श्रीलंकाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि श्रीलंकाक ८ टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक आ सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल गेल श्रीलंका सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: श्रीलंकाक इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे सामिल वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम
सं.
नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
पोलोननरुवाक एतिहासिक सहरसभ Polonnaruwa 02.jpg पोलोननरुवा, श्रीलंका ७°९′३३″ उत्तर ८१°०′०″ पूर्व / ७.१५९१७° उत्तर ८१.०००००° पूर्व / 7.15917; 81.00000 (Polonnaruwa) ईशा पूर्व १०७० २०१; १९८२; i, iii, vi पोलोननरुवा श्रीलंकाक सब सँ दोसर पुरान शाही साम्रज्य छी ।[२]
सिगिरियाक एतिहासिक सहरसभ Sigiriya Apprach.JPG मताले, श्रीलंका
७°५७′२५″ उत्तर ८०°४५′३५″ पूर्व / ७.९५६९४° उत्तर ८०.७५९७२° पूर्व / 7.95694; 80.75972 (Sigiriya)
ईशा पूर्व ३अम शताब्दी सँ ईशा पूर्व १अम शताब्दी धरि २०२; १९८२; ii, iii, iv सिगिरिया श्रीलंकाक मताले जिलामे रहल पुरातात्विक क्षेत्र छी ।[३]
डाम्बुलाक स्वर्ण मन्दिर Dambulla-buddhastupa.jpg केन्द्रीय श्रीलंका, श्रीलंका ७°५१′०″ उत्तर ८०°३९′०″ पूर्व / ७.८५०००° उत्तर ८०.६५०००° पूर्व / 7.85000; 80.65000 (Golden Temple of Dambulla) पहिल शताब्दी ५६१; १९९१; i, vi डाम्बुलाक स्वर्ण मन्दिर डाम्बुलाक गुफा मन्दिरक नाम सँ जानल जाइत अछि जे केन्द्रीय श्रीलंकामे अवस्थित अछि । ई पहिल शताब्दीमे बनल विश्वास अछि ।[४]
गालक पुरान सहर आ किलासभ गाल, श्रीलंका ६°३′१३″ उत्तर ८०°१२′४२″ पूर्व / ६.०५३६१° उत्तर ८०.२११६७° पूर्व / 6.05361; 80.21167 (Old Town of Galle and its Fortifications) १५५६ ४५१; १९८८; iv गालक पुरान सहर आ किलासभ केन्द्रीय श्रीलंकाक गालमे स्थित अछि ।[५]
अनुराधापुराक पवित्र सहर Anuradhapura Kuttam-Pokuna.jpg अनुराधापुरा श्रीलंका८°२१′०″ उत्तर ८०°२३′७″ पूर्व / ८.३५०००° उत्तर ८०.३८५२८° पूर्व / 8.35000; 80.38528 (Sacred City of Anuradhapura) ४अम शताब्दी २००; १९८१; i, iii, iv अनुराधापुराक पवित्र सहर श्रीलंकाक एतिहासिक धरोहर छी ।[६]
क्यान्डीक पवित्र सहर Zahntempel Kandy.jpg क्यान्डी, श्रीलंका ७°१७′३८″ उत्तर ८०°३८′१९″ पूर्व / ७.२९३८९° उत्तर ८०.६३८६१° पूर्व / 7.29389; 80.63861 (Sacred City of Kandy) १५४१ ४५०; १९८८; iv, vi क्यान्डीक पवित्र सहर श्रीलंकाक एतिहासिक धरोहर छी ।[७]
सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष Sinharaja29.jpg दक्षिणी श्रीलंका ७°१७′३८″ उत्तर ८०°३८′१९″ पूर्व / ७.२९३८९° उत्तर ८०.६३८६१° पूर्व / 7.29389; 80.63861 (SinharajaForest Reserve) १५४१ ४०५; १९८८; ix, x सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष श्रीलंकाक प्राकृतिक सम्पदा छी ।[८]
श्रीलंकाक केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ Sri Pada 02.jpg क्यान्डी, श्रीलंका ७°१७′३८″ उत्तर ८०°३८′१९″ पूर्व / ७.२९३८९° उत्तर ८०.६३८६१° पूर्व / 7.29389; 80.63861 (Central Highlands of Sri Lanka) १५४१ १२०३; २०१०; ix, x श्रीलंकाक केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ श्रीलंकाक प्राकृतिक सम्पदा छी ।[९]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Properties Inscribed on the World heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २०१०-१०-०१ 
  2. "Polonnaruwa", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  3. "Sigiriya", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  4. "Golden Temple of Dambulla", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  5. "Old Town of Galle and its Fortifications", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  6. "Sacred City of Anuradhapura", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  7. "Sacred City of Kandy", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  8. "SinharajaForest Reserve", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  9. "Central Highlands of Sri Lanka", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]