भारतीय राज्यसभक वर्तमान मुख्यमन्त्रीसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search
दल अनुसार भारतीय राज्यक मुख्यमन्त्रीसभ
  अन्य दल
  राष्ट्रपति शासन

भारत गणतन्त्रमे उन्तीस राज्यसभ आ दुई केन्द्र-शासित प्रदेशसभ (दिल्ली आ पुद्दुचेरी) कऽ प्रत्येक सरकारक मुखिया मुख्यमन्त्री कहबैत अछि। भारतक संविधानक अनुसार राज्य स्तर पर राज्यपाल कानूनन मुखिया होएत अछि मुदा वास्तवमे कार्यकारी प्राधिकारी मुख्यमन्त्री होएत अछि। राज्य विधान सभा चुनावसभक बाद राज्यपाल सामान्यतः सरकार बनेबाक लेल बहुमत प्राप्त दल (अथवा गठबन्धन) कें सरकार बनेबाक लेल आमन्त्रित करैत अछि। राज्यपाल, मुख्यमन्त्रीकें नियुक्त करैत अछि जकर क्याबिनेट विधानसभाक लेल सामूहिक रूप सँ जिम्मेदार होएत अछि। यदि विधानसभामे विश्वासमत प्राप्त भेला पर मुख्यमन्त्रीक कार्यकाल सामान्यतः अधिकतम पाँच वर्षक होएत अछि; एकर अतिरिक्त मुख्यमन्त्रीक कार्यकालक सङ्ख्याक कोनो सीमा नै होएत अछि।[१]

सन् २०१८ मे जम्मू आ कश्मीरमे राज्यपाल शासन लागि गेलाक बाद ओतय एखन राष्ट्रपति शासन लागू अछि। वर्तमानमे पदासिन रहल ३० टा मुख्यमन्त्रीसभमे मात्र एकटा महिला अछि जे पश्चिम बङ्गालक ममता बनर्जी छी। दिसम्बर १९९४ सँ (२४ वर्ष, २७४ दिन) समय कऽ लेल), सिक्किमक पवन कुमार चामलिङ सभ सँ बेसी समय सँ पदस्थ मुख्यमन्त्री छी। पञ्जाबक अमरिन्दर सिंह (जन्म १९४२) सभ सँ वृद्ध मुख्यमन्त्री छी जबकि अरुणाचल प्रदेशक पेमा खान्डू (जन्म १९७९) सभ सँ युवा मुख्यमन्त्री छी।[२] भारतीय जनता पार्टीक बारह पदस्थभारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस पार्टीक पाँच पदस्थक मुख्यमन्त्री अछि तँ एकर अतिरिक्त कोनो भी अन्य दलक पदस्थ मुख्यमन्त्रीसभक सङ्ख्या एक सँ अधिक नै अछि।

वर्तमान भारतीय मुख्यमन्त्रीसभ[सम्पादन करी]

दलसभक रङ्ग कुञ्जी
राज्य
(पूर्व मुख्यमन्त्री)
नाम[३] तस्विर पदासिन
(पद अवधि)
राजनीतिक दल[lower-alpha १] सन्दर्भ
आन्ध्र प्रदेश
(सूची)
चन्द्रबाबू नायडू Chandrababu Naidu 2017.jpg 02014-06-08८ जुन २०१४
(५ वर्ष, ९६ दिन)
तेलुगु देशम पार्टी [४]
अरुणाचल प्रदेश
(सूची)
पेमा खान्डू Pema Khandu in July 2016.jpg 02016-07-17१७ जुलाई २०१६
(३ वर्ष, ५७ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [५][६]
असम
(सूची)
सर्बानन्दा सोनवाल Chief Minister of Assam Sarbananda Sonowal.jpg 02016-05-24२४ मई २०१६
(३ वर्ष, १११ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [७]
बिहार
(सूची)
नितीश कुमार Nitish Kumar2 (cropped).jpg 02015-02-22२२ फरबरी २०१५
(४ वर्ष, २०२ दिन)
जनता दल (युनाइटेड) [८]
छत्तीसगढ़
(सूची)
भूपेश बघेल Bhupesh Baghel.jpg 02018-12-17१७ दिसम्बर २०१८
(२६९ दिन)
भारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस [९]
दिल्ली[lower-alpha २]
(सूची)
अरविन्द केजरीवाल Arvind kejriwal.jpg 02015-02-14१४ फरबरी २०१५
(४ वर्ष, २१० दिन)
आम आदमी पार्टी [१०]
गोवा
(सूची)
प्रमोद सावन्त MLA Pramod Sawant (25249063679).jpg 02019-03-19१९ मार्च २०१९
(१७७ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [११]
गुजरात
(सूची)
विजय रूपाणी Vijay Rupani.jpg 02016-08-07७ अगस्त २०१६
(३ वर्ष, ३६ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [१२]
हरियाणा
(सूची)
मनोहर लाल खट्टर Manohar Lal Khattar 2015.jpg 02014-10-26२६ अक्टुबर २०१४
(४ वर्ष, ३२१ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [१३]
हिमाचल प्रदेश
(सूची)
जयराम ठाकुर Jai Ram Thakur.jpg 02017-12-27२७ दिसम्बर २०१७
(१ वर्ष, २५९ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [१४]
जम्मू आ कश्मीर
(सूची)
पद रिक्त[lower-alpha ३]
(राष्ट्रपति शासन)
Emblem of India.svg 02018-12-20२० दिसम्बर २०१८
(२६६ दिन)
को/नै [१६]
झारखण्ड
(सूची)
रघुवर दास Raghuvar Das.jpg 02014-12-28२८ दिसम्बर २०१४
(४ वर्ष, २५८ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [१७]
कर्नाटक
(सूची)
एचडी कुमारस्वामी H. D. Kumaraswamy.jpg 02018-05-23२३ मई २०१८
(१ वर्ष, ११२ दिन)
जनता दल (सेक्युलर) [१८]
केरल
(सूची)
पिनाराई विजयन Pinarayi Vijayan (cropped).jpg 02016-05-25२५ मई २०१६
(३ वर्ष, ११० दिन)
मार्क्सवादी कम्युनिस्ट पार्टी [१९]
मध्य प्रदेश
(सूची)
कमल नाथ Kamal Nath 2012.jpg 02018-12-17१७ दिसम्बर २०१८
(२६९ दिन)
भारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस [२०]
महाराष्ट्र
(सूची)
देवेन्द्र फडणवीस Devendra Fadnavis (2017).png 02014-10-31३१ अक्टुबर २०१४
(४ वर्ष, ३१६ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [२१]
मणिपुर
(सूची)
एन बीरेन सिंह N. Biren Singh.jpg 02017-03-15१५ मार्च २०१७
(२ वर्ष, १८१ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [२२]
मेघालय
(सूची)
कनराड सङ्गमा Conrad-Sangma .png 02018-03-06६ मार्च २०१८
(१ वर्ष, १९० दिन)
नेसनल पिपल्स पार्टी [२३]
मिजोरम
(सूची)
जोरामथङ्गा Zoramthanga in 2008.jpg 02018-12-15१५ दिसम्बर २०१८
(२७१ दिन)
मिजो नेसनल फ्रन्ट [२४]
नागाल्यान्ड
(list)
नेफियू रियो NeiphiuRio.jpg 02018-03-08८ मार्च २०१८
(१ वर्ष, १८८ दिन)
Nationalist Democratic Progressive Party [२५]
उडिसा
(सूची)
नवीन पटनायक Naveen Patnaik.jpg 02000-03-05५ मार्च २०००
(१९ वर्ष, १९१ दिन)
बिजू जनता दल [२६]
पुदुचेरी[lower-alpha २]
(सूची)
भी नारायणस्वामी V.Narayanasamy.jpg 02016-06-06६ जुन २०१६
(३ वर्ष, ९८ दिन)
भारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस [२७]
पञ्जाब
(सूची)
अमरिन्दर सिंह Amarinder Singh.jpg 02017-03-16१६ मार्च २०१७
(२ वर्ष, १८० दिन)
भारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस [२८]
राजस्थान
(सूची)
अशोक गहलोत Ashok Gehlot 2012.jpg 02018-12-17१७ दिसम्बर २०१८
(२६९ दिन)
भारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस [२९]
सिक्किम
(सूची)
पवन कुमार चामलिङ Pawan Kumar Chamling in 2017.jpg 01994-12-12१२ दिसम्बर १९९४
(२४ वर्ष, २७४ दिन)
सिक्किम डेमोक्रेटिक फ्रन्ट [३०]
तमिलनाडु
(सूची)
के पलानीस्वामी Edappadi K. Palaniswami.jpg 02017-02-16१६ फरबरी २०१७
(२ वर्ष, २०८ दिन)
अल इन्डिया अन्ना द्रविड़ मुनेत्र कड़गम [३१]
तेलङ्गाना
(सूची)
के चन्द्रशेखर राव KCR.png 02014-06-02२ जुन २०१४
(५ वर्ष, १०२ दिन)
तेलङ्गाना राष्ट्र समिति [३२]
त्रिपुरा
(सूची)
बिप्लब कुमार देब Biplab Kumar Deb in 2018.jpg 02018-03-09९ मार्च २०१८
(१ वर्ष, १८७ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [३३]
उत्तर प्रदेश
(सूची)
योगी आदित्यनाथ Ajay Bisht.jpg 02017-03-19१९ मार्च २०१७
(२ वर्ष, १७७ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [३४]
उत्तराखण्ड
(सूची)
त्रिवेन्द्र सिंह रावत TrivendraSinghRawat.jpg 02017-03-18१८ मार्च २०१७
(२ वर्ष, १७८ दिन)
भारतीय जनता पार्टी [३५]
पश्चिम बङ्गाल
(सूची)
ममता बनर्जी Mamata 2015 (cropped).jpg 02011-05-20२० मई २०११
(८ वर्ष, ११५ दिन)
सर्वभारतीय तृणमूल काङ्ग्रेस [३६]
  1. This column names only the chief minister's party. The ministry (s)he heads may be a complex coalition of several parties and independents; those are not listed here.
  2. २.० २.१ Although Delhi and Puducherry each have an elected legislature and a council of ministers (headed by the chief minister), they are officially union territories.
  3. President's rule is imposed after the mandatory Governor's rule as per the Constitution of Jammu and Kashmir.[१५]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. बासु, दुर्गा दास, १९१०-१९९७ (२००८). Introduction to the Constitution of India (२०म् संस्करण, परिमार्जित संस्करण मुद्रण जारी संस्करण). नयाँ दिल्ली: लेक्सिसनेक्सिस बट्टरवर्थ्स वाध्वा नागपुर. आइएसबिएन 9788180385599. https://www.worldcat.org/oclc/289009455. 
  2. "Meet Pema Khandu: India’s youngest Chief Minister" [पेमा खान्डू सँ भेटी: भारतक सभ सँ युवा मुख्यमन्त्री] (अङ्ग्रेजीमे), द हिन्दू, १७ जुलाई २०१६, अभिगमन तिथि ३० दिसम्बर २०१७ 
  3. Chief Ministers. India.gov.in. Retrieved on 3 September 2015.
  4. "Naidu takes oath as Andhra Pradesh CM". The Hindu. 8 June 2014.
  5. "Pema Khandu sworn in as Chief Minister of Arunachal Pradesh". The Hindu. 17 July 2016.
  6. "BJP forms govt in Arunachal Pradesh". The Hindu. 31 December 2016.
  7. "Sarbananda Sonowal sworn in as first BJP CM of Assam". The Hindu. 24 May 2016.
  8. Kumar, Arun (27 July 2017). "Grand Alliance to NDA: Nitish Kumar changes partner, continues as Bihar CM" (enमे). Hindustan Times (Patna). http://www.hindustantimes.com/india-news/nitish-kumar-to-take-oath-as-bihar-cm-today-has-to-prove-majority-in-2-days/story-WBikrjP7rhks4sQHEFGWkN.html. अन्तिम पहुँच तिथि: 27 July 2017. 
  9. "Bhupesh Baghel sworn in as Chief Minister of Chhattisgarh". The Hindu. 17 December 2018.
  10. Smriti Kak Ramachandran, Shubhomoy Sikdar. "Kejriwal promises to make Delhi graft-free in 5 years". The Hindu. 14 February 2015.
  11. Murari Shetye. "Goa speaker Pramod Sawant succeeds Parrikar as CM" The Times of India. 19 March 2019.
  12. Mahesh Langa. "Vijay Rupani sworn in; Gujarat Cabinet bears Shah’s stamp". The Hindu. 7 August 2016.
  13. Sarabjit Pandher. "Khattar sworn in". The Hindu. 26 October 2014.
  14. "Jai Ram Thakur sworn in as Himachal Chief Minister". The Indian Express. 27 December 2017.
  15. . "President’s Rule Imposed in Jammu and Kashmir". The Quint. 20 December 2018.
  16. "President’s Rule Imposed in Jammu and Kashmir". The Quint. 20 December 2018.
  17. Amarnath Tewary. "Raghuvar Das assumes office as CM". The Hindu. 28 December 2014.
  18. "Kumaraswamy sworn in; floor test tomorrow". The Hindu. 23 May 2018.
  19. C. Gouridasan Nair. "Pinarayi takes charge as Kerala Chief Minister". The Hindu. 25 May 2016.
  20. "Kamal Nath sworn in as Madhya Pradesh Chief Minister". The Hindu. 17 December 2018.
  21. Priyanka Kakodkar. "Uddhav attends Fadnavis swearing-in". The Hindu. 31 October 2014.
  22. Isha Gupta. "BJP leader Biren Singh sworn in as Manipur Chief Minister". India Today. 15 March 2017.
  23. Shiv Sahay Singh. "Conrad Sangma sworn-in as Meghalaya CM". The Hindu. 6 March 2018.
  24. Rahul Karmakar. "Zoramthanga sworn in Mizoram Chief Minister". The Hindu. 15 December 2018.
  25. Rahul Karmakar. "Neiphiu Rio takes charge as Nagaland Chief Minister again". The Hindu. 8 March 2018.
  26. N. Ramdas. "Naveen Govt. installed". The Hindu. 6 March 2000.
  27. "Puducherry: V Narayanasamy sworn in as Chief Minister". The Indian Express. 6 June 2016.
  28. "Amarinder Singh sworn in as Punjab CM". The Hindu. 17 March 2017.
  29. "Rajasthan: Gehlot, Pilot sworn in as CM, Deputy CM". The Hindu. 17 December 2018.
  30. "Pawan Chamling to be longest serving Chief Minister". The Hindu. 17 May 2014.
  31. T. Ramakrishnan. "Edappadi Palaniswami sworn in as Tamil Nadu Chief Minister". The Hindu. 17 February 2017.
  32. K. Srinivas Reddy. "KCR sworn in; heads cabinet of 11 ministers". The Hindu. 2 June 2014.
  33. Rahul Karmakar. "Biplab Kumar Deb sworn in as Tripura CM". The Hindu. 9 March 2018.
  34. "Yogi Adityanath takes oath as Uttar Pradesh Chief Minister". The Hindu. 19 March 2017.
  35. Kavita Upadhyay. "Trivendra Singh Rawat takes oath as Uttarakhand Chief Minister". The Hindu. 18 March 2017.
  36. "Mamata, 37 Ministers sworn in". The Hindu. 21 May 2011.

बाह्य जडीसभ[सम्पादन करी]

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]