सामग्री पर जाएँ

टर्कीक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश

सन् २०१४ धरि टर्कीक १३ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Turkey map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल टर्कीक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
ट्रोयक पुरातात्विक क्षेत्र Ruined walls. क्यानेककले प्रान्त,  टर्की
३९°५७′२३″उ॰ २६°१४′२०″पू॰ / ३९.९५६३९°N २६.२३८८९°E / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
7002158000000000000१५८ (३९०) १९९८ [२]
बुर्साकुमालीकिजिक: ओट्टोमन साम्राज्यक जन्मस्थान बुर्सा प्रान्त,  टर्की
४०°११′५″उ॰ २९°३′४४″पू॰ / ४०.१८४७२°N २९.०६२२२°E / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002193000000000000१९३ (४८०) २०१४ [३]
सफरानबोलुक सहर White houses with red tile roofs on a hillside. कराबुक प्रान्त,  टर्की
४१°१५′३६″उ॰ ३२°४१′२३″पू॰ / ४१.२६०००°N ३२.६८९७२°E / 41.26000; 32.68972 (City of Safranbolu)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(v)
7002193000000000000१९३ (४८०) १९९४ [४]
डिभरिगिक महान मस्जिद आ अस्पताल Low building of reddish stone with a prominent decorated entrance. सिभास प्रान्त,  टर्की
३९°२२′२५″उ॰ ३८°७′२५″पू॰ / ३९.३७३६१°N ३८.१२३६१°E / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7003201600000000000२,०१६ (४,९८०) १९८५ [५]
गोरेमे राष्ट्रिय निकुञ्जकेपाडोकियाक चट्टान क्षेत्रसभ White stone pinnacle rocks topped by a dark colored rock. नेभसेहिर प्रान्त  टर्की
३८°४०′०″उ॰ ३४°५१′०″पू॰ / ३८.६६६६७°N ३४.८५०००°E / 38.66667; 34.85000 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
मिश्रित:
(i)(iii)(v)(vii)
7003957600000000000९,५७६ (२३,६६०) १९८५ [६]
हट्टुशा: हिट्टिटेक राजधानी Stone gate with sculpted lions. कोरम प्रान्त,  टर्की
४०°०′५०″उ॰ ३४°३७′१४″पू॰ / ४०.०१३८९°N ३४.६२०५६°E / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002268000000000000२६८ (६६०) १९८६ [७]
हेरापोलिस-पामुककले Hanging white limestone wall. डेनिज्ली प्रान्त,  टर्की
३७°५५′२६″उ॰ २९°७′२४″पू॰ / ३७.९२३८९°N २९.१२३३३°E / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
मिश्रित:
(iii)(iv)(vii)
7003107700000000000१,०७७ (२,६६०) १९८८ [८]
इस्तानबुलक एतिहासिक क्षेत्रसभ A large building with a square tower, three mosques and ten minarets near water. इस्तानबुल सिटी र इस्तानबुल प्रान्त,  टर्की
४१°०′३०″उ॰ २८°५८′४८″पू॰ / ४१.००८३३°N २८.९८०००°E / 41.00833; 28.98000 (Historic Areas of Istanbul)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002678000000000000६७८ (१,६८०) १९८५ [९]
नेमरुत डग Large sculpted heads of a bird and a human lying on the ground. अदियामन प्रान्त,  टर्की
३८°२′१२″उ॰ ३८°४५′४९″पू॰ / ३८.०३६६७°N ३८.७६३६१°E / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
7001110000000000000११ (२७) १९८७ [१०]
केटलहोयुकक नियोलिथिक क्षेत्र Excavations at the southern area of the site. केन्द्रीय एनाटोलिया क्षेत्र,  टर्की
३७°४०′०″उ॰ ३२°४९′४१″पू॰ / ३७.६६६६७°N ३२.८२८०६°E / 37.66667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001370000000000000३७ (९१); buffer zone १११ (२७०) २०१२ [११]
पर्गामोन आ ओकर द्वि- तह सांस्कृतिक परिदृश्य बरगामा, इजमिर प्रान्त  टर्की
३९°७′३३″उ॰ २७°१०′४८″पू॰ / ३९.१२५८३°N २७.१८०००°E / 39.12583; 27.18000 (Pergamom)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002333000000000000३३३ (८२०); मध्यवर्ती क्षेत्र 7002477000000000000४७७ (१,१८०) २०१४ [१२]
सेलीमिए मस्जिद आ ओकर सामाजिक परिसर Large mosque with four minarets and a large dome of dark stone. एडिर्न, पूर्व थ्रेस,  टर्की
४१°४०′४०″उ॰ २६°३३′३४″पू॰ / ४१.६७७७८°N २६.५५९४४°E / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7000250000000000000२.५० (६.२); मध्यवर्ती क्षेत्र ३८ (९४) २०११ [१३]
जान्थोस-लेटुन Ruins of buildings and of an amphitheatre. मुग्लाअन्ताल्या प्रान्त,  टर्की
३६°२०′६″उ॰ २९°१९′१३″पू॰ / ३६.३३५००°N २९.३२०२८°E / 36.33500; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7002126000000000000१२६ (३१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३ (१६०) १९८८ [१४]


सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Turkey"UNESCO। अन्तिम पहुँच 31 March 2015
  2. "Archaeological Site of Troy"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  3. "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire"UNESCO। अन्तिम पहुँच 4 Aug 2014
  4. "City of Safranbolu"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  5. "Great Mosque and Hospital of Divriği"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  6. "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  7. "Hattusha: the Hittite Capital"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  8. "Hierapolis-Pamukkale"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  9. "Historic Areas of Istanbul"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  10. "Nemrut Dağ"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  11. "Neolithic Site of Çatalhöyük"UNESCO। अन्तिम पहुँच 4 Aug 2013
  12. "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape"UNESCO। अन्तिम पहुँच 4 Aug 2014
  13. "Selimiye Mosque and its Social Complex"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011
  14. "Xanthos-Letoon"UNESCO। अन्तिम पहुँच 7 Dec 2011

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]

आकृति:युरोपक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची आकृति:World Heritage Sites in Turkey