उत्तरी तथा केन्द्रीय एसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
एतय जाए: भ्रमण, खोज

सन् २०१४ धरि उत्तरी तथा केन्द्रीय एसियाक ६ टा देशसभ (एसियामे अवस्थित रसियाक भूभाग) क १९ टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि । जाहिमे उज्बेकिस्तान, कजाख्स्तान, किर्गिजस्तान, ताजिकिस्तान, तुर्कमेनिस्तान तथा एसियामे अवस्थित पूर्वी रसिया रहल अछि । [१][२] ई क्षेत्रमे रहल रसियाक सबसँ बेसी ७ सम्पदा सूचीकृत कएल गेल अछि ।[३][४]

उज्बेकिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
बुखराक एतिहासिक केन्द्र बुखरा प्रान्त,  उज्बेकिस्तान
३९°४६′२९″ उत्तर ६४°२५′४३″ पूर्व / ३९.७७४७२° उत्तर ६४.४२८६१° पूर्व / 39.77472; 64.42861 (Historic Centre of Bukhara)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (vi)
१९९३ [५]
शख्रिसब्जक एतिहासिक केन्द्र कश्कदार्यो प्रान्त,  उज्बेकिस्तान
३९°३′०″ उत्तर ६६°५०′०″ पूर्व / ३९.०५०००° उत्तर ६६.८३३३३° पूर्व / 39.05000; 66.83333 (Historic Centre of Shakhrisyabz)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7002240000000000000२४० (५९०); मध्यवर्ती क्षेत्र ८२ (२००) २००० [६]
इत्चन कला किभा, जोरम प्रान्त,  उज्बेकिस्तान
४१°२२′४२″ उत्तर ६०°२१′५०″ पूर्व / ४१.३७८३३° उत्तर ६०.३६३८९° पूर्व / 41.37833; 60.36389 (Itchan Kala)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
7001260000000000000२६ (६४) १९९० [७]
समरकन्द – संस्कृतिक चौबाट समरकन्द प्रान्त,  उज्बेकिस्तान
३९°४०′७″ उत्तर ६७°०′०″ पूर्व / ३९.६६८६१° उत्तर ६७.०००००° पूर्व / 39.66861; 67.00000 (Samarkand – Crossroads of Cultures)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iv)
7002965000000000000९६५ (२,३८०) २००१ [८]

कजाख्स्तानका विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
खोजा अहमद यसावीक मकबरा Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi.  कजाख्स्तान
४३°१७′ उत्तर ६८°१६′ पूर्व / ४३.२८३° उत्तर ६८.२६७° पूर्व / 43.283; 68.267
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
२००३ [९]
तमगलीक पुरातात्विक परिदृश्य भितरक चट्टान चित्र Petroglyphs within the Archaeological Landscape of Tamgaly.  कजाख्स्तान
४३°४८′ उत्तर ७५°३२′ पूर्व / ४३.८००° उत्तर ७५.५३३° पूर्व / 43.800; 75.533
सांस्कृतिक:
(iii)
२००४ [१०]
सरयार्का – उत्तरी कजाख्स्तानक मैदान आ तालसभ Steppe and Lakes of Northern Kazakhstan.  कजाख्स्तान
४३°४८′ उत्तर ७५°३२′ पूर्व / ४३.८००° उत्तर ७५.५३३° पूर्व / 43.800; 75.533
प्राकृतिक:
(iii)
२००८ [११]
सिल्क सडकसभ: चाङ्गन-तियानशन गल्ली मार्ग सञ्जाल Dayanta Gisela-Brantl 01.JPG २२ क्षेत्र  चीनमे: ८ क्षेत्र  कजाख्स्तानमे: आ ३ क्षेत्र  किर्गिजस्तानमे सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7004426681600000000४२,६६८.१६ (१,०५,४३५.३); मध्यवर्ती क्षेत्रसभ 7005189963130000000१,८९,९६३.१३ (४,६९,४०९.१) २०१४ [१२]

किर्गिजस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
सुलेमन-पवित्र हिमालय Building near Osh. ओश प्रान्त,  किर्गिजस्तान
४०°३१′ उत्तर ७२°४७′ पूर्व / ४०.५१७° उत्तर ७२.७८३° पूर्व / 40.517; 72.783
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
२००९ [१३]
सिल्क सडकसभ: चाङ्गन-तियानशन गल्ली मार्ग सञ्जाल Dayanta Gisela-Brantl 01.JPG २२ क्षेत्र  चीनमे: ८ क्षेत्र  कजाख्स्तानमे: आ ३ क्षेत्र  किर्गिजस्तानमे सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(vi)
7004426681600000000४२,६६८.१६ (१,०५,४३५.३); मध्यवर्ती क्षेत्रसभ 7005189963130000000१,८९,९६३.१३ (४,६९,४०९.१) २०१४ [१४]


ताजिकिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
सरज्मक प्राग शहर
पनजकेन्त,  ताजिकिस्तान
३९°३०′२८″ उत्तर ६७°२७′३७″ पूर्व / ३९.५०७७८° उत्तर ६७.४६०२८° पूर्व / 39.50778; 67.46028 (Proto-urban site of Sarazm)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7001160000000000000१६ (४०); मध्यवर्ती क्षेत्र १४२ (३५०) २०१० [१५]
ताजिक राष्ट्रिय निकुञ्ज (पामिरसभक हिमाल) Tajik National Park.  ताजिकिस्तान
३८°४५′५४″ उत्तर ७२°१८′१९″ पूर्व / ३८.७६५००° उत्तर ७२.३०५२८° पूर्व / 38.76500; 72.30528 (Tajik National Park (Mountains of the Pamirs))
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7006261167400000000२६,११,६७४ (६४,५३,५९०) २०१३ [१६]

तुर्कमेनिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
कुन्या-उर्गेञ्च दसोगुज प्रान्त,  तुर्कमेनिस्तान
४२°१०′५९″ उत्तर ५९°५′६″ पूर्व / ४२.१८३०६° उत्तर ५९.०८५००° पूर्व / 42.18306; 59.08500 (Kunya-Urgench)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
२००५ [१७]
निसाक पार्थियन किलासभ रूहाबत जिला, अहल प्रान्त,  तुर्कमेनिस्तान
३७°५९′५९″ उत्तर ५८°११′५५″ पूर्व / ३७.९९९७२° उत्तर ५८.१९८६१° पूर्व / 37.99972; 58.19861 (Parthian Fortresses of Nisa)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7001780000000000000७८ (१९०); मध्यवर्ती क्षेत्र ४०० (९९०) २००७ [१८]
प्राचीन मर्भ राज्य एतिहासिक आ सांस्कृतिक निकुञ्ज मेरी प्रान्त,  तुर्कमेनिस्तान
३७°४२′३″ उत्तर ६२°१०′३९″ पूर्व / ३७.७००८३° उत्तर ६२.१७७५०° पूर्व / 37.70083; 62.17750 (State Historical and Cultural Park “Ancient Merv”)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7002353000000000000३५३ (८७०); मध्यवर्ती क्षेत्र ८८३ (२,१८०) १९९९ [१९]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ सितम्बर २०११ 
  5. "Historic Centre of Bukhara", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  6. "Historic Centre of Shakhrisyabz", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  7. "Itchan Kala", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  8. "Samarkand – Crossroads of Cultures", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  9. "Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  10. "Petroglyphs within the Archaeological Landscape of Tamgaly", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  11. "Saryarka – Steppe and Lakes of Northern Kazakhstan", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  12. "Silk Road", UNESCO, अभिगमन तिथि २२ जून २०१४ 
  13. "Sulaiman-Too Sacred Mountain", UNESCO, अभिगमन तिथि १७ Aug २०११ 
  14. "Silk Road", UNESCO, अभिगमन तिथि २२ जून २०१४ 
  15. "Proto-urban site of Sarazm", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  16. "Tajik National Park (Mountains of the Pamirs)", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ अगस्त २०१३ 
  17. "Kunya-Urgench", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  18. "Parthian Fortresses of Nisa", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  19. "State Historical and Cultural Park "Ancient Merv"", UNESCO, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]