पेरूक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि पेरुक १२ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

आकृति:World Heritage Sites in Bolivia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल बोलिभियाक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल गेल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रसभ
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
चान चान पुरातात्विक क्षेत्र Chan Chan Peruला लिबर्ताद,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
7002600000000000000६०० (१,५००) १९८६ [२]
[३]
[४]
चाभिन (पुरातात्विक सम्पदा) Stone ruins and stairs. Peruहवारी प्रान्त,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८५ [५]
[६]
कुज्को सहर Large stone church with two massive towers and three entrances on the main facade. Peruकुज्को,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९८३ [७]
एरेक्विपा सहरक एतिहासिक केन्द्र Facade of a very large white church with two tall towers. Peruएरेक्विपा क्षेत्र,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
7002167000000000000१६७ (४१०); मध्यवर्ती क्षेत्र १६५ (४१०) २००० [८]
लिमाक एतिहासिक केन्द्र Large square with a fountain and four storied yellow buildings with large glassed balconies. Peruलिमा प्रान्त,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(iv)
7002200000000000000२०० (४९०) १९८८ [९]
[१०]
माचू पिचूक एतिहासिक अभ्यारणय Ruins of a city in the mountains. Peruकुज्को,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
मिश्रित:
(i) (iii), (vii), (ix)
7004325920000000000३२,५९२ (८०,५४०) १९८३ [११]
[१२]
हुवासक्यारण राष्ट्रिय निकुञ्ज High, snow-capped rocky mountain. Peruएनकास,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005340000000000000३,४०,००० (८,४०,०००) १९८५ [१३]
नाजका आ पाम्पास दे जमुनाक रेखासभ आ भूतल Black and white line engraving of a monkey with a curled tail. Peruनाजका,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
१९९४ [१४]
[१५]
मनु राष्ट्रिय निकुञ्ज Trees on yellow soil near a river. Peruदियोस,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7006171629500000000१७,१६,२९५ (४२,४१,०६०) १९८७ [१६]
[१७]
[१८]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली Inca road system near Macchu Picchu, Peru. Argentina अर्जेन्टिना
Bolivia बोलिभिया
Chile चिली
Colombia कोलम्बिया
Ecuadorआकृति:Country data इक्वेडर
Peruआकृति:Country data पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [१९]
रियो एबिसो राष्ट्रिय निकुञ्ज Peruसान मार्टिन,
आकृति:Country data पेरु
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
मिश्रित:
(iii), (vii), (ix), (x)
7005274520000000000२,७४,५२० (६,७८,४००) १९९० [२०]
[२१]
क्यारल-सुपेक पवित्र सहर Ruins of two pyramids in a desert landscape. PeruLima,
 Peru
निर्देशाङ्क: अक्षांश अनुपस्थित
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
7002626000000000000६२६ (१,५५०); मध्यवर्ती क्षेत्र १४,६२० (३६,१००) २००९ [२२]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "World Heritage Properties in Peru", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Chan Chan Archaeological Zone", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  3. "Chan Chan Archaeological Zone – Threats to the Site", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  4. "Historia", Complejo Arqueologico de Chan Chan (Spanishमे), Patrimonio Mundial de la Humanidad, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  5. "Chavín (Archaeological Site)", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २२, २०१० 
  6. "Chavín de Huantar, Peru", Global Heritage Network, अभिगमन तिथि अक्टुबर २४, २०१० 
  7. "City of Cuzco", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २१, २०१० 
  8. "Historical Centre of the City of Arequipa", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २८, २०१० 
  9. "Historic Centre of Lima", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  10. "Decision - 15COM XV.E - Extension: Historic Centre of Lima (Peru)", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  11. "Historic Sanctuary of Machu Picchu", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २१, २०१० 
  12. "Machu Picchu", Archaeological Sites, Minnesota State University, अक्टुबर १४, २००४, मूलसँ २०१०-०८-२७-के सङ्ग्रहित, अभिगमन तिथि सितम्बर २१, २०१० 
  13. "Huascarán National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  14. "Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २७, २०१० 
  15. Brown, David, and Helaine Silverman, "New evidence for the date of the Nazca lines", Antiquity 65 (247): 208–220, अभिगमन तिथि सितम्बर २७, २०१० 
  16. "Manú National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  17. "Decision - 33COM 8B.39 - Natural properties - Examination of minor boundary modifications - Manú National Park (Peru)", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  18. "Conservation", The Living Edens – Manu, Public Broadcasting Service, अभिगमन तिथि सितम्बर २३, २०१० 
  19. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अभिगमन तिथि २ अगस्त २०१४ 
  20. "Rio Abiseo National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २४, २०१० 
  21. "Decision - 16COM X.A - Inscription: Rio Abiseo National Park (Peru)", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २४, २०१० 
  22. "Sacred City of Caral-Supe", UNESCO, अभिगमन तिथि सितम्बर २८, २०१० 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]

आकृति:अमेरिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची आकृति:World Heritage Sites in Peru