दक्षिण अफ्रिकाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि दक्षिण अफ्रिकाक ८ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१][२]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Mauritius map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल मौरिससक सांस्कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभ सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा समावेश कएल गेल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
नाम चित्र क्षेत्र समय अवधि युनेस्को डेटा विवरण सन्दर्भ सामग्रीसभ
जिवाश्म होमिनिड क्षेत्रसभक स्टर्कफोन्टेइन, स्वार्टक्रन्स, क्रोमद्राइ, आ इन्भिरोन्स SterkfonteinCave.jpg स्टर्कफोंटेइन प्लिओसीनप्लेइस्तोसने युग ९१५; १९९९, २००५ (विस्तार); iii, vi मिलियन वर्ष; क्षेत्र किछ ३.३ र nbsp फिर्ता डेटिंग मानव पेशागत आ विकासक निशान युक्त बहुतरासँ जीवाश्म साइटसभ समावेश अछि । [३]
मपुङ्गुब्वे सांस्कृतिक परिदृश्य MapungubweHill.jpg लिम्पोपो प्रान्त १४ औ शताब्दीकबाद करैत ११ १०९९; २००३; ii, iii, iv, v [४]
रेक्टरवेल्ड सांस्कृतिक आ वनस्पति परिदृश्य Tylecodon paniculatus-PICT2534.jpg उत्तरी केप १९ औ सताब्दी प्रस्तुत करैत १२६५; २००७; iv, v ई हिमाली मरूभूमि सांप्रदायिक स्वामित्व आ व्यवस्थित अछि । [५]
रोब्बेन टापु SafrikaIMG 8414.JPG तालिका खाडी २० औ शताब्दीकबाद करैत १७ ९१६; १९९९; iii, iv [६]
केप पुष्प क्षेत्र संरक्षित क्षेत्रसभ Fynbos-landscape-2.jpg पश्चिमी केप, पूर्वी केप १००७; २००४; ix, x [७]
इसिमङ्गालिसो सिमसार क्षेत्र निकुञ्ज GreaterStLucia.jpg क्वाज़ुलु-नेटल ९१४; १९९९; vii, ix, x [८]
व्रेडेफोर्ट गजुर Vredefort Dome STS51I-33-56AA.jpg व्रेडफोर्ट पलोप्रोटेरोज़ोइक युग ११६२; २००५; viii [९]
मालोटी-ड्रेकेन्बसर्ग निकुञ्ज Maluti.jpg क्वाजुलु-नेटल, लेसोथो २००० ईसा पूर्व ९८५; २०००; i, iii, vii, x [१०]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Properties inscribed on the World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि ३० मार्च २०११ 
  2. "States Parties: Ratification Status", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  3. "Fossil Hominid Sites of Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai, and Environs", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  4. "Mapungubwe Cultural Landscape", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  5. "Richtersveld Cultural and Botanical Landscape", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  6. "Robben Island", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  7. "Cape Floral Region Protected Areas", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  8. "iSimangaliso Wetland Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  9. "Vredefort Dome", UNESCO, अभिगमन तिथि २ जून २०११ 
  10. "Maloti-Drakensberg Park", UNESCO, अभिगमन तिथि ४ Aug २०१३ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]

आकृति:अफ्रिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची