दक्षिणी एसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि दक्षिणी एसियाक ६ टा देशसभक ६० टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि । जहिमे अफगानिस्तान, भारत, नेपाल, श्रीलंका, पाकिस्तान तथा बंगलादेश रहल अछि । दक्षिण एसियामे रहल भुटानमाल्दिभ्सक कोनो सम्पदाके युनेस्को एखन धरि मान्यता नै देनए अछि ।[१][२] ई क्षेत्रमे रहल भारतक सब सँ बेसी ३७ (छठम् क्रम विश्वव्यापी) सम्पदा सूचीकृत कएल गेल अछि ।[३] ई क्षेत्र सँ सब सँ पहिने काठमाडौं उपत्यका तथा सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्जके युनेस्को विश्व सम्पदा सूचीमे समावेश केनए छल ।[४]

बंगालदेशक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र युनेस्को डेटा क्षेत्रफल समय विवरण सन्दर्भ
बगेरहाट जिलाक ऐतिहासिक मस्जिद सहर
Shat Gombuj Mosque (ষাট গম্বুজ মসজিদ) 002.jpg
बगेरहाट जिला, खुलना विभाग
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)
१९८५ [५]
पहारपुरमे रहल बौद्ध विहारक अवशेषसभ
Paharpur 03.JPG
नाओगावं जिला, राजशाही विभाग
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९८५ [६]
सुन्दरवन
Sun in Sunderbans.jpg
खुलना विभाग
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005139500000000000१,३९,५०० (३,४५,०००) १९९७ [७]

भारतक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा चित्र स्थान प्रक्रिया क्षेत्र
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भ
आगरा किला
रातो ढुङ्गाको अगाडी धेरै सिंगारिएको प्रवेशद्वारा
आगरा, उत्तर प्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८३ [८]
अजन्ता गुफासभ A line of caves, some with columns on the outside, along a rock face. औरङ्गाबाद जिला, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८३ [९]
साँचीक स्तुप A heavily decorated gate in front of a stupa. रायसेन जिला, मध्य प्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
१९८९ [१०]
चम्पानेर पावागढ पुरातत्विक निकुञ्ज Pavagadh Hill पाँचमहल जिला, गुजरात,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v), (vi)
7003132900000000000१,३२९ (३,२८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २,९१२ (७,२००) २००४ [११]
छत्रपति शिवाजी टर्मिनस (पहिने भिक्टोरिया टर्मिनस) Large building of reddish stone with columns, cupolas and turrets. The main cupola is topped by a human sculpture. मुम्बई, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7000285000000000000२.८५ (७.०) २००४ [१२]
गोवाक चर्च आ मठसभ
A stone church.
गोवा,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (vi)
१९८६ [१३]
एलिफेन्टा गुफासभ
Sculpture of a three-headed figure.
एलिफेन्टा टापु, कोलाबा जिला, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८७ [१४]
एलोरा गुफासभ Heavily decorated religious structure cut from dark rock. वेरूल, औरङ्गाबाद जिला, महाराष्ट्र,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
१९८३ [१५]
फतेहपुर सिकरी Square building of red stone with two floors crowned by small turrets at each corner. आगरा जिला, उत्तर प्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
१९८६ [१६]
ग्रेट हिमालयन राष्ट्रिय निकुञ्ज
The Great Himalayan National Park at dawn.
कुल्लु क्षेत्र, हिमाचल प्रदेश, भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(x)
7005117100000000000१,१७,१०० (२,८९,०००) २०१४ [१७]
महान चोल मन्दिर
A sculpture of a human shaped figure in a niche.
 भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7001220000000000000२२ (५४); मध्यवर्ती क्षेत्र १७ (४२) १९८७ [१८]
हम्पीमे स्मारकसभक समूह
Ruins of a large decorated building.
बेलारी जिला, कर्नाटक,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
१९८६ [१९]
महाबलीपुरममे रहल स्मारकसभक समूह
Ruins of a sandstone building with columns.
चिङ्गलेपुत जिला, तमिलनाडु,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८४ [२०]
पत्तदकलमा रहल स्मारकसभक समूह Stone structure decorated with columns, reliefs and sculptures and a high roof about the central part. बदामी, बिजापुर जिला, कर्नाटक,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000555999999999999५.५६ (१३.७); मध्यवर्ती क्षेत्र ११३ (२८०) १९८७ [२१]
राजस्थानक पहाडी किलासभ भारत, राजस्थान,  भारत
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
२०१३ [२२]
हुमायुँक मकबरा, दिल्ली Red and white stone building topped by a large white cupola and many small turrets. दिल्ली,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
१९९३ [२३]
काजिरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्ज Grassland with a rhinoceros. असम,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004429960000000000४२,९९६ (१,०६,२५०) १९८५ [२४]
केवलादेव राष्ट्रिय निकुञ्ज Grassland under water with deer and a flying heron. राजस्थान,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(x)
7003287300000000000२,८७३ (७,१००) १९८५ [२५]
खजुराहोमे रहल स्मारकसभक समूह
Very tall stone structure decorated all over with sculptures.
मध्यप्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८६ [२६]
महाबोधी मन्दिर
Very tall steep pyramid shaped stone building with reliefs all over the surfaces.
बिहार,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
7000486000000000000४.८६ (१२.०) २००२ [२७]
मानस राष्ट्रिय निकुञ्ज
Suspension bridge across a river in a forested mountain landscape.
असम,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7004391000000000000३९,१०० (९७,०००) १९८५ [२८]
भारतक पर्वतीय रेल
A small steam locomotive with three blue carriages.
 भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7001890000000000000८९ (२२०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६४५ (१,५९०) १९९९ [२९]
[३०]
[३१]
नन्दा देवीफुलसभक उपत्यका राष्ट्रिय निकुञ्ज
Mountain valley full of pink flowers.
उत्तराखण्ड,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004717830000000000७१,७८३ (१,७७,३८०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,१४,२८६ (१२,७०,८३०) १९८८ [३२]
कुतुब परिसर आ स्मारकसभ, दिल्ली
Red and white building with a white dome and a tall tower or minaret with varying cross sections depending on height.
दिल्ली,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९३ [३३]
लाल किला परिसर Gate in a red wall crowned by various small cupolas and turrets. दिल्ली,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001980000000000000९८ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०० (२५०) २००७ [३४]
भिमबेटका चट्टान आश्रय Red rock paintings of humans and humans on horses. मध्यप्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (v)
7003189300000000000१,८९३ (४,६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०,२८० (२५,४००) २००३ [३५]
सुन्दरबन राष्ट्रिय निकुञ्ज Mangroves on a riverbank. पश्चिम बङ्गाल,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005133010000000000१,३३,०१० (३,२८,७००) १९८७ [३६]
सुर्य मन्दिर, कोणार्क Decorated wheel in stone relief. पुरी जिला, उडिसा,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
7001110000000000000११ (२७) १९८४ [३७]
ताजमहल A white building with a big and several smaller cupolas framed by four white minarets at each corner. आगरा, उत्तरप्रदेश,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i)
१९८३ [३८]
जन्तर मन्तर, जयपुर A number of stone structures resembling giant sundials and other measurement instruments. जयपुर, राजस्थान,  भारत
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000187000000000000१.८७ (४.६); मध्यवर्ती क्षेत्र १५ (३७) २०१० [३९]
पश्चिमी घाट
Western Ghats at Matheran.
 भारत प्राकृतिक:
(ix), (x)
7007160000000000000१,६०,००,००० (४,००,००,०००) २०१२ [४०]
रानी कि वाव
Rani-ki-vav (the Queen's Stepwell) at Patan, Gujarat.
पाटन, गुजरात,  भारत सांस्कृतिक:
(i)(iv)
4.68 ha २०१४ [४१]

नेपालक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम
सं.
नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण सन्दर्भ
चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज भित्र रहेको एक ताल चितवन जिला, नारायणी अञ्चल,  नेपाल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
२०औं शताब्दी २८४; १९८४; vii, ix, x चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज (पहिले शाही चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज) (चि.रा.नि.) नेपालको सबैभन्दा पहिलो तथा सबैभन्दा पुरानो राष्ट्रिय निकुञ्ज हो । यसको स्थापना सन् १९७३ मा गरिएको हो । [४२]
काठमाडौं उपत्यका Streetscene with various characteristically shaped temple buildings. काठमाडौं उपत्यका,  नेपाल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१४औं शताब्दी १३७; १९७९; iii, iv, vi काठमाण्डौ उपत्यका नेपालको ऐतिहासिक सहर तथा युनेस्को विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सूचीकृत क्षेत्र हो । काठमाडौं उपत्यकामा (अथवा नेपाल उपत्यका)मा ३ जिला काठमाडौं, ललितपुर तथा भक्तपुर पर्दछन् । [४३]
लुम्बिनी A large tree next to a water filled pool. रूपन्देही जिला, लुम्बिनी अञ्चल,  नेपाल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
५औं शताब्दी ६६६; १९९७; iii, vi लुम्बिनी गौतम बुद्धको जन्मथलो हो । लुम्बिनी अञ्चल यसै ठाउँको नामबाट नामाकरण गरिएको । [४४]
सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज A village in a large mountain valley. In the distance very high snow-covered mountains are visible. सोलुखुम्बु जिला, सगरमाथा अञ्चल,  नेपाल
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१९औं शताब्दी १२०; १९७९; vii सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज पूर्वी नेपालक सोलुखुम्बु जिलाक उत्तरी भागमे अछि जे सगरमाथा, ल्होत्से, नुप्त्से, चो यु, आमादब्लम हिमालसभ तथा अहि अगलबगलक क्षेत्रके ओकटने अछि । एकर क्षेत्रफल ११४८ वर्ग कि.मि. अछि । [४५]

पाकिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
मोहन जोदडोक पुरातात्विक अवशेषसभ Mohenjo-daro-2010.jpg सिन्ध, पाकिस्तान निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
ईशापूर्व २६औं शताब्दी देखि ईशापूर्व १९औं शताब्दी सम्म १३८; १९८०; ii, iii मोहन जोदडो एउटा पुरातात्विक क्षेत्र हो जुन पाकिस्तानको सिन्ध प्रान्तमा रहेको छ ।[४६]
तक्षशिला SirkapDoubleHeadedEagleStupa.JPG पञ्जाब, पाकिस्तान
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
ईशापूर्व ५औं शताब्दी देखि ईशापूर्व २औं शताब्दी सम्म १३९; 1980; iii, vi तक्षशिला एउटा पुरातात्विक क्षेत्र हो जुन पाकिस्तानको पञ्जाबमा रहेको छ ।[४७]
तख्त-इ-बहिक बौद्ध अवशेषसभ आ नजदिकी सहर सेरी बहलोलमे बाँकी रहल अवशेषसभ Kandarat.JPG खाइबर पखतुनख्वा, पाकिस्तान निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
पहिल शताब्दी १४०; १९८०; iv तख्त-इ-बहि एउटा बौद्ध गुम्बा हो जुन पहिलो शताब्दीमा बनेको विश्वास गरिन्छ । यो पाकिस्तानको खाइबर पखतुनख्वामा रहेको छ ।[४८]
लाहोर किला आ लाहोरमे रहल शालिमार बगैंचा Alamgiri Gate at Lahore Fort.jpeg पञ्जाब, पाकिस्तान निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१५५६ १७१; १९८१; i,ii,iii मुगल साम्राज्यको समयमा लाहोरमा निर्माण गरिएको किल्ला र शालिमार बगैंचा दुई शाही धरोहरसभ हुन् ।[४९]
मकलीक एतिहासिक धरोहरसभ, थाट्टा Makli 3.jpg सिन्ध, पाकिस्तान निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१४औं शताब्दी देखि १८औं शताब्दी सम्म १४३; १९८१; iii पुरातात्विक सहर थाट्टामा रहेको मकली पर्वतका एतिहासिक धरोहरसभ १४औं शताब्दीमा निर्माण गरिएको हो ।[५०]
रोहतास किला Rohtas Fort Magnificent Kabuli Gate.jpg पञ्जाब, पाकिस्तान निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१५४१ ५८६; १९९७; ii, iv रोहतास किल्ला पञ्जाब, पाकिस्तानमा रहेको एतिहासिक धरोहर हो ।[५१]

श्रीलंकाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
पोलोननरुवाक एतिहासिक सहरसभ Polonnaruwa 02.jpg पोलोननरुवा, श्रीलंका निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
ईशापूर्व १०७० २०१; १९८२; i, iii, vi पोलोननरुवा श्रीलंकाको सबैभन्दा दोश्रो पुरानो शाही साम्रज्य हो ।[५२]
सिगिरियाक एतिहासिक सहरसभ Sigiriya Apprach.JPG मताले, श्रीलंका
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
ईशापूर्व ३औं शताब्दी देखि ईशापूर्व १औं शताब्दी सम्म २०२; १९८२; ii, iii, iv सिगिरिया श्रीलंकाको मताले जिलामा रहेको पुरातात्विक क्षेत्र हो ।[५३]
डाम्बुलाक स्वर्ण मन्दिर Dambulla-buddhastupa.jpg केन्द्रीय श्रीलंका, श्रीलंका निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
पहिलो शताब्दी ५६१; १९९१; i, vi डाम्बुलाको स्वर्ण मन्दिर डाम्बुलाको गुफा मन्दिरको नामले चिनिन्छ जुन केन्द्रीय श्रीलंकामा अवस्थित छ । यो पहिलो शताब्दीमा बनेको विश्वास गरिन्छ ।[५४]
गालक पुरान सहर आ किलासभ गाल, श्रीलंका निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१५५६ ४५१; १९८८; iv गालको पुरानो सहर र किल्लासभ केन्द्रीय श्रीलंकाको गालमा स्थित छ।[५५]
अनुराधापुराक पवित्र सहर Anuradhapura Kuttam-Pokuna.jpg अनुराधापुरा श्रीलंकानिर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
४औं शताब्दी २००; १९८१; i, iii, iv अनुराधापुराको पवित्र सहर श्रीलंकाको एतिहासिक धरोहर हो ।[५६]
क्यान्डीक पवित्र सहर Zahntempel Kandy.jpg क्यान्डी, श्रीलंका निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१५४१ ४५०; १९८८; iv, vi क्यान्डीको पवित्र सहर श्रीलंकाको एतिहासिक धरोहर हो ।[५७]
सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष Sinharaja29.jpg दक्षिणी श्रीलंका निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१५४१ ४०५; १९८८; ix, x सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष श्रीलंकाको प्राकृतिक सम्पदा हो ।[५८]
श्रीलंकाक केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ Sri Pada 02.jpg क्यान्डी, श्रीलंका निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
१५४१ १२०३; २०१०; ix, x श्रीलंकाका केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ श्रीलंकाको प्राकृतिक सम्पदा हो ।[५९]

सन्दर्भ सामग्रीसभ

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ सितम्बर २०११ 
  5. "Historic Mosque City of Bagerhat", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  6. "Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  7. "The Sundarbans", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Agra Fort", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "Ajanta Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  10. "Buddhist Monuments at Sanchi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  11. "Champaner-Pavagadh Archaeological Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  12. "Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  13. "Churches and Convents of Goa", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  14. "Elephanta Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  15. "Ellora Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  16. "Fatehpur Sikri", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  17. "Six new sites inscribed on World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २३ जून २०१४ 
  18. "Great Living Chola Temples", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  19. "Group of Monuments at Hampi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  20. "Group of Monuments at Mahabalipuram", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  21. "Group of Monuments at Pattadakal", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  22. "Hill Forts of Rajasthan", UNESCO, अभिगमन तिथि २५ जून २०१३ 
  23. "Humayun's Tomb, Delhi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  24. "Kaziranga National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  25. "Keoladeo National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  26. "Khajuraho Group of Monuments", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  27. "Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  28. "Manas National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  29. "Mountain Railways of India", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  30. "Decision - 29COM 8B.31 - Extension of Properties Inscribed on World Heritage List (Mountain Railways of India)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  31. "Decision - 32COM 8B.28 - Examination of nomination of natural, mixed and cultural proprerties to the World Heritage List - Kalka Shimla Railway, Extension of Mountain Railways of India (INDIA)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  32. "Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  33. "Qutb Minar and its Monuments, Delhi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  34. "Red Fort Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  35. "Rock Shelters of Bhimbetka", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  36. "Sundarbans National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  37. "Sun Temple, Konârak", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  38. "Taj Mahal", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  39. "The Jantar Mantar, Jaipur", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  40. "Western Ghats", अभिगमन तिथि ३ जुलाई २०१२ 
  41. http://whc.unesco.org/en/list/922
  42. "Chitwan National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  43. "Kathmandu Valley", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  44. "Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  45. "Sagarmatha National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  46. "Archaeological Ruins at Moenjodaro", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  47. "Taxila", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  48. "Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  49. "Fort and Shalamar Gardens in Lahore", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  50. "Historical Monuments at Makli, Thatta", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  51. "Rohtas Fort", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  52. "Polonnaruwa", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  53. "Sigiriya", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  54. "Golden Temple of Dambulla", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  55. "Old Town of Galle and its Fortifications", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  56. "Sacred City of Anuradhapura", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  57. "Sacred City of Kandy", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  58. "SinharajaForest Reserve", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  59. "Central Highlands of Sri Lanka", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 

बाह्य लिङ्कसभ