भारतीय राज्यसभक वर्तमान मुख्यमन्त्रीसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
दलगत स्थितिक अनुसार भारतीय राज्यक मुख्यमन्त्री लोकनि
  आन दल
  राष्ट्रपति शासन

भारतीय गणतन्त्रमे उन्तीस राज्य आ' दुई टा केन्द्र-शासित प्रदेश (दिल्ली आ पुद्दुचेरी) केरि प्रत्येक सरकारक सत्तारूढ़ दल किंवा गठबंधनक प्रमुख मुख्यमन्त्री कहबैत अछि। भारतक संविधानक अनुसार राज्य स्तरक शासकीय प्रमुखराज्यपाल कानूनन शासनाध्यक्ष होएत अछि मुदा वास्तव मे कार्यकारी प्राधिकारी मुख्यमन्त्री होइत अछि। राज्य विधान सभा चुनावक बाद राज्यपाल सामान्यतः सरकार बनेबाक लेल बहुमत प्राप्त दल (वा गठबन्धन) के सरकार बनेबा' लेल आमन्त्रित करैत अछि। राज्यपाल, मुख्यमन्त्रीक नियुक्ति करैत छथि जकर केबिनेट विधानसभाक प्रति सामूहिक रूप सँ उत्तरदायी होइत अछि । विधानसभा मे विश्वास-मत प्राप्त भेला पर मुख्यमन्त्रीक कार्यकाल सामान्यतः अधिकतम पाँच वर्षक होइत अछि; एकरा अतिरिक्त मुख्यमन्त्रीक कार्यकालक सङ्ख्याक कोनो विधिक- सीमा स्पष्ट रुप सँ नहि निर्धारित अछि।[१]

सन् २०१८ मे जम्मू ओ कश्मीरमे स्वायत्तशासी क्षेत्रक गठन ओ परीसीमनक बाद ओतय एखन राष्ट्रपति शासन लागू अछि। वर्तमान धरि पदासीन रहल ३० टा मुख्यमन्त्री सभ मे मात्र एकटा महिला अछि जे पश्चिम बङ्गालक ममता बनर्जी छी। दिसम्बर १९९४ सँ (२९ वर्ष, १५८ दिन) समय कऽ लेल), सिक्किमक पवन कुमार चामलिङ सभ सँ बेसी समय सँ पदस्थ मुख्यमन्त्री छी। पञ्जाबक अमरिन्दर सिंह (जन्म १९४२) सभ सँ वृद्ध मुख्यमन्त्री छी जबकि अरुणाचल प्रदेशक पेमा खान्डू (जन्म १९७९) सभ सँ युवा मुख्यमन्त्री छी।[२] भारतीय जनता पार्टीक बारह पदस्थभारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस पार्टीक पाँच पदस्थक मुख्यमन्त्री अछि तँ एकर अतिरिक्त कोनो भी अन्य दलक पदस्थ मुख्यमन्त्रीसभक सङ्ख्या एक सँ अधिक नै अछि।

Current Indian chief ministers[सम्पादन करी]

Colour key for parties
State
(past chief ministers)
Name[३] Portrait Took office
(tenure length)
Party[lower-alpha १] Alliance Ministry Ref
आन्ध्र प्रदेश
(list)
वाइएस जगनमोहन रेड्डी
३० मई २०१९
(४ वर्ष, ३५४ दिन)
Yuvajana Shramika Rythu Congress Party कोनो नहि Reddy I [४]
अरुणाचल प्रदेश
(list)
पेमा खान्डू
१७ जुलाई २०१६
(७ वर्ष, ३०६ दिन)
भारतीय जनता पार्टी NDA Khandu II [५][६]
असम
(list)
हिमन्त बिश्व शर्मा
१० मई २०२१
(३ वर्ष, ८ दिन)
Sarma I [७][८]
बिहार
(list)
नितीश कुमार २२ फरबरी २०१५
(९ वर्ष, ८६ दिन)
जनता दल (युनाइटेड) UPA Nitish Kumar VIII [९]
छत्तिसगढ
(list)
भूपेश बघेल
१७ दिसम्बर २०१८
(५ वर्ष, १५३ दिन)
भारतीय राष्ट्रिय काङ्ग्रेस UPA Baghel I [१०]
दिल्ली[lower-alpha २]
(list)
अरविन्द केजरीवाल
१४ फरबरी २०१५
(९ वर्ष, ९४ दिन)
आम आदमी पार्टी कोनो नहि Kejriwal III [११]
गोवा
(list)
प्रमोद सावन्त
१९ मार्च २०१९
(५ वर्ष, ६० दिन)
भारतीय जनता पार्टी NDA Sawant II [१२]
गुजरात
(list)
भूपेन्द्रभाई पटेल
१३ सितम्बर २०२१
(२ वर्ष, २४८ दिन)
Patel I 13
हरियाणा
(list)
मनोहर लाल खट्टर
२६ अक्टुबर २०१४
(९ वर्ष, २०५ दिन)
Khattar II [१३]
हिमाचल प्रदेश
(list)
जयराम ठाकुर
२७ दिसम्बर २०१७
(६ वर्ष, १४३ दिन)
Thakur I [१४]
जम्मू और कश्मीर
(list)
Vacant
३१ अक्टुबर २०१९ - - [१५]
झारखण्ड
(list)
हेमन्त सोरेन
२९ दिसम्बर २०१९
(४ वर्ष, १४१ दिन)
Jharkhand Mukti Morcha UPA Soren II [१६]
कर्नाटक
(list)
Basavaraj Bommai
२८ जुलाई २०२१
(२ वर्ष, २९५ दिन)
भारतीय जनता पार्टी NDA Bommai I [१७]
केरल
(list)
पिनाराई विजयन २५ मई २०१६
(७ वर्ष, ३५९ दिन)
Communist Party of India (Marxist) कोनो नहि Vijayan II [१८]
मध्य प्रदेश
(list)
शिवराज सिंह चौहान
२३ मार्च २०२०
(४ वर्ष, ५६ दिन)
भारतीय जनता पार्टी NDA Chouhan IV [१९]
महाराष्ट्र
(list)
एकनाथ शिन्दे ३० जुन २०२२
(१ वर्ष, ३२३ दिन)
शिव सेना Eknath I [२०]
मणिपुर
(list)
Nongthombam Biren Singh
१५ मार्च २०१७
(७ वर्ष, ६४ दिन)
भारतीय जनता पार्टी Biren Singh II [२१]
मेघालय
(list)
कनराड सङ्गमा
६ मार्च २०१८
(६ वर्ष, ७३ दिन)
National People's Party Sangma I [२२]
मिजोरम
(list)
जोरामथङ्गा
१५ दिसम्बर २०१८
(५ वर्ष, १५५ दिन)
Mizo National Front Zoramthanga III [२३]
Nagaland
(list)
नेफियू रियो
८ मार्च २०१८
(६ वर्ष, ७१ दिन)
Nationalist Democratic Progressive Party Rio IV [२४]
ओडिशा
(list)
नवीन पटनायक
५ मार्च २०००
(२४ वर्ष, ७४ दिन)
Biju Janata Dal कोनो नहि Patnaik V [२५]
पुदुच्चेरी[lower-alpha २]
(list)
N. Rangaswamy
७ मई २०२१
(३ वर्ष, ११ दिन)
All India N.R. Congress NDA Rangaswamy IV [२६]
पञ्जाब
(list)
भगवन्त मान
१६ मार्च २०२२
(२ वर्ष, ६३ दिन)
आम आदमी पार्टी कोनो नहि Mann I
राजस्थान
(list)
अशोक गहलोत
१७ दिसम्बर २०१८
(५ वर्ष, १५३ दिन)
Indian National Congress UPA Gehlot III [२७]
सिक्किम
(list)
प्रेम सिंह तामाङ्ग
२७ मई २०१९
(४ वर्ष, ३५७ दिन)
Sikkim Krantikari Morcha NDA Tamang I [२८]
तमिलनाडु
(list)
M. K. Stalin
७ मई २०२१
(३ वर्ष, ११ दिन)
Dravida Munnetra Kazhagam UPA Stalin I [२९]
तेलङ्गाना
(list)
Kalvakuntla Chandrasekhar Rao
२ जुन २०१४
(९ वर्ष, ३५१ दिन)
Telangana Rashtra Samithi None Rao II [३०]
त्रिपुरा
(list)
Manik Saha १५ मई २०२२
(२ वर्ष, ३ दिन)
भारतीय जनता पार्टी NDA Saha I [३१]
उत्तर प्रदेश
(list)
योगी आदित्यनाथ
१९ मार्च २०१७
(७ वर्ष, ६० दिन)
Yogi Adityanath II [३२]
उत्तराखण्ड
(list)
पुष्कर सिंह धामी
४ जुलाई २०२१
(२ वर्ष, ३१९ दिन)
Dhami II [३३]
पश्चिम बङ्गाल
(list)
ममता बनर्जी
२० मई २०११
(१२ वर्ष, ३६४ दिन)
All India Trinamool Congress कोनो नहि Banerjee III [३४]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. बसु, दुर्गादास, १९१०-१९९७ (२००८). Introduction to the Constitution of India (२०म संस्करण, परिमार्जित संस्करण मुद्रण जारी संस्करण). नई दिल्ली: लेक्सिसनेक्सिस बट्टरवर्थ्स वाध्वा, नागपुर. आइएसबिएन 9788180385599. https://www.worldcat.org/oclc/289009455. 
  2. "Meet Pema Khandu: India's youngest Chief Minister" [पेमा खान्डू सँ भेटी: भारतक सभ सँ युवा मुख्यमन्त्री] (अङ्ग्रेजीमे)। द हिन्दू। १७ जुलाई २०१६। अन्तिम पहुँच ३० दिसम्बर २०१७{{cite web}}: CS1 maint: unrecognized language (link)
  3. Chief Ministers सङ्ग्रहित ९ अगस्त २०१९ वेब्याक मेसिन. India.gov.in. Retrieved on 9 July 2019.
  4. "Jagan Mohan Reddy takes oath as Andhra Pradesh CM सङ्ग्रहित ४ जुन २०१९ वेब्याक मेसिन". The Economic Times. Press Trust of India. 30 May 2019.
  5. "Pema Khandu sworn in as Chief Minister of Arunachal Pradesh सङ्ग्रहित १३ जुलाई २०१९ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 17 July 2016.
  6. "BJP forms govt in Arunachal Pradesh सङ्ग्रहित ३ मार्च २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 31 December 2016.
  7. "Himanta Biswa Sarma to be new Assam CM; credited as man behind BJP's surge in North East-Politics News , Firstpost"Firstpost। 9 May 2021। अन्तिम पहुँच 10 May 2021
  8. "Himanta Biswa Sarma Swearing-in LIVE Updates: JP Nadda to Attend Oath-Taking Ceremony"www.news18.com (अंगरेजीमे)। 10 May 2021। अन्तिम पहुँच 10 May 2021
  9. Kumar, Arun (27 July 2017)। "Grand Alliance to NDA: Nitish Kumar changes partner, continues as Bihar CM"Hindustan Times (अंगरेजीमे)। Patna। 27 July 2017 कऽ मूल रूप सङ्ग्रहित। अन्तिम पहुँच 27 July 2017
  10. "Bhupesh Baghel sworn in as Chief Minister of Chhattisgarh सङ्ग्रहित १८ दिसम्बर २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 17 December 2018.
  11. Kak Ramachandran, Smriti; Sikdar, Shubhomoy (14 February 2015)। "Kejriwal promises to make Delhi graft-free in 5 years"The Hinduमूलसँ 3 March 2018 कऽ सङ्ग्रहित। अन्तिम पहुँच 13 March 2022
  12. Shetye, Murari (19 March 2019)। "Goa speaker Pramod Sawant succeeds Parrikar as CM"The Times of Indiaमूलसँ 19 March 2019 कऽ सङ्ग्रहित। अन्तिम पहुँच 13 March 2022
  13. Pandher, Sarabjit (26 October 2014)। "Khattar sworn in"The Hinduमूलसँ 3 March 2018 कऽ सङ्ग्रहित। अन्तिम पहुँच 13 March 2022
  14. "Jai Ram Thakur sworn in as Himachal Chief Minister"The Indian Express। 7 December 2017। 24 January 2018 कऽ मूल रूप सङ्ग्रहित। अन्तिम पहुँच 13 March 2022
  15. PTI (31 October 2019)। "President rule revoked in Jammu and Kashmir after bifurcation into 2 UTs"Hindustan Times (अंगरेजीमे)। अन्तिम पहुँच 13 March 2022
  16. Barik, Satyasundar (29 December 2019)। "Hemant Soren takes oath as 11th Chief Minister of Jharkhand"The Hindu। अन्तिम पहुँच 29 December 2019
  17. "Basavaraj Bommai sworn in as Chief Minister of Karnataka"The Hindu (Indian Englishमे)। 28 July 2021। ISSN 0971-751X। अन्तिम पहुँच 30 August 2021
  18. C. Gouridasan Nair. "Pinarayi takes charge as Kerala Chief Minister सङ्ग्रहित २५ मई २०१६ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 25 May 2016.
  19. Noronha, Rahul (23 March 2020)। "BJP's Shivraj Singh Chouhan sworn in as Madhya Pradesh CM for fourth time"India Today (अंगरेजीमे)। अन्तिम पहुँच 23 March 2020
  20. "Shinde new Maharashtra CM, Fadnavis deputy in last-minute twist in script"The Indian Express (अंगरेजीमे)। 2022-07-01। अन्तिम पहुँच 2022-07-06
  21. Isha Gupta. "BJP leader Biren Singh sworn in as Manipur Chief Minister सङ्ग्रहित १५ मार्च २०१७ वेब्याक मेसिन". India Today. 15 March 2017.
  22. Shiv Sahay Singh. "Conrad Sangma sworn-in as Meghalaya CM सङ्ग्रहित ६ मार्च २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 6 March 2018.
  23. Rahul Karmakar. "Zoramthanga sworn in Mizoram Chief Minister सङ्ग्रहित १८ दिसम्बर २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 15 December 2018.
  24. Rahul Karmakar. "Neiphiu Rio takes charge as Nagaland Chief Minister again सङ्ग्रहित १८ दिसम्बर २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 8 March 2018.
  25. N. Ramdas. "Naveen Govt. installed सङ्ग्रहित ११ मार्च २०१४ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 6 March 2000.
  26. Stalin, J Sam Daniel; Ghosh, Deepshikha (22 February 2021)। "Congress Loses Power In Puducherry, V Narayanasamy Resigns, Blames BJP"NDTV। अन्तिम पहुँच 22 February 2021
  27. "Rajasthan: Gehlot, Pilot sworn in as CM, Deputy CM सङ्ग्रहित १८ दिसम्बर २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 17 December 2018.
  28. Shiv Sahay Singh. "P.S. Golay sworn in as Sikkim Chief Minister". The Hindu. 27 May 2019.
  29. "MK Stalin sworn in as new Chief Minister of Tamil Nadu; here is the list of other top ministers"The Economic Times (अंगरेजीमे)। अन्तिम पहुँच 27 April 2022
  30. K. Srinivas Reddy. "KCR sworn in; heads cabinet of 11 ministers सङ्ग्रहित ६ जुन २०१४ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 2 June 2014.
  31. Rahul Karmakar. "Biplab Kumar Deb sworn in as Tripura CM सङ्ग्रहित १८ दिसम्बर २०१८ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 9 March 2018.
  32. "Yogi Adityanath takes oath as Uttar Pradesh Chief Minister सङ्ग्रहित १९ मार्च २०१७ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 19 March 2017.
  33. "Pushkar Singh Dhami takes oath as eleventh chief minister of Uttarakhand"Hindustan Times (अंगरेजीमे)। 4 July 2021। अन्तिम पहुँच 4 July 2021
  34. "Mamata, 37 Ministers sworn in सङ्ग्रहित ४ फरबरी २०१४ वेब्याक मेसिन". The Hindu. 21 May 2011.

बाह्य जडीसभ[सम्पादन करी]

एहो सभ देखी[सम्पादन करी]


सन्दर्भ त्रुटि: "lower-alpha" नामक सन्दर्भ-समूह के लिए <ref> टैग मौजूद हैं, परन्तु समूह के लिए कोई <references group="lower-alpha"/> टैग नहीं मिला। यह भी संभव है कि कोई समाप्ति </ref> टैग गायब है।