पाकिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
एतय जाए: भ्रमण, खोज
लाहोर किला, पाकिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्र

सन् २०१४ धरि पाकिस्तानक ६ टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक आ सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल गेल पाकिस्तानी सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: पाकिस्तानक इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे सामिल वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम
सं.
नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
मोहन जोदडोक पुरातात्विक अवशेषसभ Mohenjo-daro-2010.jpg सिन्ध, पाकिस्तान २७°१९′४५″ उत्तर ६८°८′२०″ पूर्व / २७.३२९१७° उत्तर ६८.१३८८९° पूर्व / 27.32917; 68.13889 (Archaeological Ruins at Moenjodaro) ईशापूर्व २६अम शताब्दी सँ ईशापूर्व १९अम शताब्दी धरि १३८; १९८०; ii, iii मोहन जोदडो एकटा पुरातात्विक क्षेत्र छी जे पाकिस्तानक सिन्ध प्रान्तमे रहल अछि ।[२]
तक्षशिला SirkapDoubleHeadedEagleStupa.JPG पञ्जाब, पाकिस्तान
३३°४६′४५″ उत्तर ७२°५३′१५″ पूर्व / ३३.७७९१७° उत्तर ७२.८८७५०° पूर्व / 33.77917; 72.88750 (Taxila)
ईशापूर्व ५अम शताब्दी सँ ईशापूर्व २अम शताब्दी धरि १३९; 1980; iii, vi तक्षशिला एकटा पुरातात्विक क्षेत्र छी जे पाकिस्तानक पञ्जाबमे रहल अछि ।[३]
तख्त-इ-बहिक बौद्ध अवशेषसभ आ नजदिकी सहर सेरी बहलोलमे बाँकी रहल अवशेषसभ Kandarat.JPG खाइबर पखतुनख्वा, पाकिस्तान ३४°१९′१५″ उत्तर ७१°५६′४५″ पूर्व / ३४.३२०८३° उत्तर ७१.९४५८३° पूर्व / 34.32083; 71.94583 (Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol) पहिलो शताब्दी १४०; १९८०; iv तख्त-इ-बहि एकटा बौद्ध गुम्बा छी जे पहिल शताब्दीमे बनल विश्वास कएल जाइत अछि । ई पाकिस्तानक खाइबर पखतुनख्वामे रहल अछि ।[४]
लाहोर किला आ लाहोरमे रहल शालिमार बगैंचा Alamgiri Gate at Lahore Fort.jpeg पञ्जाब, पाकिस्तान ३१°३५′२५″ उत्तर ७४°१८′३५″ पूर्व / ३१.५९०२८° उत्तर ७४.३०९७२° पूर्व / 31.59028; 74.30972 (Fort and Shalamar Gardens in Lahore) १५५६ १७१; १९८१; i,ii,iii मुगल साम्राज्यक समयमे लाहोरमे निर्माण कएल किला आ शालिमार बगैंचा दु शाही धरोहरसभ छी ।[५]
मकलीक एतिहासिक धरोहरसभ, थाट्टा Makli 3.jpg सिन्ध, पाकिस्तान २४°४६′०″ उत्तर ६७°५४′०″ पूर्व / २४.७६६६७° उत्तर ६७.९००००° पूर्व / 24.76667; 67.90000 (Historical Monuments at Makli, Thatta) १४अम शताब्दी सँ १८अम शताब्दी धरि १४३; १९८१; iii पुरातात्विक सहर थाट्टामे रहल मकली पर्वतक एतिहासिक धरोहरसभ १४अम शताब्दीमे निर्माण कएल गेल ।[६]
रोहतास किला Rohtas Fort Magnificent Kabuli Gate.jpg पञ्जाब, पाकिस्तान ३२°५७′४५″ उत्तर ७३°३५′२०″ पूर्व / ३२.९६२५०° उत्तर ७३.५८८८९° पूर्व / 32.96250; 73.58889 (Rohtas Fort) १५४१ ५८६; १९९७; ii, iv रोहतास किला पञ्जाब, पाकिस्तानमे रहल एतिहासिक धरोहर छी ।[७]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Properties Inscribed on the World heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २०१०-१०-०१ 
  2. "Archaeological Ruins at Moenjodaro", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  3. "Taxila", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  4. "Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  5. "Fort and Shalamar Gardens in Lahore", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  6. "Historical Monuments at Makli, Thatta", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  7. "Rohtas Fort", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]