भारतीय राज्यसभक वर्तमान मुख्यमन्त्रीसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
दलगत स्थितिक अनुसार भारतीय राज्यक मुख्यमन्त्री लोकनि
  आन दल
  राष्ट्रपति शासन

भारतीय गणतन्त्रमे उन्तीस राज्य आ' दुई टा केन्द्र-शासित प्रदेश (दिल्ली आ पुद्दुचेरी) केरि प्रत्येक सरकारक सत्तारूढ़ दल किंवा गठबंधनक प्रमुख मुख्यमन्त्री कहबैत अछि। भारतक संविधानक अनुसार राज्य स्तरक शासकीय प्रमुखराज्यपाल कानूनन शासनाध्यक्ष होएत अछि मुदा वास्तव मे कार्यकारी प्राधिकारी मुख्यमन्त्री होइत अछि। राज्य विधान सभा चुनावक बाद राज्यपाल सामान्यतः सरकार बनेबाक लेल बहुमत प्राप्त दल (वा गठबन्धन) के सरकार बनेबा' लेल आमन्त्रित करैत अछि। राज्यपाल, मुख्यमन्त्रीक नियुक्ति करैत छथि जकर केबिनेट विधानसभाक प्रति सामूहिक रूप सँ उत्तरदायी होइत अछि । विधानसभा मे विश्वास-मत प्राप्त भेला पर मुख्यमन्त्रीक कार्यकाल सामान्यतः अधिकतम पाँच वर्षक होइत अछि; एकरा अतिरिक्त मुख्यमन्त्रीक कार्यकालक सङ्ख्याक कोनो विधिक- सीमा स्पष्ट रुप सँ नहि निर्धारित अछि।[१]

सन् २०१८ मे जम्मू ओ कश्मीरमे स्वायत्तशासी क्षेत्रक गठन ओ परीसीमनक बाद ओतय एखन राष्ट्रपति शासन लागू अछि। वर्तमान धरि पदासीन रहल ३० टा मुख्यमन्त्री सभ मे मात्र एकटा महिला अछि जे पश्चिम बङ्गालक ममता बनर्जी छी। दिसम्बर १९९४ सँ (२८ वर्ष, ४९ दिन) समय कऽ लेल), सिक्किमक पवन कुमार चामलिङ सभ सँ बेसी समय सँ पदस्थ मुख्यमन्त्री छी। पञ्जाबक अमरिन्दर सिंह (जन्म १९४२) सभ सँ वृद्ध मुख्यमन्त्री छी जबकि अरुणाचल प्रदेशक पेमा खान्डू (जन्म १९७९) सभ सँ युवा मुख्यमन्त्री छी।[२] भारतीय जनता पार्टीक बारह पदस्थभारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस पार्टीक पाँच पदस्थक मुख्यमन्त्री अछि तँ एकर अतिरिक्त कोनो भी अन्य दलक पदस्थ मुख्यमन्त्रीसभक सङ्ख्या एक सँ अधिक नै अछि।

Current Indian chief ministers[सम्पादन करी]

Colour key for parties
State
(past chief ministers)
Name[३] Portrait Took office
(tenure length)
Party[lower-alpha १] Alliance Ministry Ref
Andhra Pradesh
(list)
Y. S. Jagan Mohan Reddy
The Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri Y.S. Jagan Mohan Reddy.jpg
३० मई २०१९
(३ वर्ष, २४५ दिन)
Yuvajana Shramika Rythu Congress Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Reddy I [४]
Arunachal Pradesh
(list)
Pema Khandu
Pema Khandu in July 2016.jpg
१७ जुलाई २०१६
(६ वर्ष, १९७ दिन)
Bharatiya Janata Party rowspan="2" width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA rowspan="2" bgcolor="आकृति:Party color" | Khandu II [५][६]
Assam
(list)
Himanta Biswa Sarma
Himanta Biswa Sarma with PM Narendra Modi Cropped.jpg
१० मई २०२१
(१ वर्ष, २६५ दिन)
Sarma I [७][८]
Bihar
(list)
Nitish Kumar
CM Nitish Kumar Potrait.jpg
२२ फरबरी २०१५
(७ वर्ष, ३४२ दिन)
Janata Dal (United) width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | UPA width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Nitish Kumar VIII [९]
Chhattisgarh
(list)
Bhupesh Baghel
Bhupesh Baghel, June 2018.jpg
१७ दिसम्बर २०१८
(४ वर्ष, ४४ दिन)
Indian National Congress width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | UPA width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Baghel I [१०]
Delhi[lower-alpha २]
(list)
Arvind Kejriwal
Arvind Kejriwal smiling (cropped).jpg
१४ फरबरी २०१५
(७ वर्ष, ३५० दिन)
Aam Aadmi Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Kejriwal III [११]
Goa
(list)
Pramod Sawant
The Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant.jpg
१९ मार्च २०१९
(३ वर्ष, ३१७ दिन)
Bharatiya Janata Party rowspan="4" width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA rowspan="4" bgcolor="आकृति:Party color" | Sawant II [१२]
Gujarat
(list)
Bhupendrabhai Patel
Bhupendra PAtel Sanskrit.jpg
१३ सितम्बर २०२१
(१ वर्ष, १३९ दिन)
Patel I 13
Haryana
(list)
Manohar Lal Khattar
Chief Minister of Haryana Shri Manohar Lal.jpg
२६ अक्टुबर २०१४
(८ वर्ष, ९६ दिन)
Khattar II [१३]
Himachal Pradesh
(list)
Jai Ram Thakur
Jai Ram Thakur.jpg
२७ दिसम्बर २०१७
(५ वर्ष, ३४ दिन)
Thakur I [१४]
Jammu and Kashmir
(list)
Vacant
Emblem of India (without motto).svg
२० दिसम्बर २०१८ - - [१५]
Jharkhand
(list)
Hemant Soren
Chief Minister of Jharkhand Shri Hemant Soren.jpg
२९ दिसम्बर २०१९
(३ वर्ष, ३२ दिन)
Jharkhand Mukti Morcha width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | UPA width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Soren II [१६]
Karnataka
(list)
Basavaraj Bommai
BasavarajBommai.jpg
२८ जुलाई २०२१
(१ वर्ष, १८६ दिन)
Bharatiya Janata Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA bgcolor="आकृति:Party color" | Bommai I [१७]
Kerala
(list)
Pinarayi Vijayan
Pinarayi Vijayan cm.jpg
२५ मई २०१६
(६ वर्ष, २५० दिन)
Communist Party of India (Marxist) width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Vijayan II [१८]
Madhya Pradesh
(list)
Shivraj Singh Chouhan
Shivraj Singh Chauhan (cropped).JPG
२३ मार्च २०२०
(२ वर्ष, ३१३ दिन)
Bharatiya Janata Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA rowspan="6" bgcolor="आकृति:Party color" | Chouhan IV [१९]
Maharashtra
(list)
Eknath Shinde ३० जुन २०२२
(२१४ दिन)
Shiv Sena width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Eknath I [२०]
Manipur
(list)
Nongthombam Biren Singh
The Chief Minister of Manipur, Shri Biren Singh calling on the Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu, in New Delhi on September 06, 2017 (cropped).jpg
१५ मार्च २०१७
(५ वर्ष, ३२१ दिन)
Bharatiya Janata Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Biren Singh II [२१]
Meghalaya
(list)
Conrad Sangma
The Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma.JPG
६ मार्च २०१८
(४ वर्ष, ३३० दिन)
National People's Party width="4px" style="background-color: आकृति:Party color" | Sangma I [२२]
Mizoram
(list)
Zoramthanga
Zoramthanga in 2008.jpg
१५ दिसम्बर २०१८
(४ वर्ष, ४६ दिन)
Mizo National Front width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Zoramthanga III [२३]
Nagaland
(list)
Neiphiu Rio
NeiphiuRio.jpg
८ मार्च २०१८
(४ वर्ष, ३२८ दिन)
Nationalist Democratic Progressive Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Rio IV [२४]
Odisha
(list)
Naveen Patnaik
NaveenPatnaik.jpg
५ मार्च २०००
(२२ वर्ष, ३३१ दिन)
Biju Janata Dal width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Patnaik V [२५]
Puducherry[lower-alpha २]
(list)
N. Rangaswamy
N Rangaswamy.jpg
७ मई २०२१
(१ वर्ष, २६८ दिन)
All India N.R. Congress width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA bgcolor="आकृति:Party color" | Rangaswamy IV [२६]
Punjab
(list)
Bhagwant Mann
Bhagwant Mann Lok Sabha.jpg
१६ मार्च २०२२
(३२० दिन)
Aam Aadmi Party width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Mann I
Rajasthan
(list)
Ashok Gehlot
Ashok Gehlot 2012.jpg
१७ दिसम्बर २०१८
(४ वर्ष, ४४ दिन)
Indian National Congress width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | UPA width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Gehlot III [२७]
Sikkim
(list)
Prem Singh Tamang
Prem Singh Tamang.jpg
२७ मई २०१९
(३ वर्ष, २४८ दिन)
Sikkim Krantikari Morcha width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA bgcolor="आकृति:Party color" | Tamang I [२८]
Tamil Nadu
(list)
M. K. Stalin
Hon CM Photo.jpg
७ मई २०२१
(१ वर्ष, २६८ दिन)
Dravida Munnetra Kazhagam width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | UPA width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | Stalin I [२९]
Telangana
(list)
Kalvakuntla Chandrasekhar Rao
Kalvakuntla Chandrashekar Rao.png
२ जुन २०१४
(८ वर्ष, २४२ दिन)
Telangana Rashtra Samithi width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Rao II [३०]
Tripura
(list)
Manik Saha १५ मई २०२२
(२६० दिन)
Bharatiya Janata Party rowspan="3" width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | NDA rowspan="3" bgcolor="आकृति:Party color" | Saha I [३१]
Uttar Pradesh
(list)
Yogi Adityanath
The Uttar Pradesh Chief Minister, Shri Yogi Adityanath in New Delhi on February 10, 2018 (cropped).jpg
१९ मार्च २०१७
(५ वर्ष, ३१७ दिन)
Yogi Adityanath II [३२]
Uttarakhand
(list)
Pushkar Singh Dhami
Pushkar Dhami.jpg
४ जुलाई २०२१
(१ वर्ष, २१० दिन)
Dhami II [३३]
West Bengal
(list)
Mamata Banerjee
Ms. Mamata Banerjee, in Kolkata on July 17, 2018 (cropped) (cropped).JPG
२० मई २०११
(११ वर्ष, २५५ दिन)
All India Trinamool Congress width="4px" bgcolor="आकृति:Party color" | None Banerjee III [३४]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. बसु, दुर्गादास, १९१०-१९९७ (२००८). Introduction to the Constitution of India (२०म संस्करण, परिमार्जित संस्करण मुद्रण जारी संस्करण). नई दिल्ली: लेक्सिसनेक्सिस बट्टरवर्थ्स वाध्वा, नागपुर. आइएसबिएन 9788180385599. https://www.worldcat.org/oclc/289009455. 
  2. "Meet Pema Khandu: India’s youngest Chief Minister" [पेमा खान्डू सँ भेटी: भारतक सभ सँ युवा मुख्यमन्त्री] (अङ्ग्रेजीमे), द हिन्दू, १७ जुलाई २०१६, अन्तिम पहुँच ३० दिसम्बर २०१७ 
  3. Chief Ministers Archived 9 August 2019 at the Wayback Machine.[[]]. India.gov.in. Retrieved on 9 July 2019.
  4. "Jagan Mohan Reddy takes oath as Andhra Pradesh CM Archived 4 June 2019 at the Wayback Machine.[[]]". The Economic Times. Press Trust of India. 30 May 2019.
  5. "Pema Khandu sworn in as Chief Minister of Arunachal Pradesh Archived 13 July 2019 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 17 July 2016.
  6. "BJP forms govt in Arunachal Pradesh Archived 3 March 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 31 December 2016.
  7. "Himanta Biswa Sarma to be new Assam CM; credited as man behind BJP's surge in North East-Politics News , Firstpost", Firstpost, ९ मई २०२१, अन्तिम पहुँच १० मई २०२१ 
  8. "Himanta Biswa Sarma Swearing-in LIVE Updates: JP Nadda to Attend Oath-Taking Ceremony", www.news18.com (अङ्ग्रेजीमे), १० मई २०२१, अन्तिम पहुँच १० मई २०२१ 
  9. Kumar, Arun (२७ जुलाई २०१७), "Grand Alliance to NDA: Nitish Kumar changes partner, continues as Bihar CM", Hindustan Times (अङ्ग्रेजीमे) (Patna), मूलसँ २७ जुलाई २०१७-मे सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २७ जुलाई २०१७ 
  10. "Bhupesh Baghel sworn in as Chief Minister of Chhattisgarh Archived 18 December 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 17 December 2018.
  11. Kak Ramachandran, Smriti; Sikdar, Shubhomoy (१४ फरबरी २०१५), "Kejriwal promises to make Delhi graft-free in 5 years", The Hindu, मूलसँ ३ मार्च २०१८-मे सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १३ मार्च २०२२ 
  12. Shetye, Murari (१९ मार्च २०१९), "Goa speaker Pramod Sawant succeeds Parrikar as CM", The Times of India, मूलसँ १९ मार्च २०१९-मे सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १३ मार्च २०२२ 
  13. Pandher, Sarabjit (२६ अक्टुबर २०१४), "Khattar sworn in", The Hindu, मूलसँ ३ मार्च २०१८-मे सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १३ मार्च २०२२ 
  14. "Jai Ram Thakur sworn in as Himachal Chief Minister", The Indian Express, ७ दिसम्बर २०१७, मूलसँ २४ जनवरी २०१८-मे सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १३ मार्च २०२२ 
  15. PTI (३१ अक्टुबर २०१९), "President rule revoked in Jammu and Kashmir after bifurcation into 2 UTs", Hindustan Times (अङ्ग्रेजीमे), अन्तिम पहुँच १३ मार्च २०२२ 
  16. Barik, Satyasundar (२९ दिसम्बर २०१९), "Hemant Soren takes oath as 11th Chief Minister of Jharkhand", The Hindu, अन्तिम पहुँच २९ दिसम्बर २०१९ 
  17. "Basavaraj Bommai sworn in as Chief Minister of Karnataka", The Hindu (en-INमे), २८ जुलाई २०२१, आइएसएसएन 0971-751X, अन्तिम पहुँच ३० अगस्त २०२१ 
  18. C. Gouridasan Nair. "Pinarayi takes charge as Kerala Chief Minister Archived 25 May 2016 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 25 May 2016.
  19. Noronha, Rahul (२३ मार्च २०२०), "BJP's Shivraj Singh Chouhan sworn in as Madhya Pradesh CM for fourth time", India Today (अङ्ग्रेजीमे), अन्तिम पहुँच २३ मार्च २०२० 
  20. "Shinde new Maharashtra CM, Fadnavis deputy in last-minute twist in script", The Indian Express (अङ्ग्रेजीमे), २०२२-०७-०१, अन्तिम पहुँच २०२२-०७-०६ 
  21. Isha Gupta. "BJP leader Biren Singh sworn in as Manipur Chief Minister Archived 15 March 2017 at the Wayback Machine.[[]]". India Today. 15 March 2017.
  22. Shiv Sahay Singh. "Conrad Sangma sworn-in as Meghalaya CM Archived 6 March 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 6 March 2018.
  23. Rahul Karmakar. "Zoramthanga sworn in Mizoram Chief Minister Archived 18 December 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 15 December 2018.
  24. Rahul Karmakar. "Neiphiu Rio takes charge as Nagaland Chief Minister again Archived 18 December 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 8 March 2018.
  25. N. Ramdas. "Naveen Govt. installed Archived 11 March 2014 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 6 March 2000.
  26. Stalin, J Sam Daniel; Ghosh, Deepshikha (२२ फरबरी २०२१), "Congress Loses Power In Puducherry, V Narayanasamy Resigns, Blames BJP", NDTV, अन्तिम पहुँच २२ फरबरी २०२१ 
  27. "Rajasthan: Gehlot, Pilot sworn in as CM, Deputy CM Archived 18 December 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 17 December 2018.
  28. Shiv Sahay Singh. "P.S. Golay sworn in as Sikkim Chief Minister". The Hindu. 27 May 2019.
  29. "MK Stalin sworn in as new Chief Minister of Tamil Nadu; here is the list of other top ministers", The Economic Times (अङ्ग्रेजीमे), अन्तिम पहुँच २७ अप्रैल २०२२ 
  30. K. Srinivas Reddy. "KCR sworn in; heads cabinet of 11 ministers Archived 6 June 2014 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 2 June 2014.
  31. Rahul Karmakar. "Biplab Kumar Deb sworn in as Tripura CM Archived 18 December 2018 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 9 March 2018.
  32. "Yogi Adityanath takes oath as Uttar Pradesh Chief Minister Archived 19 March 2017 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 19 March 2017.
  33. "Pushkar Singh Dhami takes oath as eleventh chief minister of Uttarakhand", Hindustan Times (अङ्ग्रेजीमे), ४ जुलाई २०२१, अन्तिम पहुँच ४ जुलाई २०२१ 
  34. "Mamata, 37 Ministers sworn in Archived 4 February 2014 at the Wayback Machine.[[]]". The Hindu. 21 May 2011.

बाह्य जडीसभ[सम्पादन करी]

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]


सन्दर्भ त्रुटि: "lower-alpha" नामक सन्दर्भ-समूह के लिए <ref> टैग मौजूद हैं, परन्तु समूह के लिए कोई <references group="lower-alpha"/> टैग नहीं मिला। यह भी संभव है कि कोई समाप्ति </ref> टैग गायब है।