इरानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि इरानक १७ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Iran map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल इरानक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल गेल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
इरानक अर्मेनियन गुम्बा कलाकृति Stone church in the mountains with two massive towers topped by a conical roof पश्चिम अजरबैजान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
२००८ [२]
बम आ ओकर सांस्कृतिक परिदृश्य View over a large ruined city colored uniformly in a grey-brown tone. In the background there is a castle in overlooking the surrounding city. करमन, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(v)
२००४ [३]
बिसोतुन Frieze in a rock with many people. करमनशाह, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
२००६ [४]
गोलेस्तान दरबार Shams-ol-Emareh with the clock tower तेहरान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१३ [५]
गोन्बद-ए कबुस A tower toped with conical roof गोलेस्तान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१२ [६]
इसफहानक मस्जिद-ए जामे Mosque Courtyard. इसफहान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)
२०१२ [७]
मेदन इमाम, इसफहान Large rectangular square surrounded by buildings some of which have cuppolas. इसफहान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(v)(vi)
१९७९ [८]
पसारगडे A small step pyramid like structure with a house-shaped structure on top. पर्स,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२००४ [९]
पर्सेपोलिस Ruins of a palace. फर्स, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९७९ [१०]
शहर-ए सुखतह Shahr-e Sukhteh. सिस्तन आ बलुचेस्तान प्रान्त, सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१४ [११]
अर्दाबिलक शेख सफि अल-दिन खनेगाह आ कलाकृति तिर्थस्थल Two cuppolas covered in blue, yellow and brown tiles. अर्दाबिल प्रान्त्र,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
२०१० [१२]
शुशतर एतिहासिक जलीय प्रणाली Shushtar water mills. खुजेस्तान, निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(v)
२००९ [१३]
सोल्तानियाह Octagonal building with turquoise dome. जनजन,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२००५ [१४]
तबरिज एतिहासिक बजार परिसर Covered arcade lined by shops. तबरिज,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१० [१५]
तख्त-ए सोलेमन Ruins of buildings near a lake. पश्चिम अजरबैजान, सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२००३ [१६]
चोघा जानबिल Ruins of a pyramid like structure. खुजेस्तान,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९७९ [१७]
पर्सियन बगैंचा Water basin in a garden, flowers trees and a building with open portico. पर्स,निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२०११ [१८]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Iran", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Armenian Monastic Ensembles of Iran", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  3. "Bam and its Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  4. "Bisotun", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  5. "Golestan Palace", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ जुलाई २०१३ 
  6. "Gonbad-e Qabus", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ जुलाई २०१३ 
  7. "Masjed-e Jāmé of Isfahan", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ जुलाई २०१३ 
  8. "Meidan Emam, Esfahan", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  9. "Pasargadae", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  10. "Persepolis", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  11. "Shahr-e Sūkhté", UNESCO, अभिगमन तिथि २२ जून २०१४ 
  12. "Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  13. "Shushtar Historical Hydraulic System", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  14. "Soltaniyeh", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  15. "Tabriz Historic Bazaar Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  16. "Takht-e Soleyman", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  17. "Tchogha Zanbil", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०१० 
  18. "The Persian Garden", UNESCO, अभिगमन तिथि ३ दिसम्बर २०११ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Iran