क्युबाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

क्युबाक ९ व सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान केने अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल क्युबाक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे सामेल कल वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रसभ
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
अलेज्यान्द्रो दे हुम्बोल्त राष्ट्रिय निकुञ्ज Tall green trees and hills are on both sides of a river in the center. Cubaगुयान्टानमो,
 क्युबा
२०°२७′ उत्तर ७५°०′ पश्चिम / २०.४५०° पश्चिम nil / 20.450; -75.000 (Alejandro de Humboldt National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004693410000000000६९,३४१ (१,७१,३५०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३४,३३० (८४,८००) २००१ [२]
[३]
दक्षिण-पूर्व क्युबाक पहिल कफी बगानक सांस्कृतिक परिदृश्य Old coffee plantation in the hills above Santiago, Cuba. Cubaसानटिएगो,
 क्युबा
२०°००′२१″ उत्तर ७५°३७′४″ पश्चिम / २०.००५८३° पश्चिम nil / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7004814750000000000८१,४७५ (२,०१,३३०) २००० [४]
देसेमबार्को देल ग्रान्मा राष्ट्रिय निकुञ्ज Tourists at a tropical waterfall Cubaग्रान्मा प्रान्त,
 क्युबा
१९°५३′ उत्तर ७७°३८′ पश्चिम / १९.८८३° पश्चिम nil / 19.883; -77.633 (Desembarco del Granma National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7004325760000000000३२,५७६ (८०,५००) १९९९ [५]
[६]
कामागुएक एतिहासिक केन्द्र There is a large stone building in the center with a tall tower. Behind are several smaller buildings with red roofs. Cubaकामागुए,
 क्युबा
२१°२२′४३″ उत्तर ७७°५५′७″ पश्चिम / २१.३७८६१° पश्चिम nil / 21.37861; -77.91861 (Historic Centre of Camagüey)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7001540000000000000५४ (१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र २७६ (६८०) २००८ [७]
पुरान हभाना आ किलासभ A city street with a tall, old looking building in the center. It has two circular towers on either end that are taller than the rest of the building. Cubaहभाना,
 क्युबा
२३°८′०″ उत्तर ८२°२१′०″ पश्चिम / २३.१३३३३° पश्चिम nil / 23.13333; -82.35000 (Old Havana and its Fortifications)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7002143000000000000१४३ (३५०) १९८२ [८]
स्यान पेद्रो दे ला रोका क्यासल, सानटिएगो दे क्युबा A series of walls made of stone sit on a hill that is above water. Cubaदे क्युबा प्रान्त,
 क्युबा
१९°५८′०″ उत्तर ७५°५२′१५″ पश्चिम / १९.९६६६७° पश्चिम nil / 19.96667; -75.87083 (San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९९७ [९]
त्रिनिदाददे लोस इङ्गेनियोस उपत्यका A group of buildings with red roofs in the middle of green trees and hills. There is a taller building with a tower in the center. Cubaस्पिरियस प्रान्त,
 क्युबा
२१°४८′११″ उत्तर ७९°५९′४″ पश्चिम / २१.८०३०६° पश्चिम nil / 21.80306; -79.98444 (Trinidad and the Valley de los Ingenios)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९८८ [१०]
किनफुएगोसक एतिहासिक सहरी केन्द्र A building with yellow walls has two towers of different heights with round red roofs. There are bells in the tallest tower. Cubaकिनफुएगोस प्रान्त,
 क्युबा
२२°८′५०″ उत्तर ८०°२७′१०″ पश्चिम / २२.१४७२२° पश्चिम nil / 22.14722; -80.45278 (Urban Historic Centre of Cienfuegos)
सांस्कृतिक:
(ii), (v)
२००५ [११]
भिनालेस उपत्यका There is a field with tall grass and trees and a small wooden hut in the front, and steep cliffs in the back. Cubaपिनार देल रियो प्रान्त,
 क्युबा
२२°३७′ उत्तर ८३°४३′ पश्चिम / २२.६१७° पश्चिम nil / 22.617; -83.717 (Viñales Valley)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९९ [१२]
[१३]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Cuba", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Alejandro de Humboldt National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  3. "Solenodon cubanus", International Union for Conservation of Nature, अभिगमन तिथि नवम्बर १२, २०१० 
  4. "Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  5. "Desembarco del Granma National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  6. "In Depth: Dear Granma", Bayamo Travel Guide, Frommers, अभिगमन तिथि नवम्बर १२, २०१० 
  7. "Historic Centre of Camagüey", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Old Havana and its Fortifications", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  10. "Trinidad and the Valley de los Ingenios", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  11. "Urban Historic Centre of Cienfuegos", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  12. "Viñales Valley", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  13. "Viñales (Cuba)" (pdf), UNESCO, अभिगमन तिथि अक्टुबर २२, २०१० 

बाह्य जडीसभ[सम्पादन करी]

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]