श्रीलङ्काक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

मैथिली विकिपिडियासँ, एक मुक्त विश्वकोश
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ धरि श्रीलङ्काक ८ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थान[सम्पादन करी]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची[सम्पादन करी]

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल श्रीलङ्काक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: श्रीलङ्काक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
पोलोननरुवाक एतिहासिक सहरसभ Polonnaruwa 02.jpg पोलोननरुवा, श्रीलङ्का ७°९′३३″ उत्तर ८१°०′०″ पूर्व / ७.१५९१७° उत्तर ८१.०००००° पूर्व / 7.15917; 81.00000 (Polonnaruwa) ईशापूर्व १०७० २०१; १९८२; i, iii, vi पोलोननरुवा श्रीलङ्काक सबैसँ दोसर पुरान शाही साम्रज्य छी ।[१]
सिगिरियाक एतिहासिक सहरसभ Sigiriya Apprach.JPG मताले, श्रीलङ्का
७°५७′२५″ उत्तर ८०°४५′३५″ पूर्व / ७.९५६९४° उत्तर ८०.७५९७२° पूर्व / 7.95694; 80.75972 (Sigiriya)
ईशापूर्व ३औं शताब्दी सँ ईशापूर्व १औं शताब्दी तक २०२; १९८२; ii, iii, iv सिगिरिया श्रीलङ्काक मताले जिलामे रहल पुरातात्विक क्षेत्र छी ।[२]
डाम्बुलाक स्वर्ण मन्दिर Dambulla-buddhastupa.jpg केन्द्रीय श्रीलङ्का, श्रीलङ्का ७°५१′०″ उत्तर ८०°३९′०″ पूर्व / ७.८५०००° उत्तर ८०.६५०००° पूर्व / 7.85000; 80.65000 (Golden Temple of Dambulla) पहिल शताब्दी ५६१; १९९१; i, vi डाम्बुलाक स्वर्ण मन्दिर डाम्बुलाक गुफा मन्दिरक नामसँ जनाल जाएत जे केन्द्रीय श्रीलङ्काम अवस्थित अछि । ई पहिल शताब्दीमे बनल विश्वास कएल जाएत अछि ।[३]
गालक पुरान सहर आ किल्लासभ गाल, श्रीलङ्का ६°३′१३″ उत्तर ८०°१२′४२″ पूर्व / ६.०५३६१° उत्तर ८०.२११६७° पूर्व / 6.05361; 80.21167 (Old Town of Galle and its Fortifications) १५५६ ४५१; १९८८; iv गालक पुरान सहर आ किल्लासभ केन्द्रीय श्रीलङ्काक गालमे स्थित अछि ।[४]
अनुराधापुराक पवित्र सहर Anuradhapura Kuttam-Pokuna.jpg अनुराधापुरा श्रीलङ्का८°२१′०″ उत्तर ८०°२३′७″ पूर्व / ८.३५०००° उत्तर ८०.३८५२८° पूर्व / 8.35000; 80.38528 (Sacred City of Anuradhapura) ४औं शताब्दी २००; १९८१; i, iii, iv अनुराधापुराक पवित्र सहर श्रीलङ्काक एतिहासिक धरोहर छी ।[५]
क्यान्डीक पवित्र सहर Zahntempel Kandy.jpg क्यान्डी, श्रीलङ्का ७°१७′३८″ उत्तर ८०°३८′१९″ पूर्व / ७.२९३८९° उत्तर ८०.६३८६१° पूर्व / 7.29389; 80.63861 (Sacred City of Kandy) १५४१ ४५०; १९८८; iv, vi क्यान्डीक पवित्र सहर श्रीलङ्काक एतिहासिक धरोहर छी ।[६]
सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष Sinharaja29.jpg दक्षिणी श्रीलङ्का ७°१७′३८″ उत्तर ८०°३८′१९″ पूर्व / ७.२९३८९° उत्तर ८०.६३८६१° पूर्व / 7.29389; 80.63861 (SinharajaForest Reserve) १५४१ ४०५; १९८८; ix, x सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष श्रीलङ्काक प्राकृतिक सम्पदा छी ।[७]
श्रीलङ्काक केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ Sri Pada 02.jpg क्यान्डी, श्रीलङ्का ७°१७′३८″ उत्तर ८०°३८′१९″ पूर्व / ७.२९३८९° उत्तर ८०.६३८६१° पूर्व / 7.29389; 80.63861 (Central Highlands of Sri Lanka) १५४१ १२०३; २०१०; ix, x श्रीलङ्काक केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ श्रीलङ्काक प्राकृतिक सम्पदा छि ।[८]

सन्दर्भ सामग्रीसभ[सम्पादन करी]

  1. "Polonnaruwa", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  2. "Sigiriya", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  3. "Golden Temple of Dambulla", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  4. "Old Town of Galle and its Fortifications", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  5. "Sacred City of Anuradhapura", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  6. "Sacred City of Kandy", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  7. "SinharajaForest Reserve", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  8. "Central Highlands of Sri Lanka", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 

बाह्य लिङ्कसभ[सम्पादन करी]