चिलीक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि चिलीक ६ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Bolivia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल बोलिभियाक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल गेल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रसभ
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
चिलोइक चर्च Wooden church with a single central tower covered in shingles. Chileचिलोइ प्रान्त,
 चिली
४२°३०′०″ दक्षिण ७३°४६′०″ पश्चिम / -४२.५००००° पश्चिम nil / -42.50000; -73.76667 (Churches of Chiloé)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
२००० [२]
भालपराइजो बन्दरगाह सहरक एतिहासिक भाग Cityscape with some colorful houses on a slope. Chileभालपराइजो प्रान्त,
 चिली
३३°२′२६″ दक्षिण ७१°३७′४१″ पश्चिम / -३३.०४०५६° पश्चिम nil / -33.04056; -71.62806 (Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso)
सांस्कृतिक:
(iii)
7001230000000000000२३ (५७); मध्यवर्ती क्षेत्र ४५ (११०) २००३ [३]
हमबरस्टोन आ सान्ता लाउरा साल्टपिटर कार्यसभ Industrial structure in a desert setting. Chileतारापाका,
 चिली
२०°१२′३०″ दक्षिण ६९°४७′४०″ पश्चिम / -२०.२०८३३° पश्चिम nil / -20.20833; -69.79444 (Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
२००५ [४][५]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली Inca road system near Macchu Picchu, Peru. Argentina अर्जेन्टिना
Bolivia बोलिभिया
Chile चिली
Colombia कोलम्बिया
Ecuadorआकृति:Country data इक्वेडर
Peruआकृति:Country data पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [६]
सेवेल खनन सहर Large three-storied houses on a slope painted in light blue. Chileमचाली
 चिली
३४°५′४″ दक्षिण ७०°२२′५८″ पश्चिम / -३४.०८४४४° पश्चिम nil / -34.08444; -70.38278 (Sewell Mining Town)
सांस्कृतिक:
(ii)
7001170000000000000१७ (४२); मध्यवर्ती क्षेत्र ३३ (८२) २००६ [७]
रापा नुई राष्ट्रिय निकुञ्ज Ahu Akivi moai that face the ocean. Chileइस्टर टापु,
 चिली
२७°२′१५″ दक्षिण १०९°३७′४६″ पश्चिम / -२७.०३७५०° पश्चिम nil / -27.03750; -109.62944 (Rapa Nui National Park)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (v)
7003680000000000000६,८०० (१७,०००) १९९५ [८]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Chile", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Churches of Chiloé", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  3. "Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  5. 29th session 2005, pp. 142–143
  6. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अभिगमन तिथि २ अगस्त २०१४ 
  7. "Sewell Mining Town", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Rapa Nui National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]

आकृति:अमेरिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची आकृति:World Heritage Sites in Chile