पूर्वी एसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरी पूर्वी एसियाक ५ टा देशसभक ७३ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि । जेहिमे चिन, जापान, दक्षिण कोरिया, उत्तर कोरिया, आ मङ्गोलिया रहल अछि । [१][२] ई क्षेत्रमे रहल चिनक सबसँ बेसी ४७ सम्पदा सूचीकृत कएल अछि ।[३] ई क्षेत्रसँ सबसँ पहिले इम्पेरियल महलक मिंगकिंग राजवंशसभ, एकर साथे निषेधित शहरमुक्देन महल, दाहसंस्कारपहिल किन सम्राट्, माउन्ट ताईमहान पर्खालक युनेस्को विश्व सम्पदा सूचीमे समावेस कएल छल ।[४]

चिनक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ[सम्पादन करी]

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम
सं.
चित्र नाम क्षेत्र समय संख्या युनेस्को डेटा
Hall of Supreme Harmony, Forbidden City, Beijing, with tourists 2.jpg इम्पेरियल महलक मिंगकिंग राजवंशसभ, एकर साथे निषेधित शहरमुक्देन महल* बेइजिङ (निषेधित शहर) आ शानयांग, लिओनिंग (मुक्देन महल) १९८७, २००४ ४३९ i, ii, iii, iv
Terracotta Army Pit 1 - 2.jpg दाहसंस्कारपहिल किन सम्राट्* शियान, शानक्सी १९८७ ४४१ i, iii, iv, vi
Trade in silkroad.jpg मोगो गुफासभ* दुन्हुआंग, गान्सु १९८७ ४४० i, ii, iii, iv, v, vi
Mount tai stairs 2006 09 1.jpg माउन्ट ताई*† तैआन, शेडोंग १९८७ ४३७ i, ii, iii, iv, v, vi, vii
Zhoukoudian Entrance.JPG पेकिङ आदमी साइट मे ज़्हौकौदिान* बेइजिङ १९८७ ४४९ iii, vi
20090529 Great Wall 8185.jpg महान पर्खाल* उत्तरी चीन १९८७ ४३८ i, ii, iii, iv, vi
Ying Ke Pine.JPG माउन्ट हुआंगशान *† हुआंगशान शहर, एन्हुई १९९० ५४७ ii, vii, x

जापानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ[सम्पादन करी]

  † खतरापूर्ण सम्पदा
नाम चित्र क्षेत्र युनेस्को डेटा क्षेत्रफल
ह (एक्रे)
स्मारक
बौद्धक स्मारक होरयु-जी क्षेत्रमे Horyu-ji11s3200.jpg नारा प्रान्त ६६० (१९९३) (i, ii, iv, vi) ५८६; (५७०.७) होरयु-जी, होक्की-जी
हिमेजी-जो Château de Himeji01.jpg ह्योगो प्रान्त ६६१ (१९९३) (i, iv) १०७; (१४३) हिमेजी महल
याकुशिमा Jhomonsugi in Yaku Island Japan 001.JPG कागोशिमा प्रान्त ६६२ (१९९३) (vii, ix) १०७४७ प्राकृतिक साइट: न्यानो तापक्रम पुरातन वन
शिरकामी-सांची Sirakami santi.JPG ओमोरी/अंकिता प्रान्त ६६३ (१९९३) (ix) १६९३९ प्राकृतिक साइटसभ: सिएबोल्ड बीचक वन,पर्वतसभ
प्राचीन क्योटोक ऐतिहासिक स्मारक (क्योटो, उजी आ ओत्सु शहर) Byodo-in Uji03bs2640.jpg क्योटो/शिगा प्रान्त ६८८ (१९९४) (ii, iv) १०५६ (३५७९) कंिगमो जिनजा, शीमोगमो जिनजा, तो-जी, कियोमिजु-डेरा, एनर्याकु-जी, दैगो-जी, निन्ना-जी, ब्योड़ो-इन, उजिगामी जिनजा, कोज़न-जी, सैहो-जी, तेन्र्यु-जी, किन्ककुई-जी, गिन्ककु-जी, र्यों-जी, निशि होंगें-जी, निजो-जो
शिरकावा-गो आ गोकयामाक ऐतिहासिक गाँउ Ogi Shirakawa-gō, Gifu, Japan.jpg गिफु/टोयामा प्रान्त ७३४ (१९९५) (iv, v) ६८; (५८८७३) शिरकावा-गो (गाँउ), गोकयामा

दक्षिण कोरियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ[सम्पादन करी]

  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र (नाम) चित्र क्षेत्र युनेस्को डेटा क्षेत्रफल
ह (एक्रे)
समय विवरण सन्दर्भ
चाँगदेोकगुणग दरबार कम्प्लेक्स Changdeokgung Garden Pavillion (1509046103).jpg सियोल ii, iii, iv
(सांस्कृतिक)
१९९७ ८१६
गोचंग, हवासून आ ग्याङ्गवा डोलमेन साइटसभ Korea-Gwangju-Gochang Dolmens 5349-06.JPG उत्तर जिओला प्रान्त, दक्षिण जिओला प्रान्तइनचान iii
(सांस्कृतिक)
५२ २००० ९७७
ग्योन्ग्जू ऐतिहासिक क्षेत्रसभ Korea-Gyeongju-Bunhwangsa-Lanterns-03.jpg उत्तर ग्योन्ग्सांग प्रान्त ii, iii
(सांस्कृतिक)
२८८० २००० ९७६
हयीनसा मन्दिर जंगगयोंग पंजों, डिपोँजिटरीसभक लेल त्रिपिटक कोरियन लकड़ीक ब्लॉक Haeinsa Temple (6222053899).jpg दक्षिण ग्योन्गसांग प्रान्त iv, vi
(सांस्कृतिक)
१९९५ ७३७
कोरियाक ऐतिहासिक गाँउसभ: हाहोएयांगदोंग Hahoe 8784.jpg उत्तर ग्योन्ग्सांग प्रान्त iii, iv
(सांस्कृतिक)
६०० २०१० १३२४
हवासेओंग किल्ला Hwaseong2.jpg गेओङ्गी प्रान्त ii, iii
(सांस्कृतिक)
१९९७ ८१७
जेजु ज्वालामुखिय आइल्याण्ड आ लावा ट्यूब KOCIS Halla Mountain in Jeju-do (6387785543).jpg जेजु प्रान्त vii, viii
(प्राकृतिक)
९४७५ २००७ १२६४
जोंगम्यो तीर्थ Chongmyo repository (1509268349).jpg सियोल iv
(सांस्कृतिक)
१९ १९९५ ७३८
नामहंसंसोंग Korea-Namhansanseong-05.jpg गेओङ्गी प्रान्त ii, iv
(सांस्कृतिक)
२०१४ १४३९
जोसेओं राजवंशक शाही लाससभ Sejong tomb 1.jpg गेओङ्गी प्रान्तसियोल iii, iv, vi
(सांस्कृतिक)
१८९१ २००९ १३१९
सेोकगुरम ग्रोटोबुलगुक्सा मन्दिर Seokguram Buddha.JPG उत्तर ग्योन्ग्सांग प्रान्त i, iv
(सांस्कृतिक)
१९९५ ७३६

उत्तर कोरियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ[सम्पादन करी]

  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र (नाम) चित्र क्षेत्र युनेस्को डेटा क्षेत्रफल
ह (एक्रे)
समय विवरण सन्दर्भ
कोगुरयो लाससभ जटिल Goguryeo tomb mural.jpg प्योङ्याङनम्फो,  उत्तर कोरिया
३८°५१′४७″ उत्तर १२५°२४′५४″ पूर्व / ३८.८६३०६° उत्तर १२५.४१५००° पूर्व / 38.86306; 125.41500 (Complex of Koguryo Tombs)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002233000000000000२३३ (५८०); बफर जोन १,७०१ (४,२००) २००४ [५]
ऐतिहासिक स्मारक आ साइटसभ केयसङक The old city gate in the center of Kaesong. केयसङ,  उत्तर कोरिया
३७°५८′५४″ उत्तर १२६°३०′२९″ पूर्व / ३७.९८१६७° उत्तर १२६.५०८०६° पूर्व / 37.98167; 126.50806 (Historic Monuments and Sites in Kaesong)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7002494000000000000४९४ (१,२२०); बफर जोन ५,२२२ (१२,९००) २०१३ [६]

मङ्गोलियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ[सम्पादन करी]

  † खतरापूर्ण सम्पदा
नाम[७] समय युनेस्को डेटा प्रान्त
ओर्खोन उपत्यक सांस्कृतिक परिदृश्य २००४ ii,iii,iv ४७°३३′ उत्तर १०२°४९′ पूर्व / ४७.५५०° उत्तर १०२.८१७° पूर्व / 47.550; 102.817
मङ्गोलियन अल्टाईक चट्टानसभक चित्र परिसर २०११ iii ४९°२०′ उत्तर ८८°२३′ पूर्व / ४९.३३३° उत्तर ८८.३८३° पूर्व / 49.333; 88.383
उभ्स नूर उपत्यका २००३ ix,x ५०°१६′ उत्तर ९२°४३′ पूर्व / ५०.२६७° उत्तर ९२.७१७° पूर्व / 50.267; 92.717

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ सितम्बर २०११ 
  5. "Complex of Koguryo Tombs", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  6. "Historic Monuments and Sites in Kaesong", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१३ 
  7. UNESCO Official page for main list

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]