ (१२.०) २००२ [२०]
मानस राष्ट्रिय निकुञ्ज
Suspension bridge across a river in a forested mountain landscape.
असम,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7004391000000000000३९,१०० (९७,०००) १९८५ [२१]
भारतक पर्वतीय रेल
A small steam locomotive with three blue carriages.
 भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7001890000000000000८९ (२२०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६४५ (१,५९०) १९९९ [२२]
[२३]
[२४]
नन्दा देवीफुलसभक उपत्यका राष्ट्रिय निकुञ्ज
Mountain valley full of pink flowers.
उत्तराखण्ड,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004717830000000000७१,७८३ (१,७७,३८०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,१४,२८६ (१२,७०,८३०) १९८८ [२५]
कुतुब परिसर आ स्मारकसभ, दिल्ली
Red and white building with a white dome and a tall tower or minaret with varying cross sections depending on height.
दिल्ली,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९३ [२६]
लाल किला परिसर Gate in a red wall crowned by various small cupolas and turrets. दिल्ली,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001980000000000000९८ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०० (२५०) २००७ [२७]
भिमबेटका चट्टान आश्रय Red rock paintings of humans and humans on horses. मध्यप्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (v)
7003189300000000000१,८९३ (४,६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०,२८० (२५,४००) २००३ [२८]
सुन्दरबन राष्ट्रिय निकुञ्ज Mangroves on a riverbank. पश्चिम बङ्गाल,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005133010000000000१,३३,०१० (३,२८,७००) १९८७ [२९]
सुर्य मन्दिर, कोणार्क Decorated wheel in stone relief. पुरी जिला, उडिसा,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
7001110000000000000११ (२७) १९८४ [३०]
ताजमहल A white building with a big and several smaller cupolas framed by four white minarets at each corner. आगरा, उत्तरप्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)
१९८३ [३१]
जन्तर मन्तर, जयपुर A number of stone structures resembling giant sundials and other measurement instruments. जयपुर, राजस्थान,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000187000000000000१.८७ (४.६); मध्यवर्ती क्षेत्र १५ (३७) २०१० [३२]
पश्चिमी घाट
Western Ghats at Matheran.
 भारत प्राकृतिक:
(ix), (x)
7007160000000000000१,६०,००,००० (४,००,००,०००) २०१२ [३३]
रानी कि वाव
Rani-ki-vav (the Queen's Stepwell) at Patan, Gujarat.
पाटन, गुजरात,  भारत सांस्कृतिक:
(i)(iv)
4.68 ha २०१४ [३४]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Agra Fort", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  2. "Ajanta Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  3. "Buddhist Monuments at Sanchi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  4. "Champaner-Pavagadh Archaeological Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  5. "Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  6. "Churches and Convents of Goa", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  7. "Elephanta Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Ellora Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "Fatehpur Sikri", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  10. "Six new sites inscribed on World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २३ जून २०१४ 
  11. "Great Living Chola Temples", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  12. "Group of Monuments at Hampi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  13. "Group of Monuments at Mahabalipuram", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  14. "Group of Monuments at Pattadakal", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  15. "Hill Forts of Rajasthan", UNESCO, अभिगमन तिथि २५ जून २०१३ 
  16. "Humayun's Tomb, Delhi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  17. "Kaziranga National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  18. "Keoladeo National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  19. "Khajuraho Group of Monuments", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  20. "Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  21. "Manas National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  22. "Mountain Railways of India", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  23. "Decision - 29COM 8B.31 - Extension of Properties Inscribed on World Heritage List (Mountain Railways of India)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  24. "Decision - 32COM 8B.28 - Examination of nomination of natural, mixed and cultural proprerties to the World Heritage List - Kalka Shimla Railway, Extension of Mountain Railways of India (INDIA)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  25. "Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  26. "Qutb Minar and its Monuments, Delhi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  27. "Red Fort Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  28. "Rock Shelters of Bhimbetka", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  29. "Sundarbans National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  30. "Sun Temple, Konârak", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  31. "Taj Mahal", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  32. "The Jantar Mantar, Jaipur", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  33. "Western Ghats", अभिगमन तिथि ३ जुलाई २०१२ 
  34. http://whc.unesco.org/en/list/922